Sâmbătă,
03.12.2022
Ceata
Acum
1°C

Biserica pentru persoanele cu deficiențe de auz din Sibiu, sfințită de mitropolitul Ardealului

Biserica pentru persoanele cu deficiențe de auz din Sibiu, sfințită de mitropolitul Ardealului

BIserica persoanelor cu deficiențe de auz din Sibiu a trecut în ultimii 11 ani printr-un amplu proces de restaurări. Pe 14 iulie, aceasta a fost sfințită de arhiepiscopul Sibiului și mitropolitul Ardealului, ÎPS Laurențiu, fiind organizată și o slujbă în acest sens.

Biserica destinată persoanelor cu deficiențe de auz din Sibiu se află în cartierul Lazaret, în aceeași curte cu Biserica „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului”. Aceasta a fost ridicată în perioada 1939-1940 prin jertfelnicia preotului Ioan Isaicu și a credincioșilor din cartierul menționat. În 1945 locașul de cult a fost extins cu altarul, iar până în 2005, biserica a fost unul dintre cele două puncte de slujire liturgică din Parohia Lazaret. Din 2005, pr. prof. univ. dr. Vasile Mihoc și Consiliul parohial al Parohiei Lazaret II au decis ca locașul să devină biserica persoanelor cu deficiențe de auz. Aici, preotul Marian Vlăduț oficiază Sfânta Liturghie tradusă în limbajul mimico-gestual pentru credincioșii hipoacuzici din Sibiu, Făgăraș și chiar Brașov.

biserica deficiente 4

Potrivit site-ului oficial al MItropoliei Ardealului, sfințirea locașului de cult a încununat o perioadă de eforturi deosebite pentru a reface în totalitate vechea biserică din Lazaret. Astfel, în perioada 2007-2018 au fost refăcuți pereții interiori, înlocuite geamurile și ușile, înlocuit iconostasul, pictați pereții și iconostasul de pictorii Gabriela și Sabin Drinceanu, împreună cu ucenicii lor. Au fost schimbate pardoseala, scaunele, acoperișul, iar la exterior biserica a fost zugrăvită.

„IPS Mitropolit Laurențiu a târnosit locașul de cult cu Sfântul și Marele Mir și apă sfințită, a refăcut Sfânta Masă, așezând moaște în piciorul acesteia, a sfințit pictura și iconostasul. Biserica a primit hramurile Intrării în Biserică a Maicii Domnului, Sfântului Ierarh Vasile cel Mare și Sfântului Efrem cel Nou. Întreaga slujbă de târnosire a fost tradusă credincioșilor hipoacuzici în limbajul mimico-gestual. Toți credincioșii au intrat apoi în sfântul altar pentru a se închina”, transmite Mitropolia Ardealului.

biserica deficiente 3

Sfânta Liturghie a fost oficiată pe o scenă amenajată lângă locașul de cult. În soborul slujitor s-au aflat decanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu, pr. prof. univ. dr. Nicolae Chifăr, pr. prof. univ. dr. Vasile Mihoc, protopopul de Sibiu, Ioan Coșa, parohul Marian Vlăduț și alți slujitori ai sfintelor altare.

biserica preot

Cuvântul de învățătură de la Sfânta Liturghie a fost rostit de părintele Vasile Mihoc. „Evanghelia pe care am auzit-o la Sfânta Liturghie este o pericopă din ceea ce se numește Cuvântarea apostolică. La Matei, capitolul zece, găsim un cuvânt al Mântuitorului adresat Apostolilor arătând condițiile uceniciei, iar aceste condiții sunt radicale. Mântuitorul arată că nu poți fi ucenic al Său doar parțial, predând lui Hristos numai ceva din timpul tău, din viața ta, din preocupările tale. Această chemare este radicală și cere angajarea noastră deplină. De fapt, găsim încă din Vechiul Testament acest cuvânt: «Fiule, dă-mi inima ta Mie!». Dumnezeu nu vrea mai puțin de atât de la noi, iar Mântuitorul ne arată acest lucru aici”, a spus părintele profesor.

La finalul Sfintei Liturghii, părintele paroh Marian Vlăduț a fost hirotesit iconom stavrofor. IPS Laurențiu a oferit acte de cinstire tuturor credincioșilor care au sprijinit în vreun fel lucrările de renovare a locașului de cult și i-a felicitat pe toți pentru această mare realizare a comunității persoanelor cu deficiențe de auz.

 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

1 comentarii

Silviu

Acum 4 ani

Doamne Ajuta!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus