Sâmbătă,
25.06.2022
Cer Senin
Acum
16°C

Dan Fleșeriu, antrenor CSU Sibiu: „Cred că este singurul oraș în care nu se poate legal susține și baschetul”

Dan Fleșeriu, antrenor CSU Sibiu: „Cred că este singurul oraș în care nu se poate legal susține și baschetul”

După un sezon în care BC CSU Sibiu a fost echipa care a stat cel mai mult pe primul loc, cu câteva probleme în cadrul familiei, un jucător dat afară, unul accidentat etc., galben-albaștrii au încheiat cu o finală mică, disputată împotriva celor de la U BT Cluj Napoca. Nu au reușit nici anul acesta să rămână pe podium, dar speranța nu s-a pierdut încă. Există întotdeauna un alt nou sezon care bate la ușă. Am vorbit cu Dan Fleșeriu, antrenorul principal al baschetbaliștilor sibieni, despre cum a văzut el acest sezon, dar și despre planurile de viitor.

Cum ai văzut tu acest sezon?

Din punctul eu de vedere, acesta a fost cel mai greu sezon din cariera mea de antrenor. A început practic din luna iunie a anului trecut, deci exact 12 luni sunt de când am început să adunăm echipa din acest an. Am schimbat foarte mult din echipa de anul trecut, în speranța că vom avea o valoare mai mare și nu numai o valoare mai mare, dar și o echipă suficient de bună încât să putem să jucăm în finala mare. A fost extrem de greu de recrutat jucători valoroși, pentru că bugetul a fost mai mare decât în sezonul precedent, dar nu suficient de mare încât să aducem jucători exponențiali pentru campionatul României. Așa că a trebuit să ne orientăm către jucători care sezonul trecut au avut sezoane mai modeste sau la jucători care au avut accidentări în ultimul timp și au jucat mai puțin, ori pur și simplu la jucători buni dar care nu au avut niciodată posibilitatea să joace finale sau să câștige campionate în țările în care au participat. La începutul pregătirii eu zic că am reușit să facem un grup teoretic puternic, dar, din păcate, nu întotdeauna poți să știi totul despre personalitatea lor și s-a și văzut asta la De Angelo (n.r. De Angelo Riley), un jucător valoros baschetbalistic, s-a dovedit a fi nevaloros din punct de vedere al temperamentului. Ne-a rupt puțin începutul de campionat. Apoi a fost accidentarea lui Kevin Capers și a trebuit să improvizăm. Am avut și puțin timp de pregătire din cauza Campionatelor Europene. Toate aceste lucruri acumulate nu au dus încă de la început la rezultatul pe care ni-l doream – să avem o echipă puternică și să putem sta fără efort în vârful clasamentului.

Totuși, ați stat foarte mult timp în vârful clasamentului. Ce s-a întâmplat apoi?

Din păcate, am pus prea multă energie acolo, prea mult ne-am dorit și am depins de locul I, când de fapt play off-ul decide campioana, nu clasarea în campionatul regulat și nu am reușit să ne menținem. Iarăși, rotația scurtă pe care am folosit-o, faptul că am dat șansa doar lui Mirel Dragoste și lui Radu Paliciuc ca și jucători români, iar pe ceilalți i-am folosit doar ca jucători de antrenament, să zicem mici accidentări, dar pe care băieții le-au dus pe picioare și nu i-am menajat deloc și atunci când a început top 6-le și ne apropiam de play off s-a văzut diferența totuși de valoare dintre jucătorii decisivi de la echipele din primele 4 și ceilalți jucători, inclusiv jucătorii noștri. Asta e diferența de fapt dintre un jucător de mare valoare și un jucător doar de valoare, că acel jucător de mare valoare, atunci când se apropie meciurile de final de campionat dau și randamentul maxim și reușesc să joace cu aceeași medie de puncte ca jucătorii noștri de valoare care au jucat doar în sezon regulat cu o medie bună de puncte, cu apărare foarte bună și cu energie și o mentalitate foarte bune, iar atunci când au dat de greu au început să scârțâie.

Vorbeai de jucători de mare valoare. Care sunt favoriții tăi, ca antrenor, din echipa din acest sezon?

Toți cei care au jucat pot să fie favoriții mei. Am jucat cam cu 7-8 jucători. Toți care au fost acolo și au intrat minute multe au fost să zicem favoriți. Dar diferența, spre exemplu, era enorm de mare când jucam cu Chris Cooper pe teren și când jucam fără Cooper pe teren. Pierdeam atât de ușor puncte fără el sau câștigam atât de ușor cu el în teren, încât am devenit total dependeți de el și de jocul lui.

A fost vreun jucător care te-a surprins în mod special?

Nu. Din păcate pentru noi ca staff, pentru mine ca antrenor, sezonul acesta nu am reușit să fac echipa asta în niciun moment să se autodepășească, așa cum acum două sezoane foarte multe momente din timpul sezonului echipa noastră a jucat mult mai bine decât valoarea ei intrinsecă. Sezonul acesta întradevăr am fost cea mai constantă echipă, de aceea am și stat cel mai mult timp pe primul loc dintre toate echipele, dar nu am reușit în niciun moment să ne depășim condiția și să facem întradevăr 3-4-5 meciuri senzaționale legate, să putem ajunge până în finală, datorită acelor jocuri. Asta speram și asta doream să se întâmple în top 6 și în play off, dar n-a fost să fie.

Mă gândesc totuși, că îți propui să faci asta sezonul următor.

Da, îmi doresc, dar nu îmi pun prea multe speranțe în asta. Am încercat trei sezoane, cu trei echipe diferite și de fiecare dată rezultatul a fost mai puțin sau mai mult același. Cred că dacă nu reușim să creștem bugetul în mod esențial, rezultatul din sezonul viitor are foarte mari șanse să fie la fel. Nu spun că e un rezultat prost. Să fii în primele patru echipe în fiecare sezon nu e un lucru rău, dar nu este destul de bun pentru mine și sunt convins că nici pentru suporterii noștri.

În ultimele tale declarații ai adus foarte mult vorba despre investitorii privați comparativ cu cine ar trebui de fapt să investească într-o echipă care a ajuns atât de sus. Ai vreo așteptare sau ceva discuții cu autoritățile locale pentru sezonul viitor?

Din păcate, autoritățile locale văd că nu vor efectiv să ne susțină și pe noi, chiar dacă îmi pun conducerea proprie în cap, pentru că ei consideră că totuși primăria face tot ceea ce poate legal. Eu am întrebările mele. Cum în alte orașe și în alte locuri se poate legal, iar la Sibiu nu se poate? Cred că este singurul oraș în care nu se poate legal susține și baschetul. Mă rog, acestea sunt lucrurile pe care altcineva trebuie să le rezolve. Eu sunt foarte mândru de faptul că a reușit conducerea noastră să atragă mulți sponsori privați și dacă s-ar face un clasament al echipelor susținute de sponsori privați, probabil că noi și Clujul am fi pe primele două locuri.

Pentru că tot ai adus vorba de Cluj, nu pot să nu te întreb: Te-ai fi așteptat ca sezonul acesta să disputați finala mică cu ei?

Încă de la începutul campionatului le-am zis constant băieților că meciurile cu Clujul sunt cele mai importante și că în campionatul acesta se pune o singură problemă – Cine va juca finala cu Clujul? Evident că Steaua a făcut o surpriză foarte mare, dar dacă te uiți pe lotul Stelei și pe ajustările pe care le-au făcut ei în ianuarie-februarie, îți dai seama de fapt că surpriza nu este atât de mare, ci pur și simplu au prins un vârf de formă într-un moment mai bun decât a reușit Clujul.

Pe jucătorii mai tineri din Sibiu îi urmărești? Ai ochii ațintiți asupra lor pentru momentul în care vor ajunge la o vârstă la care ar putea să fie cooptați în echipa ta?

Evident că știu de ei și mi-aș dori să fie jucători sibieni în echipă. Problema cu jucătorii tineri este însă alta. Și suporterii și conducerea și toată lumea din jurul echipei își dorește rezultat. Rezultatul se poate obține cu jucători care sunt deja valoroși sau jucători apropiați ca valoare, de la echipele din Oradea, Steaua sau Cluj, evident. Jucătorii aceștia străini care vin la noi în țară se antrenează încă de la 13-14 ani, câte 4-6 ore pe zi. Jucătorii noștri, nu doar de la Sibiu ci în general, se antrenează mai puțin. La București și la Cluj au început să se antreneze mai mult. Noi la Sibiu nu avem această posibilitate pentru că nu avem bază materială, nu avem săli. Jucătorii noștri se antrenează șase ore pe săptămână. Un jucător, la 19-20 de ani, îmi vine cu un bagaj de cunoștințe de 7-8 ori mai mic decât bagajul unui jucător de 19-20 de ani străin. Primul lucru care contează este numărul de ore de antrenament. Nici măcar nu contează calitatea lor. De aceea, jucătorii noștri sibieni pot avea numărul de ore necesare să facă față la antrenamente și la joc poate pe la 25 de ani. La 18 ani, după ce termină liceul, să se antreneze cu o echipă de seniori 4-6 ore pe zi, atât cât facem noi de fapt, și să o facă 5-6 ani consecutiv, în funcție de talentul și rapiditatea cu care poate să progreseze. Așa că sunt foarte puțini dintre cei de 18 ani, care mai acceptă să mai stea 4-5 ani să se antreneze, ca să și joace apoi. Tocmai de aceea numărul de români este mic și cu atât mai puțin cel de sibieni.

În cazul acesta, să sperăm că se va construi o sală de sport în viitorul apropiat?

Sunt doar de trei ani la Sibiu. Am avut clubul meu de baschet feminin înainte, cu care am ajuns în Divizia A. Nu s-a făcut niciodată nimic în orașul acesta pentru sport și nu cred că se va face ceva în viitorul apropiat, decât dacă va fi în sfârșit cineva la primărie care să înțeleagă că și sportul poate să ajute societatea aceasta.

Radu Paliciuc, căpitan de echipă – cum a fost?

Radu a avut un început de sezon cu ghinion. A venit cu o accidentare de la lot care i-a pus probleme în primele două luni, după care a intrat destul de greu în echipă pentru că Mirel juca foarte bine și îi dădeam foarte minute lui. A avut un mijloc de campionat, ianuarie-februarie, poate chiar și decembrie, destul de bun spre foarte bun, iar apoi a avut căderea din play off. Acum dacă stăm să ne amintim, nici play off-ul din sezonul trecut nu l-a făcut senzațional. Vom vedea mai departe, el mai are contract cu Sibiul, nu cred că va alege altceva, este unul dintre jucătorii pe care, în principiu, ne bazăm și sezonul următor.

Există vreo șansă ca pe sezonul următor să ne surprinzi cu vreo achiziție de la o altă echipă din România?

Deocamdată nu suntem în discuții, din simplul fapt că toate echipele care au fost peste noi în campionat au avut jucători mai bine plătiți decât ai noștri, dublu sau chiar triplu. Așa că, indiferent de cât de mult mi-ar plăcea să iau unul sau doi jucători de la celelalte echipe, dacă ne punem obiectiv de a juca finala cred că ar trebui aduși jucători din campionat de la echipele care s-au bătut pentru finală, nu s-au bătut doar pentru intrarea în play-off. Iar la jucătorii aceia nu poți ajunge, pentru că nu vor veni niciodată cu un salariu la jumătate față de cât au avut sezonul precedent. Așa că doar printr-o întâmplare vom putea ajunge la ei. Probabil că vor veni minim doi sau trei jucători din sezonul trecut înapoi și vor fi două sau trei nume noi dintre jucătorii străini.

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

7 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

cosmin

Acum 4 ani

Domnule Fleseriu, va vad in brate cu o fetita. Probabil este a dumneavoastra. Sa stiti ca in Sibiu este nevoie de gradinite si scoli mai bine dotate, este nevoie de parcuri si locuri de agrement, spitale si multe altele. Eu cred ca acelea ar trebui sa fie prioritatile Primariei Sibiu. Eu zic ca sportul este sustinut suficient de bine de primarie si de sponsorii privati. Poate ar trebui sa munciti mai mult la antrenamente si la meciuri, nu sa va ascundeti limitele dand vina pe sustinerea primariei. Sau poate este mai bine sa mergeti in alt oras unde sa stea oamenii drepti in fata dumneavostra
Raspunde

Eu, sibianul

Acum 4 ani

Nu cred ca se vor construi vreodata gradinite din banii alocati sportului, iar despre ineptiile alea cu ascunderea limitelor si alte alea, nici nu merita raspuns… esti pe aratura...
Raspunde

Alesb

Acum 4 ani

@cosmin - cu baschetul ești paralel, clar, așa că nu mă chinui sa-ti răspund la prostiile pe care le-ai debitat. În rest ai putea avea dreptate puțin, însă câte grădinițe, scoli si ce ai mai zis tu acolo s-au construit în Sibiu? Puține spre deloc. Primăria poate susține legal cu bani mai multi baschetul, fără să stirbeasca alte domenii. Dar nu vrea, mulțumim și nu vom uita când va fi cazul
Raspunde

Normalitate

Acum 4 ani

Primaria POATE si TREBUIE sa faca infrastructura sportiva ( sali sport dotate, bazin inot, patinoar, etc...nu skate park !!!) asa cum trebuie sa faca si alte proiecte de infrastructura (scoli, gradinite, iluminat public etc) pentru copii si juniori si la liber, asta e principala menire a banului public. Apoi Primaria poate sa sustina/sau nu si proiecte sportive construite serios nu neaparat legate doar de baschet sau poate sa aiba o structura peoprie prin care sa finanteze activitatea sportiva.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Bogdan Mezincescu

Acum 4 ani

Sibiul, eternul si fascinantul orasel de provincie...
Raspunde

Gogo

Acum 4 ani

Orasel de provincie pe care il urmaresti si in care locuiesti :)))
Raspunde

Vlad

Acum 4 ani

Nu inteleg de ce atunci cand cineva atrage atentia asupra unui lucru care se face prost sau nu se face - cum e cazul sustinerii sportului sibian si la nivel de echipe si la nivel de infrastructura - se trezesc tot felul de tampiti sa comenteze de gradinite si alte aberatii. Sigur ca trebuie gradinite dar ce legatura are asta cu sustinerea sportului? Sportul asta vitregit de ani de zile in Sibiu o sa ajute copiii care ies din gradinita sa isi formeze principiile si sanatatea de care au nevoie. De ce vorbim de gradinite in opozitie cu sali de sport? Stiti dle Cosmin in ce conditii mizere se antreneaza mii de copii care incearca sa faca sport in orasul asta? Din pacate avem prea multi "Cosmini" in orasul asta, unul din ei conduce Primaria.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus