Joi,
28.03.2024
Innorat
Acum
11°C

Ministrul Transporturilor anunță că autostrada Sibiu-Pitești sigur va fi gata după 2022

Ministrul Transporturilor anunță că autostrada Sibiu-Pitești sigur va fi gata după 2022

Ministrul Transporturilor, Lucian Șova, a declarat aseară că cel mai devreme autostrada Sibiu-Pitești ar putea fi gata în patru ani.

Deși a spus că este destul de dificil de stabilit un termen exact în acest moment, Lucian Șova a ales să facă o estimare - autostrada Sibiu-Pitești nu va fi gata mai devreme de 2022.

„Este o ecuaţie cu multe necunoscute a da un termen. Aşa, sui generis, nu o voi face, însă construcţia acestei autostrăzi ar putea dura cel mai puţin 3 ani. Proiectare, pentru că nu este un proiect, şi se are în vedere licitarea lucrării, proiectare şi execuţie, ar trebui să dureze încă un an, astfel încât de la patru ani în sus să putem vorbi de un termen de finalizare a acestui obiectiv", a spus Şova.

El a reamintit că până la finele anului ar putea fi obţinut acordul de mediu şi că cele două loturi de la capătul autostrăzii ar putea fi atribuite, licitaţiile fiind făcute cu clauze suspensive.

„Cele 2 loturi de la capătul autostrăzii urmează să fie atribuite de comisia de licitaţie. Sunt în faza finală de evaluare oferte. În buna tradiţie românească probabil vor exista contestaţii. Noi vom cunoaşte un câştigător, nu am garanţia că vom cunoaşte constructorul. Încă nu avem acordul de mediu. Suntem în situaţia în care săptămâna trecută a fost depus studiul de evaluare adecvată, ultimul document ce trebuie să facă parte din conţinutul unui aviz de mediu, au fost întreprinse discuţii privind unele soluţii de mediu propuse de firma de consultanţă şi avem aşteptări, discuţii şi promisiuni din partea colegilor de la autoritatea de mediu că înainte de sfârşitul acestui an vom avea acord de mediu, condiţie obligatorie pentru a semna contractul. Cele două licitaţii au fost făcute cu clauze suspensive în aşa manieră încât să nu fie semnate contractele înainte ca acordul de mediu pentru toată autostrada să fie obţinut", a explicat ministrul Transporturilor.

În contextul în care BMW se duce să construiască mașini în Ungaria, pe motiv că în România starea infrastructurii nu este satisfăcătoare, ministrul transporturilor a mărturisit că România lasă de dorit.

„Este practic expresia a ceea ce s-a întâmplat în ultimii 30 de ani în România în privinţa infrastructurii de transport, care lasă mult de dorit. Sigur că pe de altă parte, oportunitatea comercială la un moment dat pe care un investitor o apreciază ţine cont de infrastructura de transport şi nu numai. Azi un camion care pleacă de la Piteşti spre Vestul Europei pierde pe programul de lucru pe care un şofer trebuie să îl execute, din cauza infrastructurii, un pic mai mult de două ore. Într-un program de lucru, cei 150 de kilometri între Sibiu şi Piteşti şi kilometrii care mai sunt neconstruiţi conduc la o întârziere de două ore în programul unui transportator. Sigur, nu tratez aceasta ca pe o scuză, am vrut să dau şi această explicaţie şi a face această evaluare care este absolut ştiinţifică", a explicat Şova.

Sursa: agerpres.ro

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

Contribuabil

Acum 5 ani

Corect este BMW, nu BMV
Raspunde

Hasibusi

Acum 5 ani

Ministrul Transporturilor anunță că autostrada Sibiu-Pitești sigur va fi gata după 2022 m-a convins, dupa 2022, adica 2566-3899 imediat dupa pastele caiilor
Raspunde

McD

Acum 5 ani

...uraaaaa...vom merge sigur pe autostrada dupa 2022...la fel si intre Deva si Faget dupa 2023...traiasca...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus