Vineri,
29.03.2024
Innorat
Acum
15°C

S-a deschis Transfăgărășanul, drumul către cel mai frumos kitsch din Sibiu

S-a deschis Transfăgărășanul, drumul către cel mai frumos kitsch din Sibiu

Transfăgărășanul, între Bâlea Cascadă și Piscul Negru, a fost oficial redeschis traficului rutier. Frumoasele peisaje din zonă îi poartă pe turiști parcă într-o altă lume vreme de kilometri întregi, pentru ca mai apoi, exact la intrarea la Bâlea Lac, să îi arunce direct într-un târg de kitsch-uri.

Cel mai frumos drum din România s-a redeschis oficial în această dimineață, iar oamenii nu au stat deloc pe gânduri. Încă de la primele ore după ce a fost permis accesul pe Transfăgărășan, drumul s-a umplut de mașini. Turiștii s-au oprit pe alocuri pe marginea drumului, au făcut poze și s-au bucurat de priveliștea cu adevărat impresionantă.

„Am ajuns ieri în zonă și voiam să vedem și Transfăgărășanul. Nu l-am văzut niciodată, noi venim din Chișinău și am spus că e momentul să ajungem și aici. Marele nostru noroc a fost să aflăm că se deschide azi așa că am așteptat să îl vedem. Merită din plin. Este un loc superb”, spune un turist.

„Spre rușinea mea, niciodată nu am reușit să ajung în zonă. E tare frumos, superb. Chiar merită să faci drumul până aici și să stai pur și simplu pe margine să privești cascada și munții, e totul ca un vis. Cu siguranță nu va fi ultima dată când venim”, spune un altul.

transfagarasan (14) transfagarasan transfagarasan transfagarasan

La capăt de drum, intrarea la Bâlea Lac este împânzită de un comitet de primire într-un contrast supărător cu priveliștea de pe serpentine – un culoar lung, plin de tarabe cu kitsch-uri, un megafon care strigă de zor care este oferta de la magneți și, bineînțeles, un „parfum” puternic de afumături de la tarabele de peste drum.

 

Se găsesc de toate. De la magneți 4 la 10 lei, la diferite briz briz-uri de la 10 până la 30 de lei, pietre prețioase, clopoței cu forme ciudate, jucării...

transfagarasan (10) transfagarasan (7)

 

Odată ce trecem de pătura de culoare și mâncare, priveliștea redevine însă una de vis.

transfagarasan (3) transfagarasan

Dacă totul merge conform programului, Transfăgărășanul ar trebui să fie accesibil pentru mașini până în luna noiembrie a acestui an.

transfagarasan (8) transfagarasan (9) transfagarasan (5) transfagarasan (4) transfagarasan (6) transfagarasan (15) transfagarasan (16)

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

5 comentarii

x

Acum 5 ani

Astia suntem, vrem nu vrem...
Raspunde

gogu

Acum 5 ani

Acum trebuie sa traiasca toata lumea! Si comerciantii! Magnetii sunt utili, ii putem pune pe „bolta magnetizată” de la TNS Radu Stanca. Apoi mancarea prinde bine celor care au flamanzit aventurându-se pană aici. Și apropo... nu ați remarcar aceste kitsch-uri si cu alte ocazii?1 Chiar și la tradiționalele târguri de Crăciun și de Paști?! Acest comerț e inerent... De ce primesc autorizație sa vândă, nu v-ați întrebat?
Raspunde

nobody like everybody

Acum 5 ani

Asa si ???? Cum adica kitch? E doar comert. Scuze domnilor de la TS, dar , nu e ilegal si nici imoral sa vinzi ( sa expui spre vanzare ) lucruri care nu plac tututor. Asa arata comertul, peste tot pe planeta. Sau ce credeti ca la Jerusalem comertul se face doar cu papirusuri autentice si obiecte cu valoare de patrimoniu? , ori la Paris, Vatican ( oroare! cine a fost stie ce spun, desfacatoare de sticle si brichete cu chipul Papei pe ele...), Londra ( ptiu! o țiganie mai mare nici ca-ti poti imagina la capitolul suveniruri de toata jena...) sau orice alt loc alegem sa comparam. .... In plus, o patura intinsa pe capota masinii pe care sunt puse bratari din sfori nu inseamna o stirbire a frumusetilor naturale. A ! Ca unor a nu le place ? Pot sa into ar ca capul, sau sa le ignore. .. Serios acuma, sa nu cadem ( in general vorbind ) in greseala de a crede ca suntem mai buni, mai culti, mai rafinati , mai destepti decat altii, si de aici mai in masura sa judecam pe altii, ce fac, ce le place, de ce le place sau nu ceva. .... Revin, daca comertul practicat acolo respecta conditiile legale, sanatate! Adica ce, e de preferat un comerciant de puieti de pin sau frasin, dar care lucreaza la negru, fara nici un fel de acte - doar ca e eco-friendly ce vinde, decat un vanzator de bursuci de pluş roz, care are toate avizele , autorizatiile si taxele la zi, doar ca nu da bine vizual marfa cu cascada. ... Ce naiba ! Astea-s prejudecati! Doamna autoare a articolului ( si a punctului de vedere ) in 1989, decembrie, fratele meu, singurul meu frate, a murit impuscat in strada la Timisoara ( era student acolo ) cu convingerea ferma ca noi toti avem dreptul la LIBERTATE, Libertatea de a vorbi, de a crede, de a ne place sau nu ceva, de a vinde si cumpara orice e permis, toate astea intr-un mod public exprimate. Ce sa fac acum cand ma duc langa crucea sub care odihneste? Sa -I "spun" ca fluierele din plastic portocaliu si sepcile cu Dracula nu pot fi vandute la Balea, pentru simplul motiv ca nu fac vizual casa buna cu cetina de brad si susurul apei ?????
Raspunde

Ciprian

Acum 5 ani

Nu am mai citit de mult un comentariu atat de corect. Kitch-ul este omniprezent in orice zona cu potential turistic mare si asta din cauza unui motiv simplu: economia de piata. Daca exista cerere, va exista oferta care sa o satisfaca. Si da, are legatura cu democratia si cu idealurile pentru care unii si-au dat viata, idealuri care includ libertatea de a cumpara sau vinde orice, atata timp cat este legal.
Raspunde

Dan

Acum 4 ani

Si cine merge acolo ca sa isi "clateasca" ochii pe kitsch-uri?! Asta era problema dvs.?? Ma intreb daca este prima dvs. "iesire" pe alte meleaguri :)) Va spune un om care calatoreste anual pe doua roti prin diferite zone.....peste TOT gasesti aceste gablonţuri, din Mongolia pana la Nordkapp!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus