Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
10°C

”Deocamdată nu ești plătit, dar, mai încolo, poți primi o funcție”

În goana după înființarea de organizații, cei din partidul fostului pesedist Ponta au vorbit, la un moment dat, cu un tânăr directoraș de multinațională stabilită la Sibiu.

Tânăr ce n-a făcut deloc politică până acum și, fiind ofertat și cu un post de vicepreședinte de organizație, e de acord să poarte o discuție, în care i spune și despre recompense: ”deocamdată nu ești plătit, dar, mai încolo, poți primi o funcție din care să încasezi bani frumoși”. Fără perdea, tânărul virgin în negocierile politice e momit direct cu recompensa personală. ”Băi, vii alături de noi, te străduiești, organizezi echipe, vorbești vorbe goale, mai pui câte ceva și din buzunarul tău, dar, dacă iese treaba, te-ai aranjat” este, în traducere liberă, abordarea clasică a politrucilor pentru atragerea de noi adepți. Căci o fi nou partidul Pro România, dar graba în care Ponta și apropiații încearcă să își întindă organizațiile de partid din toată țara le trădează ”școala”.

Iar modul ăsta păgubos de a face politică e învățat, practicat și transmis mai departe nu doar de cei care s-au adăpat din troaca politică a PSD. Aruncați o privire peste relatările din rândul liberalilor, de la finele săptămânii. Cu câteva sondaje care îi creditează deasupra PSD în preferințele electorale, liberalii au început să se măcelărească între ei, pe motiv de ”care prinde un loc eligibil pe listele pentru europarlamentare”. Salariul anual de aproape 100.000 de euro, bugetul extrem de generos alocat cabinetului, faptul că printre ceilalți 731 de europarlamentari te poți ascunde fără ca nimeni, chiar nimeni, să aibă habarul tău transformă postul de europarlamentar într-o răsplată politică de prim rang. Bani mulți, ”curați”, direct în contul personal, ideala răsplată pentru orice politician, fie din PSD, fie din – iată – PNL. Îndrăznesc să spun că, la fel, sunt și cei de la ALDE, dar și cei de la UDMR.

Adică sinecuriști. Oameni care își urmăresc în mod direct, neobosit și strict doar interesul propriu. Și au fost învățați că pentru acest interes propriu, politica și toate mizeriile ei este cea mai lejeră cale de reușită.

Faptul că, în ultimul an și jumătate, mulți, foarte mulți dintre români au învățat rapid cum e cu procesul legislativ, cu ordonanțele de urgență, cine sunt și ce rol au Monitorul Oficial, Curtea Constituțională sau – mai mult – Comisia de la Veneția va avea, sper, un efect direct asupra următoarelor alegeri. Alegeri pentru care, majoritatea greilor politicii actuale, tot interesul personal, direct, îl pun la bătaie. Prin urmare, abia atunci, după alegeri, vom vedea dacă românii, prin majoritatea lor, au curajul și înțelepciunea să caute alternativa la USR, Platforma România 100 sau ce alte mișcări organic apărute vor mai exista prin ofertă. Căci, în mod evident, de la actualii nu ai ce interes comunitar real să mai aștepți. Cu riscul de a aduce în prim plan noi nepricepuți, ratați și profitori, mai jos decât cu cei care suntem pricopsiți acum nu cred că mai putem ajunge.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

Till Eulenspiegel

Acum 5 ani

Daca e asa ''groasa'' de ce sa ne mai irosim o ora(nereturnabila!) din viata pentru a vota?Dupa alegeri sa cautam alternativa? Vorbiti serios dl Deleanu sau a fost o gresala de exprimare?
Raspunde

Till Eulenspiegel

Acum 5 ani

Un europarlamentar este mai important pentru Romania decit 10-20 de besinosi din Parlament iar dvs ne invitati sa trecem cu vederea blaturile alegerilor europarlamentare da' sa fim vigilenti la cele generale?Da' io cu cine votez,coane?
Raspunde

Haurelian Aptamil

Acum 5 ani

Herr Bo$$, Imi place nick name-ul ales ... denota un amalgam de ironie fina si inteligenta. Dar, dupa ce treci la comentariu, in special la cel de-al doilea, realizezi ca e doar imaginatia care iti joaca feste :) si nu este chiar asa. Cred ca ai inteles fix pe dos ce doreste Traianel sa ne relateze aicisea, asa-i? Multumesc anticipat pentru reply ;)
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus