Joi,
28.03.2024
Innorat
Acum
11°C

Primele blocuri din Sibiu reabilitate termic din fonduri europene: cât plătesc locatarii și în cât timp

Primele blocuri din Sibiu reabilitate termic din fonduri europene: cât plătesc locatarii și în cât timp

Din cele 2,17 milioane de lei, cu tot cu TVA, estimate ca valoare a proiectului de reabilitare termică a trei blocuri din Sibiu, locatarii acestora vor trebui să acopere cheltuieli totale de aproape 400.000 de lei.

Doar 11 asociații de proprietari – din peste 230 din Sibiu – au răspuns apelului lansat de Primărie în urmă cu doi ani, pentru întocmirea documentațiilor necesare atragerii de fonduri europene în vederea reabilitării termice a blocurilor comuniste. Din cele 11, au fost selectate trei, cu aproximativ 100 de apartamente, iar proiectul de finanțare pentru aceste a intrat în faza precontractuală. “Proiectul include trei componente, respectiv blocurile de locuințe din Aleea Biruinței, nr. 5 (foto principală), str. Calea Dumbrăvii nr. 26 și str. Rusciorului, nr. 31, bl. 16. Obiectivul general al proiectului este creșterea eficienței energetice a clădirilor rezidențiale din municipiul Sibiu prin reabilitarea termică a blocurilor situate în Sibiu și menționate anterior. Obiectivele specifice ale proiectului vizează scăderea consumului pentru energie totală cu cel puțin 40%, reducerea consumului de energie pentru încălzirea spațiilor blocurilor implicate în proiect cu cel puțin 50% și reducerea emisiilor de CO2 generate de cele 102 apartamente incluse în proiect cu cel puțin 40%, precum și ameliorarea aspectului urbanistic prin măsurile unitare de anvelopare termică a unității“, se arată într-un raport al Biroului pentru proiecte cu finanțare internațională, din cadrul Primăriei Sibiu.

Și cheltuieli eligibile, dar și neeligibile

În procente, Primăria Sibiu va trebui să acopere din bugetul orașului 40% din valoarea totală eligibilă a proiectului (adică echivalentul a 906.335,35 lei), în timp ce asociațiile de proprietari trebuie să acopere un sfert din valoarea lucrărilor de construcție, montaj și execuție corespunzătoare apartamentelor cu destinația de locuință aflate în proprietatea persoanelor fizice. Potrivit raportului întocmit de administrația locală, locatarii blocului de pe Aleea Biruinței vor trebui să contribuie cu 109.138 de lei, cei de pe Calea Dumbrăvii cu 161.543 de lei, iar cei din Terezian (str. Rusciorului) cu suma de 203.668.

Totodată, în cadrul acestui proiect sunt înregistrate și cheltuieli neeligibile, generate de lucrările de construcție, montaj și execuție pentru apartamentele aflate în proprietatea persoanelor juridice, a statului sau pentru spațiile comerciale. Astfel de cheltuieli neeligibile vor fi generate doar în cazul blocului de pe Calea Dumbrăvii, asociația de proprietari de aici urmând a suporta în acest caz costuri în sumă de 23.191,49 de lei.

Prin urmare, pentru aceste lucrări de reabilitare termică, fiecărui proprietar de apartament îi revine, în medie, o contribuție proprie de aproape 3.900 de lei (evident, sumele reale diferă de la caz a caz).

Blocul de pe str. Rusciorului, nr. 16 Blocul de pe str. Rusciorului, nr. 16

Lucrările, plătite în trei ani

Asociațiile de proprietari vor trebui să își achite partea din costurile eligibile și neeligibile ale proiectului într-o perioadă de 36 de luni de la semnarea contractului de finanțare pentru fondurile europene nerambursabile (contractul va fi semnat de Primăria Sibiu). Primele cinci procente din valoarea totală a acestor contribuții proprii trebuie virate într-un cont al administrației locale (sau într-un cont escrow) în termen de 45 de zile de la notificarea asociațiilor de proprietari de către Municipiul Sibiu privind semnarea contractului de finanțare.

Același procent de cinci la sută trebuie plătit tot în termen de 45 de zile de la data în care Primăria anunță asociațiile de proprietari că a fost semnat contractul de proiectare și execuție a lucrărilor.

Restul de 90% va trebui achitat în tranșe trimestriale egale începând cu data semnării contractului de proiectare și execuție și până la expirarea perioadei de 36 de luni de la data semnării contractului de finanțare a acestui proiect, se mai arată în raportul citat.

Blocul de pe Calea Dumbrăvii, nr. 26 Blocul de pe Calea Dumbrăvii, nr. 26

Exemple de lucrări

Proiectul prevede mai multe tipuri de lucrări pentru blocurile în discuție: în afara izolării termice cu sistem de 10 cm, planșeul de la ultimul nivel va fi termizolat cu sistem de 25 de cm. La fel, cel de la subsol ar urma termoizolat cu sistem de 10 cm. Proiectele implică schimbarea tâmplăriei clasice a tuturor ferestrelor (inclusiv de pe casa scării) cu una din PVC și montarea de geam termoizolant, înlocuirea sistemului de colectare a apelor pluviale, închiderea balcoanelor cu tâmplărie PVC cu geam termoizolant și refacerea trotuarelor de gardă.

Reabilitarea termică a blocurilor ridicate în perioada 1950 – 1990 nu a fost – până acum – o preocupare a autorităților publice locale, astfel că programul național lansat în 2008 (prin care au fost alocate fonduri guvernamentale nerambursabile în vederea izolării termice) nu a produs niciun efect. Singurele reabilitări termice din Sibiu au fost cele realizate exclusiv din banii proprietarilor, fapt care a dus în unele situații și la apariția ”blocurilor-papagal”, denumite așa din cauza reabilitărilor termice executate parțial. În municipiul Sibiu există 855 de blocuri ridicate în perioada 1950 – 1990.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

5 comentarii

LaFlemme

Acum 5 ani

"locatarii blocului de pe Aleea Biruinței vor trebui să contribuie cu 109.138 de lei". Cat ar iesi de apartament?
Raspunde

Alzara 1918

Acum 5 ani

Toate blocurile au fost anvelopate fără proiect , fără autorizație , fără certificat energetic , fără TVA , fără eficientă !
Raspunde

un sas

Acum 5 ani

Dar pe banii vostri nu puteti izola ...cutiile de chibrituri comuniste ...as numai de sanchi...
Raspunde

unu

Acum 5 ani

Oricum, 3900 lei aprox., este foarte mult. Cam pe aici platesc si cei care - si achita din fonduri proprii. Atunci ce rost mai au fondurile alea europene ?
Raspunde

Altu

Acum 5 ani

nu e mult deloc, 3900 lei pentru: izolare termica + schimbare ferestre + inchidere balcon + (te las pe tine sa citesti tot articolul)
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus