Duminică,
21.04.2024
Innorat
Acum
5°C

2,5 mil. de lei bucata: Sibiul e la coada clasamentului autobuzelor electrice

2,5 mil. de lei bucata: Sibiul e la coada clasamentului autobuzelor electrice

Guvernul României este cel care va dota Sibiul cu primele autobuze electrice, în cadrul unui proiect cu finanțare europeană. Potrivit proiectului de asociere între Sibiu și minister, valoarea fiecărui autobuz electric este estimată la 2,5 milioane de lei, fără TVA. Sibiul este printre municipiile reședință de județ pentru care MDRAP a alocat cei mai puțini bani pentru achiziția unor astfel de mijloace de transport.

În baza protocoalelor de asociere cu Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, municipiul Târgu Mureș va primi 47 de autobuze electrice, Piatra Neamț – 21 de autobuze electrice, Suceava – 15 autobuze electrice, Alba Iulia – 13 autobuze electrice, iar pentru Focșani au fost alocați bani în vederea achiziționării a nu mai puțin de 20 de astfel de mijloace electrice de transport.

Pentru Cluj-Napoca, MDRAP a alocat bani din fonduri nerambursabile elvețiene pentru achiziția a zece autobuze electrice, în timp ce pentru municipiul Timișoara, din partea MDRAP sunt alocate fonduri europene nerambursabil pentru achiziția a 44 de autobuze electrice. Asta în timp ce brașovenii au semnat un protocol de asociere cu MDRAP pentru achiziția a 26 de troleibuze.

La Sibiu au mai fost bani de nouă

Și cu municipalitatea din Sibiu, MDRAP urmează a semna un protocol de asociere în vederea achiziționării a nouă autobuze electrice cu o lungime de 12 metri. La fel ca și în cazul celorlalte parteneriate, pe lângă achiziția de autobuze va fi finanțată și achiziția de sisteme conexe: nouă stații de încărcare lentă, trei stații de încărcare rapidă și nouă echipamente / sisteme de transport inteligente. Aceste date sunt trecute în proiectul de asociere între Sibiu și MDRAP, proiect ce urmează a fi dezbătut de Consiliul local Sibiu în ședința programată în cursul zilei de joi.

Valoarea întregului proiect de la Sibiu este estimată la 30,16 milioane de lei, cu tot cu TVA, iar contribuția administrației locale pentru acest proiect este de 2%, adică 603.234 de lei. În cadrul acestui proiect, alte 15 procente sunt asigurate din fondurile MDRAP, restul urmând a fi acoperit din fondurile nerambursabile alocate de UE.

Costuri

Cele nouă autobuze au o valoare estimată la 22,5 milioane de lei fără TVA. Stațiile de încărcare rapidă au o valoare estimată de 1,5 milioane de lei, iar cele nouă stații de încărcare lentă – 1,12 milioane de lei. Defalcat, estimările prevăd un cost de 2,5 milioane de lei, fără TVA, pentru fiecare autobuz, 500.000 de lei pentru fiecare stație de încărcare rapidă și 125.000 de lei pentru fiecare stație de încărcare lentă. Spre comparație, la recenta licitație organizată de Tursib pentru achiziția a 55 de autobuze, pentru cele cu o lungime de 12 m a fost declarată câștigătoare oferta Anadolu Isuzu Sanayi ve Ticaret AS, societate care a ofertat un preț de 1,02 milioane de lei pentru fiecare autobuz.

Două trasee

Patru din cele nouă autobuze electrice vor rula pe traseul 5 (care leagă Valea Aurie de Gară), iar restul de cinci vor realiza curse pe traseul (între Gară și Dumbrava/Muzeul Astra). De remarcat faptul că tot la Gară sunt gândite a fi amplasate și stațiile de încărcare pentru cele cinci microbuze electrice, care vor deservi noua rută de circulație din jurul centrului istoric al Sibiului. Aceste microbuze vor fi achiziționate din fonduri europene, cererea de finanțare pentru contractarea acestor fonduri urmând a fi depusă în cursul acestui an.

Potrivit draftului de acord de parteneriat, procedurile de achiziție a autobuzelor și stațiilor de încărcare vor fi organizate de către MDRAP, Primăria Sibiu urmând a fi responsabilă de organizarea procedurilor pentru achiziția serviciilor de informare și publicitate aferente acestui proiect. Primăria Sibiu va fi obligată, mai apoi, să mențină în funcțiune autobuzele electrice pentru o perioadă de cel puțin cinci ani de la punerea acestora în circulație.

Planurile: 119 autobuze noi

Cele nouă autobuze electrice, fac parte dintr-un pachet de 119 mijloace de transport în comun cu care administrația locală și conducerea Tursib vor să primenească flota de autobuze a sistemului de transport public din oraș (care, în prezent, mai numără 105 autobuze Diesel). Pentru 55 de autobuze diesel, cumpărate dintr-un împrumut BERD , cei de la Tursib au semnat contratele de furnizare zilele trecute, cu două firme din Turcia: Anadolu Isuzu Sanayi ve Ticaret AS (pentru 38 de autobuze cu o lungime de 12 m) și, respectiv, Karsan Otomotiv Sanayi ve Ticaret AS (pentru 17 autobuze cu o lungime de 18 metri). Aceste autobuze urmează a fi livrate, în tranșe, în următoarele șase luni. Alte zece autobuze diesel sunt într-o procedură de achiziție contestată în două rânduri. Procedura este organizată de către Primăria Sibiu, care a alocat acestui contract 11,5 milioane de lei. În fine, pentru înnoirea sistemului de transport public din Sibiu, administrația locală intenționează să atragă aproximativ două milioane de euro – fonduri europene nerambursabile – în vederea achiziționării celor cinci microbuze electrice pentru centrul istoric al orașului, alte 40 de mijloace de transport ecologic urmând a fi achiziționate din aceași sursă.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

5 comentarii

Mirelian Vascauteanu

Acum 5 ani

Sibiul se indreapta spre ultimul loc la multe capitole. Actuala administratie este o bataie de joc. Nici macar nu se cunoaste conceptul de fonduri europene. 0 barat la orice! E bine ca sunt zeci de milioane de euro necheltuite. Niciun proiect de anvergura. Satuc ponosit plin de fuduli si de analfabeti.
Raspunde

Alzara 1918

Acum 5 ani

Sa luam exemplu de la Alba , Brașov , Oradea !
Raspunde

McD

Acum 5 ani

https://www.opiniatimisoarei.ro/cadou-surprinzator-timisoara-va-primi-44-de-autobuze-electrice-de-peste-25-de-milioane-de-euro-nicolae-robu-ne-trebuie-soferi-cat-mai-multi-soferi/20/07/2018 ...deci de ce unii pot si altii dorm?
Raspunde

"SUPER" administratie Sibiana

Acum 5 ani

Cat de absurd, in orasul lui KWJ si al duduii Fodor pt care Măria Sa garanteaza (sau nu??), singurele autobuze curate sunt cele oferite de ciuma rosie de la centru, 9 bucati dintr-un total de vreo 115 (flota Tursib), adica 8% curate restul diesel imputit pentru plamanii sibienilor. De atat suntem in stare. Multumim alor nostri ....
Raspunde

Sibian nefudul

Acum 5 ani

A critica primaria Sibiu si a recunoaste ca Sibiul este un satuc ponosit, inseamna ca esti sudist. Aicea asa noi decat aplaudam ca focile, ca asa au invatat sibienii in sute de ani cand sasii nici nu ii lasau in oras, stateau ca animalele la periferie!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus