Joi,
08.12.2022
Ceata
Acum
1°C

Telekom și Poșta Română recunosc: Există protocoale cu SRI, cu nivelul de secretizare ”strict secret”.

Telekom și Poșta Română recunosc: Există protocoale cu SRI, cu nivelul de secretizare ”strict secret”.

Companiile Telekom și Poșta Română recunosc într-un răspuns transmis în urma unei interpelări transmise de deputatul liberal Mircea Cazan că au protocoale de colaborare cu SRI, semnate ”cu respectarea dispozițiilor legale în vigoare la acel moment”. „Am făcut o interpelare către doamna prim-ministru prin care am cerut clarificarea tuturor protocoalelor sau acordurilor de colaborare între Guvern și agenții cu SRI. De asemenea, am făcut interpelări prin care doream să aflu dacă există astfel de protocoale cu Romtelecom, Radiocom și Poșta Română. Demersul a avut ca rezultat această recunoaștere a protocoalelor, dar mai departe, conținutul lor nu intră în atribuțiile mele”, a declarat deputatul liberal.

Societatea Națională de Radiocomunicații SA susține că nu a avut un astfel de protocol cu SRI sau cu Institutul pentru Tehnologii Avansate, în perioada 2001 – 2018. ”Radiocom în calitate de operator de comunicații electronice respectă atât legislația în domeniul comunicațiilor electronice și securității cibernetice, cât și legislația privind protecția datelor cu caracter personale a utilizatorilor către care furnizează servicii. Radiocom nu deține tehnologie de ascultare sau înregistrare a clienților”, se arată în răspunsul transmis deputatului Mircea Cazan.

Compania Telekom susține însă că protocolul ”strict secret” pe care îl are cu SRI este semnat cu respectarea dispozițiilor legale. ”Vă aducem la cunoștință că în perioada penționată de domnul Mircea Cazan, deputat PNL, a fost semnat un protocol cu Serviciul Român de Informații. Protocolul semnat în anul 2008 este un document clasificat cu nivelul de secretizare ”strict secret”. Acest protocol a fost semnat cu respectarea dispozițiilor legale în vigoare la acel moment”, se arată în documentul transmis de Telekom. La fel și la Poșta Română. ”Conform evidențelor aflate la CN Poșta Română SA există un protocol de colaborare în CN Poșta Română SA și Serviciul Român de Informații, cu nivel de clasificare ”strict secret””, se arată în răspuns.

Tot astăzi, a fost făcut public protocolul dintre SRI și Înalta Curte de Casație și Justiție. ”Principalul subiect tratat în cadrul protocolului se referea la crearea și operaționalizarea cadrului legal și organizatoric pentru acreditarea de securitate a sistemului informatic comun de gestionare a informațiilor clasificate vehiculate în procedurile de emitere a mandatelor de securitate națională. Semnarea protocolului a fost făcută ca urmare a emiterii unei solicitări cu caracter obligatoriu din partea ORNISS (martie 2006), prin care se impunea celor două instituții încheierea unui acord reciproc de securitate, precum și dobândirea, de PICCJ, a unui certificat de acreditare de securitate. În aplicarea dispozițiilor ORNISS, în anul 2009 a fost semnat acordul de securitate SRI-PICCJ, iar în anul 2012 s-a realizat acreditarea de securitate a sistemului informatic interconectat. În luna martie 2017 a fost prelungită acreditarea până în 2020”, se anunță într-un comunicat de presă transmis de Serviciul Român de Informații.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

lol

Acum 4 ani

Ok, si care e marea revelatie de aici? Chiar si contractul individual de munca a cuiva e strict secret....nu mai cadeti in capcana celor care vor sa faca din tantar, armasar sau din hot, far calauzitor....
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus