Deputatul PNL, Ovidiu Raeţchi, a depus la Parlament un proiect care introduce obligativitatea pentru maternităţi de a asigura instruirea post-natală părinţilor sau a tutorelui legal cu privire la Sindromul Copilului Scuturat, transportul auto pentru sugari sau schema de vaccinare a acestora.
"Instructajul pentru părinţi va conţine, în mod obligatoriu: a) o explicare a riscurilor grave pe care le implică sindromul copilului scuturat (SBS); b) o prezentare a manevrei Heimlich anti-sufocare la sugari şi a măsurilor elementare pentru evitarea sufocării; c) o explicare a riscurilor privind transportul auto inadecvat al sugarilor şi a soluţiilor de prevenire prin utilizarea scaunului special; d) o explicare a situaţiilor în care nou-născutul prezintă febră şi areacţiilor corecte în funcţie de caz; e) o prezentare a schemei de vaccinare pentru primul an de viaţă", potrivit sursei citate. atât părinţii, cât şi medicii vor fi obligaţi să semneze, înaintea externării din spital, că instructajul a fost realizat, se arată în proiect.
De asemenea, pentru o mai bună înţelegere a riscurilor medicale post-natale, va fi realizat un video pe care părinţii îl pot viziona în maternitate sau acasă.
"Ca măsură adiţională, va fi realizat şi prezentat un material video care va lua în maternităţi şi care poate fi distribuit părinţilor sau tutorilor în format electronic. Acesta va cuprinde, în mod obligatoriu, o ilustrare grafică a contextelor care favorizează apariţia sindromului copilului scuturat (SBS) şi a riscurilor de accident în cazul transportului auto inadecvat", prevede iniţiativa deputatul PNL potrivit Mediafax.
În favoarea susţinerii proiectului, Raeţchi prezintă un raport al INS din 2017, care spune că "în România se înregistrează 7,6 decese la 1.000 de nou-născuţi, faţă de o medie europeană de 3,6 şi comparativ cu o rată de 3,7 în Franţa, 3,3 în Germania sau chiar de 1,7 în Finlanda şi 1,6 în Slovenia. Dacă ne uităm la numărul de naşteri anuale înregistrate în România, vedem că anual mor în jur de 1.300 de nou-născuţi, unele dintre decese putând fi evitate prin însuşirea de către părinţi a unui minim set de cunoştinţe cu privire la principalele riscuri care pot afecta copiii după naştere şi în primii doi de ani de viaţă".
Camera Deputaţilor va vota proiectul de lege, în calitate de prim for sesizat, iar Senatul este cameră decizională.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Ovidiu Raețchi , Camera Deputatilor , Ministerului Sănătății , Maternitatea Polisano , Sindromul Copilului Scuturat , nou nascut , ingrijire bebe , bebelusi
Vizualizari: 646
Ultimele comentarii
Acum 3 ore
AndreiM
Acum 3 ore
Sibianul
Acum 3 ore
DEWALD
Acum 3 ore
Sile dieselarul
Acum 3 ore
Dfhdfh