Vineri,
28.01.2022
Innorat
Acum
-2°C

Proiect: Vârsta de pensionare s-ar putea reduce considerabil pentru mame

Proiect: Vârsta de pensionare s-ar putea reduce considerabil pentru mame

Vârsta de pensionare a femeilor ar putea fi redusă în funcție de numărul de copii născuți și crescuți până la vârsta de zece ani, conform unui proiect de lege înregistrat recent la Senat. Această regulă nu există actualmente în Legea pensiilor, scrie avocatnet.ro.

Propunerea legislativă pentru completarea art. 55 alin. (1) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice a fost înregistrată joi la Senat pentru dezbatere. Pentru a-și produce efectele, proiectul trebuie adoptat de Parlament, promulgat de președintele României și publicat în Monitorul Oficial.

Concret, acest proiect prevede că vârsta-standard de pensionare se va reduce cu câte doi ani pentru fiecare copil născut și crescut cel puțin până la vârsta de zece ani.

Cu alte cuvinte, o mamă cu cinci copii, de exemplu, va putea să iasă la pensie cu zece ani mai rapid decât o femeie fără copii. Totodată, o persoană care are trei copii va ieși la pensie cu patru ani mai devreme decât una care are numai un copil și cu șase ani mai devreme decât o persoană care nu are niciun copil.

Acest lucru va fi posibil doar în cazul persoanelor care au realizat stagiul complet de cotizare, adică cele care au o vechime legală în muncă de 35 de ani.

În prezent, Legea pensiilor stabilește anumite categorii de persoane care pot beneficia de reducerea vârstei-standard de pensionare, dacă au o vechime în muncă de 35 de ani. Printre acestea se numără persoanele care au realizat stagii de cotizare în condiții deosebite de muncă, respectiv au lucrat în aviația civilă, în unitățile miniere sau în domeniile de cercetare și exploatare a materiilor prime nucleare.

 Pentru a intra în vigoare, proiectul trebuie să treacă de ambele Camere ale Parlamentului și de șeful statului, iar ulterior să fie publicat în Monitorul Oficial.

Comentarii

2 comentarii

IULIANA

Acum 3 ani

Vad ca nu se prea agreeaza aceasta idee. D-nul Dragnea vrea numai pentru mamele de la 3 copii in sus. Vi se pare corect? Cele care au 2 copii nu au avut greutati sau nu si-au platit contrubutiile la stat? Incercati sa faceti sa fie corect pentru toti, mai ales pentru mamele care nu au avut posibilitatea sa stea acasa cu copii nici macar 1 an (era 112 zile ). Ceea ce cer sunt minore fata de cea ce s-au dat la diferite institutii gen politie, armata, pompieri si etc. Toti aveti mame si stiti cat au muncit in viata. Sper ca luati o hatarare dreapta .
Raspunde

bianca

Acum 3 ani

Si acest proiect a ramas in aer. numai mamele cu 3 copii sunt mame. Ca si cum cei cu grupa de munca 1 si vechime 20 ani nu iau nimic decat cei cu 25 ani vechime. Nu asa gandim corect? Cine a gandit asa? Diferenta intre o mama cu 3 copii iese mai repede la pensie cu 6 ani si o mama cu 2 copii nimic. Asta e democratia in Romania!!! Cum raspundeti , cum justificati aceasta decizie? E adevarat ca fiecare gandeste sa fie el in castig dar spuneti cine nu gandeste asa? Ai vechime in munca ( 35-36 ani) nu ai stat acasa cu copii ca nu exista acel concediu de cresterea copiilor (inainte de 1990) si nu ai dreptul sa ai reducere pentru ca nu .....
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus