Joi,
10.10.2024
Cer Senin
Acum
18°C

Modificările Codului Penal au trecut de Senat

Modificările Codului Penal au trecut de Senat

Senatul a adoptat marţi, în sesiune extraordinară, în calitate de primă Cameră sesizată, propunerea legislativă de modificare a Codului penal. Proiectul, care a fost iniţiat de parlamentari PSD şi ALDE, a întrunit 74 de voturi "pentru", 28 - "împotrivă" (PNL, USR) şi 9 abţineri (UDMR), anunță Agerpres. Senatorii au aprobat toate modificările la Codul penal propuse în raportul Comisiei parlamentare speciale pentru legile Justiţiei, condusă de Florin Iordache. Niciunul dintre cele 161 de amendamente respinse în comisie nu a trecut în plen.

Printre amendamentele admise în comisie şi adoptate de plenul Senatului figurează posibilitatea eliberării condiţionate dacă s-a executat o jumătate din pedeapsă, în loc de două treimi cum este în prezent, în cazul în care pedeapsa cu închisoarea este mai mică de zece ani.

Un alt amendament îl vizează pe condamnatul care a împlinit vârsta de 60 de ani şi care poate beneficia de eliberare condiţionată, după executarea efectivă a cel puţin o treime din durata pedepsei cu închisoarea dacă aceasta nu depăşeşte zece ani sau cel puţin o jumătate din durata pedepsei, în cazul închisorii mai mari de zece ani, dacă sunt îndeplinite condiţiile necesare.

Un amendament admis se referă la abuzul în serviciu, în sensul că pragul pentru această infracţiune a fost stabilit la nivelul salariului minim brut pe economie. "Fapta funcţionarului public, aflat în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, reglementate expres prin legi, ordonanţe de guvern sau OUG, care refuză să îndeplinească un act sau îl îndeplineşte prin încălcarea atribuţiilor astfel reglementate, a unor dispoziţii exprese dintr-o lege, ordonanţă de urgenţă sau ordonanţă de guvern, în scopul de a obţine pentru sine, soţ, rudă sau afini până la gradul al II-lea, inclusiv, un folos material necuvenit şi prin acesta cauzează o pagubă certă şi efectivă mai mare decât echivalentul unui salariu minim brut pe economie sau o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime nepatrimoniale ale unei persoane fizice sau juridice, se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 5 ani sau cu amendă", se precizează în amendament.

Totodată, parlamentarii majorităţii au votat un amendament care vizează abrogarea articolului privind neglijenţa în serviciu. Articolul 308 din Codul penal - "Infracţiuni de corupţie şi de serviciu comise de alte persoane" - a fost modificat astfel încât dacă prejudiciul va fi achitat, limitele pedepselor să se reducă la jumătate.

Potrivit modificărilor adoptate: "dacă infracţiunile prevăzute la art. 295 şi 297 - 300 au produs un prejudiciu material, iar făptuitorul acoperă integral prejudiciul cauzat, în cursul urmăririi penale sau al judecăţii, până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătoreşti, limitele prevăzute la alin. (2) se reduc la jumătate. Dispoziţiile alin. (3) se aplică tuturor persoanelor care au comis împreună una dintre faptele prevăzute de alin. (1), indiferent dacă plata a fost efectuată doar de unul sau o parte dintre aceştia". Articolul 295 se referă la delapidare, art. 297 - la abuz în serviciu, art. 299 - la folosirea abuzivă a funcţiei în scop sexual, iar art. 300 - la uzurparea funcţiei.

Propunerea legislativă va fi dezbătută de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

Republica Teleormăneană România

Acum 6 ani

Sincer la ce să ne așteaptăm? Modificările unora dintre cele mai importante legi din țara asta sunt făcute de ... Iordache. Guvernul este condus de ... Veorica Ministerul muncii este condus de ... Vulvuta Puterea se sprijină pe oameni precum Nicolicea, Șerban, Rădulescu A doua funcție în țară după numărul de alegători cu drept de participare la vot, aceea de primar al Comunei, este deținută de Firuța A doua și a trei funcție în stat sunt deținute de Dracnea și Motocicleta nu... Suntem terminați oameni buni ... zeci de ani de muncă și strădanii să ne civilizăm și să ajungem în UE duse pe apa sâmbetei de o clică de cozi de topor regurgitate de o pagină a istoriei care refuză să se întoarcă și care ne trage înapoi în anii '50.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus