Marţi,
14.05.2024
Partial Noros
Acum
17°C

Ține Sibiul curat! Colectați deșeurile de plastic în pubela galbenă! (P)

Ține Sibiul curat! Colectați deșeurile de plastic în pubela galbenă! (P)

Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Eco Sibiu continuă campania de conștientizare a importanței separării deșeurilor reciclabile în funcție de tipul lor. Odată ajuns la stația de sortare, plasticul precolectat de sibieni este mai apoi împărțit pe mai multe categorii.

Îndemnul reprezentanților ADI Eco este de a separa deșeurilor chiar în locul unde acestea au fost produse: acasă, la birou sau pe stradă. „Mergeţi la punctul de colectare selectivă din apropierea locuinței sau la pubelele pe care le aveți în curte şi depuneţi-le pe categorii, urmând culoarea containerului“, arată reprezentanții Asociației de Dezvoltare intercomunitară Eco Sibiu. Pentru deșeurile din plastic, alături de cele de metal, au fost puse la dispoziția sibienilor pubele și recipiente de culoare galbenă. ”Orice alt deșeu care este aruncat în pubela sau containerul galben poate compromite întreg deșeul reciclabil care a fost colectat corect“, arată reprezentanții Asociației.

Exemple de deșeuri din plastic, care se reciclează utilizând pubele galbenă: • Pungi și folii de plastic • Sticle de plastic • Jucării • Cutii de plastic  • Ambalaje din plastic (de la mâncare sau cosmetice) • Ligheane • Ghivece • Tăvițele de polistiren și veselă de plastic de unică folosință, puțin murdară • Cutii de lapte și sucuri • Cutii de la alimente, cosmetice, detergenți și produse de curățat, confecționate din plastic
În pubelele galbene nu se colectează produsele combinate din metal și plastic, cutii de vopsea, diluanți sau alte substanțe chimice periculoase, baterii uzate și acumulatori (acestea pot fi depuse la magazine care au recipiente dedicate bateriilor uzate), deșeuri medicale (de exemplu seringi folosite) sau deșeuri de echipamente electrice sau electronice (pentru acestea, operatorul de colectare și transport al deșeurilor organizează separat campanii de colectare).

De ce să colectați corect deșeurile de plastic?

În fiecare an, în România sunt utilizate 5.000.000.000 de noi pungi din plastic. Din acestea, doar aproximativ 1% sunt reciclate. În condițiile în care o astfel de pungă se degradează în aproximativ 450 de ani, ADI Eco Sibiu îndeamnă sibienii să țină cont de regulile sistemului de colectare selectivă a deșeurilor.

În condițiile în care aproape 90% din deșeurile produse într-o lună de un sibian pot fi reciclate, reprezentanții ADI Eco Sibiu aduc în discuție numeroasele motive pentru care sibienii sunt îndemnați să recicleze în mod selectiv și deșeurile din plastic.

Potrivit statisticilor, acest tip de deșeuri ocupă aproximativ 12% din volumul gropilor de gunoi. Totodată, înainte ca produsele din plastic să devină deșeuri, este nevoie de o cantitate impresionantă de energie pentru a fi create. Astfel, aceleași statistici indică faptul că, anual, aproximativ 4% din consumul total de energie este alocat doar producției de plastic. Reciclarea acestui tip de produse duce la economisirea unor cantități importante de petrol, gaze naturale și apă, utilizate în procesul de producție.

Ca termen de comparație, merită amintit că reciclarea unei singure sticle de plastic economisește suficientă energie pentru alimentarea unui bec de 60W timp de șase ore. Tot ca punct de reper, prin reciclarea unei tone de sticle de plastic este evitată poluarea aerului cu 1,5 tone de emisii de carbon (echivalente arderii a peste 450 de litri de combustibil). Deșeurile de plastic sunt reciclate în recipientele de culoare galbenă, destinate și deșeurilor din metal.

Tipurile de plastic și numerele lor

1 plastic pet

1. PET – (PETE) – Polietilenă tereftalată. Acest tip de plastic este cel mai usor plastic de reciclat. Este un plastic uşor, rezistent la coroziune și reciclabil. Poate fi transformat în fibre sintetice sau folie. În această categorie intră flacoanele inscripționate PET incolore sau colorate pentru apă, bere, băuturi alcoolice, sucuri, ulei vegetal, flacoane de muştar sau de ketchup, borcane de plastic. Cutiile de lapte şi suc de tip TETRAPAK, deși sunt 70% carton, unii reciclatori solicită în mod expres ca acestea să fie depozitate în recipientele pentru plastic sau în recipientul pentru plastic și metal, dacă este unul singur. Cutiile TETRAPAK conțin, pe lângă carton, mai multe straturi de polietilenă și aluminiu, iar recuperarea materialelor necesită trecerea cutiilor printr-un proces mai complex. În alte tări, din amestecul de aluminiu și polietilenă sunt produse diverse obiecte: acoperișuri pentru case, umerașe, tăvițe pentru distribuția alimentelor sau obiecte promoționale. Plasticul obținut prin reciclarea pungilor de plastic, este folosit adesea în combinație cu fibre de celuloză pentru fabricarea lemului compozit (lemn plastifiat).

2 plastic hdpe

2. HDPE – Polietilenă de înaltă densitate. Este un material ușor reciclabil. Pungile și foliile de plastic sunt fabricate din acest tip de plastic și alteori din LPDE (tipul 4).

Însemnul plasticului de tip HDPE îl găsiți inscripţionat pe recipiente pentru ambalaje alimentare sau nealimentare, folie groasă, saci, cutii pentru margarină, flacoane pentru şampon, pentru înălbitor de rufe, bidoane pentru detergenţi de rufe, bidoane pentru detergenţi de vase, lădiţe pentru fructe – legume – butoaie, bidoane de orice mărime, tubulatură pentru apă. Rezistent la coroziune.

3 plastic pvc

3. PVC – Clorură de polivinil. Însemnul plasticului de tip PVC îl găsiți inscripţionat pe profile de ferestre (termopan), folie, tubulatură pentru apă, izolaţii de cabluri electrice, mobilier uşor, jucării. PVC-ul este ieftin, rezistent în timp, uşor de manevrat, dar este o ameninţare majoră pentru mediu. Greu de reciclat, implicând costuri ridicate.

4 plastic ldpe

4. LDPE – Polietilenă de joasă densitate. Este utilizat în special pentru diferite ambalaje, pungi (sacoşe), pungi pentru ambalarea alimentelor, flacoane comprimate (pentru miere, pentru muştar), caserole, tăvi pentru alimente incolore, transparente. De reținut că pungile fabricate din polietilenă de joasa densitate (LDPE) nu foșnesc, spre deosebire de cele fabricate din polietilenă de înaltă densitate (HDPE), care foșnesc la atingere.

5 plastic pp

5. PP – Polipropilenă. Însemnul plasticului de tip PP îl găsiți inscripţionat pe flacoane, dopuri pentru flacoane, cutii pentru margarină, cutii pentru smântână, navete pentru sticle, găleţi, lighene, tubulatură pentru apă.

Se degradează prin expunere directă la lumină solară, UV.

Tipurile 3, 4 și 5 intră în categoria plasticelor care se reciclează mai rar, din cauza nivelului scăzut de reciclabilitate.

6 plastic ps

6. PS – Polistiren. Unul dinte cele mai folosite plasticuri. Expandat, extrudat sau spuma. O largă paletă de întrebuinţare: pahare, ambalaje pentru alimente (iaurt, smântână), caserole pentru alimente, izolator termic. Este greu de reciclat, are o valoare scăzută şi nu este acceptat în majoritatea centrelor de reciclare. Derivate ale polistirenului. OPS – (oriented polystyrene) HIPS – (high impact polystyrene) XPS – (extruded polystyrene) EPS – (expanded polystyrene)

7 plastic altele

7. OTHER – altele (policarbonat, ABS). Acest tip de plastic este cel mai dificil de reciclat. În această categorie intră orice alt tip de plastic care nu a fost menţionat anterior și este făcut dintr-o combinație a materialelor menționate mai sus sau din formule de plastic rar folosite. De evitat dacă este posibil sau pot fi returnate producătorilor pentru ca utilizatorii individuali să nu se simtă responsabili pentru încărcarea gropilor de gunoi. Utilizare: o largă paletă de produse, de la CD-uri, DVD-uri până la echipament de laborator, industria auto, carcase pentru produsele electronice și electrocasnice etc. Faptul că plasticul este extrem de dăunător mediului este recunoscut și de către autoritățile române. Tocmai din acest motiv, de la 1 iulie 2018 va fi interzis importul pungilor de plastic în țara noastră. Recomandarea ADI Eco Sibiu este ca, alături de colectarea selectivă a deșeurilor, să folosiți sacoșe de pânză sau biodegradabile.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

1 comentarii

Ridichie Iglesias

Acum 5 ani

Slabuta campania de informare a locuitorilor orasului!!! Trebuie sa va puneti bateriile si sa schimbati ceva.O mare parte din populatie nu are internet,unii nu stiu sa citeasca iar restul nu au timp de asa ceva. Trebuie facuta in alte feluri aceasta cmpanie de informare.Vedeti cum au facut alte tari si luati exemplu. ce faceti voi aici si ce face primaria e frectie la un picior de lemn. Rezultatul este ca se arunca in pubelele galbene aproape orice, iar ce se recicleaza intradevar este un procent foarte mic. Si pubelele stradale sint depasite de foarte mult timp,probabi donate de statele vestice din depozite si cumparate cu bani multi de primariile de aici.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus