Duminică,
17.10.2021
Light Intensity Drizzle
Acum
8°C

Două spitale sibiene primesc trei milioane de euro pentru reabilitări

Două spitale sibiene primesc trei milioane de euro pentru reabilitări

Patru clădiri care aparțin Spitalului de Pneumoftiziologie și Spitalului de Psihiatrie ”Gheorghe Preda” Sibiu vor fi reabilitate termic, în cadrul unui proiect cu finanțare europeană nerambursabilă.

Dispensarul, Pavilionul II și Pavilionul Administrativ ale Spitalului de Pneumoftiziologie și Pavilionul IV din cadrul Spitalului de Psihiatrie fac obiectul proiectului pentru care Consiliul Județean Sibiu a semnat contractul de finanțare nerambursabilă la începutul acestei săptămâni. Cele patru clădiri au o suprafață utilă cumulată de peste 2.500 de mp, iar valoarea proiectului finanțat prin intermediul Programul Operațional Regional 2014-2020 este de 14,62 milioane lei. Contribuția proprie a autorităților județene este de aproape 300.000 de lei.

Condiții mai bune de cazare

Lucrările de reabilitare prevăzute în cadrul proiectului vor avea drept finalitate condiții de cazare mai bune pentru pacienți, susțin managerii celor două spitale.

În cazul Pavilionului IV de la Spitalul de Psihiatrie, acesta este singurul corp din clădirile instituției care nu a beneficiat de lucrări de consolidare și reabilitare. Clădirea nu este echipată cu sisteme de ventilare mecanică sau răcire a aerului, în sistem centralizat, arată autritățile. ”Clădirea Pavilionului IV datează de la anul 1898, motiv pentru care circuitele funcționale deficitare și instalațiile termice vechi presupun o pierdere mare de energie, cu consecința creșterii cheltuielilor de funcționare. Prin reabilitarea Pavilionului IV (secția de gerontopsihiatrie cu un număr de 50 paturi) se va obține îmbunătățirea condițiilor hoteliere, sporirea calității actului medical și nu în ultimul rând creșterea satisfacției personalului propriu. Pe lângă pacienții județului Sibiu numărul celor din județele limitrofe care se adresează secției este în creștere”, declară Sebastian Stroia, managerul Spitalului de Psihiatrie, potrivit unui comunicat remis redacției Turnul Sfatului. În plus, reabilitarea termică a clădirilor va reduce costurile de întreținere a acestora.

10.000 de pacienți

Semnarea contractelor de finanțare pentru reabilitarea termică a celor trei clădiri a fost realizată după ce, în luna mai 2018, CJ Sibiu a mai accesat 50 de milioane de lei pentru reabilitarea termică a trei clădiri din Spitalul Clinic Județean de Urgență. ”Fondurile europene rămân cea mai importantă sursă pentru dezvoltarea județului, în condițiile reducerii alocărilor bugetare de la guvern, iar reușita noastră se datorează muncii în echipă. De cele trei proiecte pentru care am semnat azi contractele de finanțare vor beneficia cel puțin 10.000 de oameni – pacienți deserviți anual de cele două spitale, precum și personalul spitalelor – care se vor bucura de condiții îmbunătățite”, spune Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu, potrivit sursei amintite.
Finanțarea pentru lucrările de reabilitare este asigurată prin intermediul a trei contracte, după cum urmează: 1. Reabilitarea termică a unor clădiri din cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie Sibiu- Dispensar. Valoarea totală a proiectului este de 3.149.441,99 lei (TVA inclus), din care contribuția CJ Sibiu este de 62.988,84 lei. Perioada de implementare a proiectului este de aproximativ 6 ani (73 luni).

2. Reabilitarea termică a unor clădiri din cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie Sibiu- Pavilion 2 și Pavilion Administrativ. Valoarea totală a proiectului este de 7.647.159,46 lei (TVA inclus) din care contribuția CJ Sibiu este de 152.943.19 lei. Perioada de implementare a proiectului este de aproape 7 ani (83 de luni).

3. Eficientizarea energetică a pavilionului IV al Spitalului de Psihiatrie ”Dr. Gheorghe Preda” din Sibiu Valoare totală aproiectului este de 4.130.026,88 lei din care contribuția CJ Sibiu este de 82.600,54 Perioada de implementare este de doi ani: august 2018 – iulie 2020.

Sursa foto: CJ Sibiu

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus