Marţi,
27.09.2022
Parțial Noros
Acum
21°C

În căutarea primilor sibieni: “este săpătura arheologică a secolului pentru Sibiu“ FOTO VIDEO

În căutarea primilor sibieni: “este săpătura arheologică a secolului pentru Sibiu“ FOTO VIDEO

O dispută veche de 100 de ani referitoare la prima biserică romanică a Sibiului, una care dovedea un statut al comunității locale mult mai înalt decât se credea, un mormânt care pune sub semnul întrebării locul de înhumare al baronului Samuel von Brukenthal sau un sistem inedit de încălzire prin pardosea sunt doar câteva din descoperirile arheologice realizate în ultimele zile la Sibiu. “Este săpătura arheologică a secolului pentru orașul Sibiu, rezultatele sunt peste așteptările mele“, spune cercetătorul științific Zeno Pinter despre săpăturile din Biserica Evanghelică din Piața Huet a Sibiului.

Intrată într-un nou proiect de consolidare și reabilitare cu fonduri europene, Biserica Evanghelică din Piața Huet a Sibiului face și obiectul unor cercetări arheologice, premergătoare celorlalte lucrări. Șantierul arheologic a început la jumătatea lunii mai prin ridicarea lespezilor din pardoseala navei centrale a bisericii. “Strategia noastră este de a deschide suprafețe mici pentru a fi cercetate. Este o săpătură complicată, din cauza spațiului mic. Se lucrează foarte mult cu șpaclul, mătura și pensula“ explică dr. Daniela Marcu Istrate. Cu excepția anului 2015, când în interiorul bisericii au fost efectuate două sondaje arheologice, biserica din centrul Sibiului nu a mai fost scena unei astfel de desfășurări științifice. “Este o oportunitate unică, este săpătura secolului în Sibiu, care poate duce la rezolvarea istoriei comunității sibiene și a începuturilor acestora“, este de părere sibianul Zeno Pinter. El face referire, de exemplu, la disputa arheologică pe tema amplasamentului primei biserici din Sibiu, dispută care se poartă de aproximativ 100 de ani, în lipsa unor șantiere arheologice precum cel care se desfășoară în prezent.

Nivelul de călcare inițial era cu 50 de cm mai jos decât cel pe care îl știu acum sibienii Nivelul de călcare inițial era cu 50 de cm mai jos decât cel pe care îl știu acum sibienii

Un oraș mult mai bogat

Cercetările arheologice efectuate până în prezent au stabilit cu exactitate amplasamentul primei biserici romanice din Sibiu, ridicată după anul 1200. Faptul că fundațiile descoperite indică ziduri cu o lățime de peste 1,7 metri și blocuri de piatră de mari dimensiuni indică arheologilor faptul că cei care au întemeiat Sibiul erau, de fapt, mult mai înstăriți decât se credea. “Este un sistem de construcție impresionant, cu blocuri de piatră uriașe, cu latura de peste un metru. Pentru epoca aceea este aproape o construcție ciclopică. Primele construcții erau, de obicei, făcute din piatră de râu, piatră măruntă, cu un mortar de calitate mai proastă. Ori, aici, vedem ceva cu totul ieșit din comun pentru acea perioadă“, explică dr. Daniela Marcu.

Conturul acestor fundații ale vechii basilici romanice va fi, probabil, evidențiat în viitoarea pardoseală a Bisericii Evanghelice. Arhitectul Mihai Țucă, implicat în proiectul reabilitării, spune că se discută și despre crearea unor zone în care pardoseala să fie din sticlă securizată, astfel încât actualele descoperiri arheologice să poată fi urmărite și în viitor de sibieni și de turiști.

biserica evanghelica descoperiri arheologice (32) Săpăturile au scos la iveală și vechea fundației a primei biserici din actualul centru al Sibiului

În cadrul săpăturilor care au coborât și la mai bine de 2,5 metri adâncime față de nivelul actual de călcare din biserică, au fost descoperite și o serie de artefacte într-un grup de piese de secol XIII. Printre acestea se numără și vase care pot fi reconstituite și care vor reprezenta cele mai vechi vase de ceramică săsești, descoperite în Transilvania. Echipelor de specialiști din cadrul Muzeului Astra le-au fost predate și un capac de sicriu și veștminte femeiești din a doua parte a secolului XVII, pentru a fi restaurate și, mai apoi, valorificate din punct de vedere istoric și turistic.

Un sistem de încălzire inedit

Chiar sub lespezile dintre cele două strane, arheologii au mai găsit un sistem de încălzire cu aer pe care îl apreciază drept inedit, un fel de centrală termică din anii 1800: în afara bisericii era produs aer cald, care era pompat printr-un canal separat și eliberat în interiorul bisericii prin două guri mari de aerisire. Sistemul nu a fost foarte mult folosit, judecând după gradul de uzură. “Nu se știu, încă, alte astfel de sisteme de încălzire în bisericile din Transilvania, s-ar putea să fie una din primele încercări de acest gen“, apreciază arheologii.

Urmează mormântul lui Brukenthal

În 1803, sub pardoseala Bisericii Evanghelice a avut loc ultima înhumare: cea a baronului Samuel von Brukenthal. Locul în care a fost înmormântat baronul era, până acum, semnalizat printr-o plăcuță amplasată pe una din coloanele interioare ale bisericii Înlăturarea lespezilor a dus la descoperirea unei noi pietre funerare, considerată extrem de importantă: este vorba de piatra funerară a celui care a fost Mathias Armbruster (primar al Sibiului timp de nouă ani, în diferite perioade dintre 1513 – 1542 și comite al sașilor între 1536 și 1538, fiind considerat unul dintre cei mai importanți conducători pe care i-a avut Sibiul). Est singura piatră funerară intactă descoperită acum, iar după studiile efectuate până acum, cercetătorii iau în considerare faptul că locul de înhumare al baronului este ușor diferit față de cel evidențiat până în prezent. Cercetările asupra mormântului lui Brukenthal vor avea loc în următoarele zile.

Vizitatorii vor “călca mai jos“

Nivelul “de călcare“ din interiorul Bisericii Evanghelice este cu aproximativ 50 de centimetri mai sus decât cel pe care pășeau vechii sibieni acum mai bine de 500 de ani. În urma descoperirilor arheologice și a lucrărilor prognozate, nivelul pardoselii va fi coborât la unul intermediar, cu aproximativ 26 de centimetri mai jos decât cel actual.

Biserica Evanghelică din centrul Sibiului este obiectul unui nou proiect susținut din fonduri europene nerambursabile, proiect cu o valoare de 21,4 milioane de lei. “Printre lucrările propuse se numără realizarea unui sistem termic, cu pardoseli radiante în podinele stranelor, dar și tencuieli radiante la parter, până la o înălțime de doi metri. Totodată, proiectul prevede realizarea unei rețele electrice interioare complet nouă, la fel ca și corpurile de iluminat, dar și lucrări de consolidare a unor pereți, a turnului și a fundațiilor acestuia, a unor fisuri ai pereților, dar și a structurii metalice ale clopotniței. Printre lucrările programate se numără și cele de restaurare a unor vitalii, precum și de înlocuire a altora, de curățare integrală a zugrăvelilor, dar și de restaurare a frescelor“, arată Victor Drăgan, responsabilul de proiect din partea Parohiei Evanghelice C.A. Sibiu. Lucrările ar urma finalizate în primăvara anului 2021. În tot acest timp, ceremoniile religioase din cadrul Bisericii din Piața Huet au loc în cadrul Bisericii Sf. Johannis (cea din curtea Casei Teutsch). Pe perioada lucrărilor, biserica din Piața Huet este deschisă turiștilor doar parțial.

biserica evanghelica descoperiri arheologice (43) biserica evanghelica descoperiri arheologice (37) biserica evanghelica descoperiri arheologice (24) biserica evanghelica descoperiri arheologice (26) biserica evanghelica descoperiri arheologice (31) biserica evanghelica descoperiri arheologice (41)

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

15 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Matrix

Acum 4 ani

Faine pozele si admirabila modestia.De ce nu e sapatura mileniului??Daca vezi de unde a plecat,cum a ajuns aici, ce cumetrii infloresc ma asteptam la mai mult aplomb.
Raspunde

x

Acum 4 ani

FASCINANT!!! ISTORIE ADEVARATA!!
Raspunde

B

Acum 4 ani

Felicitari, frumos articol!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Adriana Hambasan

Acum 4 ani

Este incredibil si jenant cum in anul centenar, ne pierdem timpul si banii vorbind si sponsorizand din banii nostri străinii asupritori care au îngenuncheat si furat neamul românesc atâtea sute de ani!!! Sa isi ia clădirile lor si sa plece la ei in tara ca oricum sunt facute pe spinarea noastra a romanilor!!! Ar trebui să treacă la ortodoxie sa fie iertați! Sunt vanduti intereselor străine sa ia Ardealul nostru sfânt! Suntem romani si ne apărăm pământul și neamul sfânt!
Raspunde

lungul drum al noptii catre creier

Acum 4 ani

Asa e da ai uitat sa zici de mici si ciorba de burta. Eventual telemeaua de Sibiu si pastrama de oaie
Raspunde

dan sibian

Acum 4 ani

ori esti prost, ori esti prost!
Raspunde

Nelutu

Acum 4 ani

Halatul, cat e halatul?
Raspunde

Hasibusi

Acum 4 ani

prostie curata dar moderata. Mai dut-e la un psycholog
Raspunde

wannabe

Acum 4 ani

bai habarnisto, orice tara in istoria ei a avut, are si va avea minoritati etnice. tot santierul arheologic e finantat din FONDURI EUROPENE NERAMBURABILE. si e facut pentru noi localnicii, pentru istoria noastra! mai citeste si tu ceva istorie ca esti total paralela. nici macar nu citesti stirea
Raspunde

Gogo

Acum 4 ani

Fabulos !
Raspunde

ionc

Acum 4 ani

Adriana in secolul al 16-lea inca nu a fost picior de romin in Sibiu.
Raspunde

Prietenia romano-germana

Acum 4 ani

Interesant Luca tace iar Pinter comentează el fiind membru în Consiliul Științific al Muzeului Brukenthal! Se vede aici ce colaborare și ce dialog are Luca Sabin Adrian cu Biserica Evanghelica
Raspunde

Mihai S

Acum 4 ani

Oare e deschisa sapatura pentru public? (avand in vedere ca e finantata probabil tot din bani publici)
Raspunde

B

Acum 4 ani

Nu este deschisa si asta nu tine de tipul finantararii, ci de regimul de siguranta al santierului de lucrari...
Raspunde

Branțu de la pantof

Acum 4 ani

gata stiu !!!!!!! Razvan Pop il cauta pe Faraon cel disparut de la PNL !!!!!!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus