Sâmbătă,
25.03.2023
Innorat
Acum
17°C

O vară de neuitat: ”Așa ceva n-am văzut în județul Sibiu!”

O vară de neuitat: ”Așa ceva n-am văzut în județul Sibiu!”

Șeful Inspectoratului pentru Situații de Urgență Sibiu, col. Cosmin Balcu, a declarat că fenomenele meteorologice întâlnite vara aceasta în județul Sibiu, prin frecvență și dispersare geografică, sunt nemaiîntâlnite pentru regiunea noastră.

„Am mai avut în trecut, în zona iunie-iulie, în zona localităților Porumbacu-Scoreiu fenomene similare, poate chiar și de amploarea aceasta, însă au fost doar locale. Acum am avut o altfel de situație, am avut foarte multe fenomene în același timp. Efectiv nu mai aveam resurse umane și tehnice, de aceea am fost nevoiți să chemăm și din județele învecinate în ajutor. Nu puteam acționa în zece locuri în același timp, la aceeași amploare”, a declarat col. Cosmin Balcu, în cadrul unei conferințe de presă.

stâlp cazut slimnicDintre toate localitățile afectate vara aceasta de inundații, de departe cele mai grave urmări sunt la Boian, în nordul județului. Pompierii confirmă.

„Ceea ce am văzut la Boian eu nu am mai văzut în județul Sibiu și lucrez în sistem de ani buni. Efectiv am crezut că s-a mutat Delta Dunării în localitatea Boian. Când am ajuns acolo, atunci era fenomenul de inundație efectivă și era apa până peste gardurile gospodăriilor. Se punea problema cum mergem să evacuăm cetățenii prinși de ape, cu bărcile nu puteam să înaintăm pentru că erau gardurile caselor și am adus acele șenilate să intrăm și pe plutitor să scoatem cetățenii. Ceea ce m-a zguduit este acel zgomot al animalelor care se zbăteau cu disperare să scape din ape”, a mai declarat col. Cosmin Balcu.
Bilanțul provizoriu realizat de autorități, până la mijlocul acestei săptămâni, arăta că inundațiile din această vară au afectat peste 300 de hectare de culturi agricole și au provocat pagube în zeci de localități. Numai în ultimele două zile  peste 20 de gospodării din opt localităţi au fost inundate: municipiul Sibiu, oraşele Agnita şi Tălmaciu şi comunele şi satele Marpod, Nou Român, Ilimbav, Glâmboaca şi Bungard.

ajutoare boian bucuresti8

Meteorologii spun că primele două luni din această vară au fost cele mai ploioase din ultimii opt ani în România. În lunile iunie şi iulie, aproape că nu a fost o zi în care să nu plouă în România, iar meteorologii spun că vara aceasta este una atipică pentru toată emisfera nordică fără zile caniculare.

„Manifestările din lunile iunie şi iulie au fost total atipice. Au fost diferenţe foarte mari de vreme de la o zonă la altă, în Europa, cu precipitaţii foarte multe în unele ţări, în timp ce în altele au fost valuri de căldură foarte mare. Din cauza acestor fluctuaţii atipice, şi prognozele pe termen lung sunt foarte greu de estimat”, a declarat pentru Mediafax, Teodora Cumpănaşu, meteorolog.
Specialiștii reamintesc și faptul că, până în prezent, nu s-a înregistrat niciun episod de caniculă vara aceasta.

inundatii Boian (5)

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus