Luni,
24.06.2024
Partial Noros
Acum
27°C

Părerea primarilor PSD din Sibiu despre criza politică. De la ”eu mi-aș fi dat demisia” la ”cumetria e baza României”

Părerea primarilor PSD din Sibiu despre criza politică. De la ”eu mi-aș fi dat demisia” la ”cumetria e baza României”

PSD are în județului Sibiu 27 de primari din 64, câți sunt în total. Din cei 27 am sunat mai mult de jumătate, însă marea majoritate nu au răspuns la telefon. Din cei care au răspuns, doi au declinat orice dialog pe tema crizei politice. Așa că au rămas șapte păreri. Dintre aceștia, unul singur îl susține total pe liderul PSD, Liviu Dragnea: Sorin Vasile Popa, primarul comunei Micăsasa. ”Lucrurile sunt în desfășurare până la lămurirea situației domnului Dragnea. Trebuie să avem răbdare. Sincer să fiu, sunt plecat și n-am urmărit situația. Dar mi se pare corectă opinia dânsului. Până când s-o dovedi ce a fost, cum a fost și dacă într-adevăr îi vinovat, da, dar până atunci e bine să rămână acolo unde e”, a spus primarul.

Sorin Popa, primar micasasa, cindrea si ponta Primarul Sorin Popa, alături de fostul premier, Victor Ponta

 Tălmaciu: ”Eu îi iubesc pe toți, nu fac diferență față de vreunul”

 Nicolae Basarabă, primarul orașului Tălmaciu a fost sub semnul păcii totale. ”M-aș bucura dacă ar lua exemplul de la Trump cu Coreea. Să se împace. Nici într-o familie, dacă o harță persistă mai mult timp nu e bună pentru toată familia. Eu iubesc, nu urăsc. Așa m-am născut. Nu știu cum se va termina. Au ajuns acolo, eu îi iubesc pe toți, nu fac diferență față de vreunii și m-aș bucura dacă și dumnealor ar înțelege aceste lucruri. Interesul nostru e să ne bucurăm că trăim pe pământul acesta, nu se ne hărțuim și să ne întristăm”, a spus primarul orașului Tălmaciu.

Nicolae petru basaraba talmaciu candidati PSD alegeri locale (52) (Copy)

Boița: Dacă îmi cereți așa repede părerea mea eu mi-aș fi dat demisia

Lui Nicolae Mohor, primarul comunei Boița, îi vine greu să găsească o poziție tranșantă înspre o tabără sau alta. ”Eu sunt deschis la discuții, dar cum se va încheia nu am eu de unde să știu. Orice s-ar întâmpla, respect decizia. Din punctul meu de vedere nu cred că ar fi bine pentru țara asta. Dar nu mai contează ce cred eu. Trebuie să respectăm ce crede majoritatea. Eu degeaba cred ceva, dacă majoritatea țării crede altceva. Așa în particular, cred și eu ceva, că de aia trăim pe pământ să credem. Ce crede majoritatea, aia cred și eu. Dacă vreți să povestim mai mult, eu când mă duc la vot mă consult pe mine și consult și ce vrea o țară, o majoritate, și îmi exprim și eu votul. Când votez și eu o listă, eu nu-i cunosc, i-am văzut la televizor, atât”, spune primarul.

Se declară dezamăgit că nu se respectă votul, însă precizează că afirmația este valabilă și în situația lui Klaus Iohannis. ”Poate învățăm ceva. Toată viața înveți. Ar trebui să învățăm ce înseamnă democrație. Când este ziua votului om mic, om mare, cu bunic, cu tătic, cu copil major, mergem la vot și când se numără votul respectăm ce trebuie să respectăm. Părerea mea. Atunci a doua zi după vot, ieșim în stradă că nu ne convine votul. Atunci scoatem votul și conducem după revoluții. Am văzut și discursul lui Dragnea, dar eu mă refer și la președintele Iohannis, că și el tot prin vot a fost ales. Nu am zis de X sau de Y. Sunt multe de comentat. Să știți că toți care se uită ar avea de comentat, dar trăim într-o țară a nimănui. Să nu credeți că despre președintele României eu nu am de comentat. Am și de el de comentat. Să nu credeți că de Dragnea nu am, că de Orban nu am”, a mai spus Nicolae Mohor.

Întrebat direct ce ar fi făcut în locul președintelui PSD, Liviu Dragnea, după anunțul sentinței de 3,6 ani de închisoare cu executare, primarul recunoaște: ”Greu de spus. Dacă îmi cereți așa repede părerea mea eu mi-aș fi dat demisia. Dacă ar fi și trecut prin niște etape poate nu aș mai fi zis asta. E complicat”.

Cârța: Nici Iohannis nu mă mai interesează. Ce poate să mai facă și el singur?

 Cristian Magheru, primarul comunei Cârța, se declară ”oaia neagră a PSD”. Spune că situația de acum nu e provocată de un singur om. ”În 10 ani de când suntem în Uniunea Europeană ăștia ne-au luat toată crema. Au rămas aici în România ajutorații sociali și câțiva oameni prin administrație și câteva sectoare. În rest nu mai ai cu cine lucra. Uitați-vă că nu mai avem cu cine lucra. S-au golit satele românești. Sunt goale, știți ce-s ălea goale? Asta-i cea mai mare tristețe a românilor. Ne-am bucurat că ne-au făcut ăștia cu Uniunea Europeană, dar uite că în 10 ani ne-au demolat. Ne-au luat toate creierele. Pe un singur motiv: au plecat pentru că noi le dăm banii pe care îi iau dincolo. Restul cu politica sunt povești. Banul l-a atras pe român acolo. Am stat atâția ani cu salarii de mizeri, ne-am râs, ne-am jucat și acum… Asta e cea mai mare durere în România. În rest cu politica, nu-i vedeți? Vin, se schimbă… și oricum nu face nimic, pentru că nimeni nu se gândește măcar să facă ceva. Rar sun politicienii care se gândesc și la oameni”, a spus primarul. Iar apoi s-a produs dialogul de mai jos:

Reporter: Ziceți-mi doi politicieni care se gândesc la oameni.

Cristian Magheru: N-am. Începând de la primari, numai la ei se gândesc. Numai aici, dacă-mi întorc capul în toate comunele din jur sunt numai cumetrii. Cumetria e baza României, înțelegi? Peste tot sunt numai cumetrii. Dacă te uiți într-o instituție a statului, vezi că acela își aduce toate neamurile, dacă te duci la primărie, ăia îs numai neamuri ce să facă ăia pentru oameni. Eu dacă fac ceva aici în Cârța pentru oameni, li se pare suspect. Că eu sunt un intrus. Eu am devenit un intrus. Pentru toți, inclusiv pentru pesediști. Eu i-am deranjat pe ăștia și acum se uită urât. Eu le spun adevărul. Lasă mă politica, că voi nu aveți treabă cu politica. Voi aveți treabă cu omul, cu nume și prenume. Mă aleg pe mine, nu pe politică. Eu sunt oaia neagră. De la Arpaș, până la Turnul Roșu, eu iau cel mai mic salariu de primar. Puteți controla lucrul acesta. Eu iau 4.400 de lei. Și toți iau peste 10.000. Toți.

foto PSD Sibiu foto PSD Sibiu

Rep.: Pentru că iau bonusul cu fondurile europene.

Cristian Magheru: Da, sigur. Niște minciuni.

Rep.: Dar asta nu pleacă de la nivel național?

Cristian Magheru: Ba, da, de acolo. Că se permite. E permisiv. După ce au dat legea salariilor, nimeni n-a venit să verifice. Nu faci tu un criteriu economic. Adică tu dai buget de 100 de milioane și ai salarii de 80 de milioane? Nu, tată. Ai 100 de milioane, bugetul de salarii trebuie să fie maxim de 25%. Atât! Din suma pe care o ai în buget. Nu poți da tu salarii după cum te taie capul. Nimeni nu vrea.

Rep.: Ați văzut discursul lui Dragnea?

Cristian Magheru: Nu. Nici nu mă interesează. V-am zis, eu îmi văd de treburile mele și nu mă mai interesează nimic. Nici Iohannis nu mă mai interesează. Ce poate să mai facă și el singur, măi omule, mă? M-aș bucura tare mult să facă. Eu nu-s așa naționalist, dar sunt curios dacă pe mine m-ar alege în Germania consilier la ultima comună de acolo. Nu m-ar alege. Vă garantez că nu, că le cunosc principiile. Vă dau alt exemplu. Am un prieten în Olanda și și-a luat nevastă româncă. Zice: Bă, știi ce-ai dracului sunt olandezii? El tot olandez. Nu-mi pot angaja nevasta femeie de serviciu. Știi de ce? Bulangii ăștia, ca să nu facă discriminare, cer să știe olandeza la perfecție. La interviu. Hai sictir, la femeie de serviciu să știi limba olandeză la perfecție.

Rep.: La alegerile europarlamentare cu cine veți vota?

Cristian Magheru: Nu știu. Nu știu că nici nu știu care-i oferta. Sincer, nu știu. Pentru toată lumea e la fel. Dar să vă zic, oamenii care sunt serioși și au treabă nu vor mai veni în politică. Eu nu vreau să dezamăgesc pe nimeni, dar în politică sunt numai lichele. Eu am rămas în politică primar pentru că nici n-am avut alte obligații. N-am copii, n-am avut nevastă care să tragă de mine, că n-aș fi rămas pe banii ăia, că eu nu m-am băgat la furăciuni și d-ălea. Știi ce m-a deranjat cel mai tare? Frate, nu mă poți extrage pe mine ca la loto să-mi spui ce să fac. V-am zis, eu sunt oaia neagră a PSD, nu mă mai pot vedea ăia după ce i-am luat la omor. Colegi de-ai mei, primari, întreabă-i despre mine.

Rep.: La miting ați fost?

Cristian Magheru: Nu m-am dus. La ce să mă duc. S-au dus câțiva de pe aici. Nu i-am obligat, dacă vrei, du-te. Eu nu m-am dus pentru că l-am văzut inutil. Unde să mă duc? Hai să facem treabă. Hai să facem treabă cu adevărat. Sunt oameni, și nu vreau să mă laud, care trec prin comună și vor să facă cunoștință cu primarul, pentru că nu le vine să creadă ce se poate face. Zic că nu sunt în România aici. Pe mine nu mă interesează altceva. V-am zis: oamenii serioși și hotărâți nu se bagă în politică pentru că știu ce mizerie e. Toți se ascund, dar niciunul nu e în stare. N-am văzut un om care să vină cu un program pentru oameni, numai mizerii d-ăștia de doi bani. Și să bage vină. Le-am făcut cantină la copii și tot vin să-mi bage vină. Cu toate eforturile, inclusiv ale mele personale. O săptămână le-am dat eu de mâncare, dacă vrei să știi. Pe banii mei. Pentru că asta poți face. Dacă eu fac gestul acesta ca și conducător, se uită ăia, zic că nu e nebun acesta. Hai să facem și noi măcar 1% că poate nu am banii lui Magheru. Și mă crezi că a venit om a doua zi și a zis că familia mea dă mâncarea la copii pe ziua de azi? Bravo, am zis, te rog. Ăstea sunt lucrurile care ne interesează. Dacă stau după politică mor de foame și nu fac nimic.  Dacă ar fi să mă apuc acum de politică nu m-aș apuca nici să mă bați. Păi nu ajung eu om serios, că am ceva deprinderi, păi n-aș sta eu primar să vină să mă batjocorească unul și altul. Nu. Niciodată.

Din categoria ”Nu-mi plac interviurile și nu am nicio opinie”

Emil Urian, primarul comunei Șeica Mică, a refuzat orice dialog.Nu dau nici un cuvânt. Nu. Nu am o opinie. Nu-mi plac interviurile și nu am nicio opinie”. La fel s-a întâmplat și în cazul primarului din Poplaca, Vasile Badin, care a spus că e în mijlocul unei lucrări. Și n-a mai răspuns.

Norbert Pleiner, primarul comunei Târnava, a fost ceva mai vorbăreț, însă pe lângă discuția propusă. ”Auziți, eu am menționat la toate posturile de radio și televiziune: eu fac parte dintr-un partid politic, dar politică la nivelul acesta noi nu putem face. Eu fac administrație. Nu mă preocupă așa ceva. Mă preocupă administrația publică locală și problemele comunității”, a spus primarul. Întrebat dacă nu-i afectează comunitatea evenimentele de la București, primarul a fost ferm: ”Pe noi nu ne afectează. Și dacă se schimbă guvernul, și dacă vine un alt partid politic la guvernare, noi ne vedem de treabă, ne rezolvăm problemele la nivel local. La nivel de comună nu avem prea multe cuvinte de spus. Oricum, deciziile se iau la București, nu în Târnava. Oricât m-ar preocupa, tot nu le pot influența”.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

15 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Lucretian Dragoianu

Acum 6 ani

Eu zic sa ii dam jos pe toti cu ajutorul Zeitei Kovesi, sa-l clonam pe Herr Iohannis si sa il punem in fiecare sat!!! Daca sunt mai batranei asa, nici n-o sa avem nevoie de Zeita Cucuvea, il trimitem pe Sir Sandy, va rezolva el scurt situatia. Rezist!!!
Raspunde

DVD

Acum 6 ani

Eu zic sa îți cauți un job adevărat , Liviu va merge la brutărie iar tu vei rămâne șomer ... A propos, nu ți-e rusine sa te uiți in oglinda?
Raspunde

lol

Acum 6 ani

Daca tu zici....
Raspunde

Andrei

Acum 6 ani

"nu stiu, nu cunosc". stiu ei foarte bine ce se intampla, dar in PSD e dictatura. raspunsurile de fapt sunt de genul: "sa ne fie bine la toti, dar mai ales mie". ca altfel si-ar da demisia din partidul ala de borfasi.
Raspunde

un poplacean

Acum 6 ani

Domnul Vasile Budin era ocupat probabil cu vreo cumetrie. Nimic nu a facut din ce a zis si nici nu pare sa aiba de gand. Singurul lucru mare care conteaza si pe care a promis ca il face, canalizarea, insa se varsa in valea care trece prin sat si se scurge in Cibin. Toata zona de la intrarea in comuna PUTE, e un focar de infectie si oamenii care si-au constuit case acolo sunt nevoiti sa se mute. Era vorba si de o capela funerara...ghici ce, inca se mai tin mortii in casa la 5 km de Sibiu. Afacerile sale personale infloresc in schimb. Deja nu mai are legatura cu pesedeul- are legatura cu faptul ca toti sunt o clică coruptă fara interes in dezvoltarea comunitatii. Poplaca- curul Marginimii.
Raspunde

un poplacean

Acum 6 ani

Erata. in loc de canalizare voiam sa spun Statia de epurare. Canalizarea exista, statia lipseste.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Ioana Vecerzan

Acum 6 ani

PSD este vatra sufleteasca si patriotica a neamului romanesc, la ingemanarea a 100 de ani de libertate din robia strainilor care ne-au furat tara! Ardealul pamant romanesc!
Raspunde

[email protected]

Acum 6 ani

simplu, taraneste, romaneste: sa te ****, pe tine si pe toti hotii, indiferent ca sunt din psd sau nu
Raspunde

@Ioana Vecerzan

Acum 6 ani

Precis esti sora lui Lucretian Dragoianu!Bata-va sa va bata,ca prea cu foc le ziceti!Sunteti copii Aglaiei Prostescu si al lui Zamacau Dobitoceanu!Se vede ca aschia nu sare departe!Cum sa nu se mandreasca PSD-ul cu asa o mandrete de membri?
Raspunde

Hasibusi

Acum 6 ani

mai halesti un Kg de ciuperci, allea rosi cu puncte albe, poate te vindeca, toanto !
Raspunde

Ioan

Acum 6 ani

Bravo , dl Magheru !!!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus