Sâmbătă,
25.09.2021
Parțial Noros
Acum
12°C

100. Sibiul Marii Uniri. Ziarele nu mai sunt cenzurate, cu o excepție

100. Sibiul Marii Uniri. Ziarele nu mai sunt cenzurate, cu o excepție

Acum 100 de ani, printre știrile începutului de vară la Sibiu se număra și cea referitoare la vestea dată de primul ministru Sándor Wekerle, potrivit căruia cenzura presei se va limita doar de la a peria articolele despre război.

Informația despre schimbarea de optică asupra cenzurii presei a fost publicată în numărul 24 al “Gazetei poporului“, săptămânal publicat la Sibiu. Articolul de acum 100 de ani face referire la declarațiile lui Sándor Wekerle, cel care în acea perioadă era ministru-prezident (premier) al Transleithaniei (aceasta era denumirea dată vechiului Regat al Ungariei în cadrul dublei monarhii Austro-Ungaria înființate în 1867).

Redăm mai jos, integral, articolul publicat în ediția din 19 iunie 1918 a “Gazetei poporului“

Ministrul Wekerle dă gazetelor libertate mai mare de-a scrie

De câte ori, iubite cetitor, vei fi observat și în gazeta noastră în loc de șirele curgătoare de slovă, un loc gol, care se răsfăța prin albeața sa, vei fi știut, că censura a șters ceea-ce au scris redactorii gazetei, cu alte cuvinte, că au scris ceva, ce nu plăcea domnilor de la cârmuire. Răsboiul cu alte necazuri, ne-a mai spus și botnițe la gură, ca să apere interesele cele mai înalte ale statului. Dar acum, că suntem spre sfârșitul luptei îngrozitoare din care țara noastră a ieșit biruitoare, primul nostru ministru Wekerle a lăsat frânele mai slobode și, a dat gazetelor libertate mai mare de-a scrie, decum au avut până acum. Iată cum s-a petrecut asta:

Un deputat a întrebat adecă pe ministrul Wekerle, că are de gând să fie tot așa de aspru față de gazete, ca și Vaszonyi și Tisza? DSa, după-ce a apărat prin cuvinte pe înaintașii săi, s'a rostit în următorul chip despre censură: “Pe viitor supraveghierea gazetelor (ceea-ce se zice censură) are să se facă numai în interesul purtării de război. Am îndrumat deci pe procurori, ca deacum înainte să îndeplinească censura numai spre acest scop și să se ferească a se amesteca în orice chip în viața din lăuntrul țării, fie din interes de partid, fie cu gândul de-a apăra politica guvernului, lucru, pe care trebuie să în facă deopotrivă față de toate gazetele și numai pentru apărarea purtării de răsboiu“.

Ne bucurăm de aceste declarații ale primului ministru și nădăjduim, că pe viitor censura va fi mai îngăduitoare și față de noi, decâte-ori vom avea să ne plângem pentru vre-un păs al inimii“.

În același număr al “Gazetei Poporului“, însă, o treime dintr-o altă pagină a fost cenzurată.

pagina gazeta poporului cenzurata

 

 

Prin articolele marcate “100. Sibiul Marii Uniri“, Turnul Sfatului inaugurează o nouă serie de articole dedicată celor 100 de ani de la Marea Unire. Seria de articole își propune să surprindă implicarea și rolul Sibiului și al sibienilor în procesul înfăptuirii României Mari.

logo centenar mic

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus