Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
20°C

Taragotistul Dumitru Fărcaș a murit la Cluj-Napoca

Taragotistul Dumitru Fărcaș a murit la Cluj-Napoca

Cunoscutul taragotist Dumitru Fărcaș a murit, marți dimineața, într-un spital din Cluj-Napoca, relatează agențiile naționale de presă.

Doctor Honoris Causa al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, Dumitru Fărcaș a murit la vârsta de 80 de ani, pe care a împlinit-o în mai anul acesta. Cu acea ocazie, președintele României, Klaus Iohannis, i-a acordat Ordinul Naţional "Serviciu Credincios" în grad de cavaler, în semn de recunoaştere pentru întreaga sa carieră, dar şi pentru contribuţia pe care a adus-o culturii.

Născut pe 12 mai 1938, Dumitru Fărcaş era originar din Maramureş, însă s-a stabilit în Cluj-Napoca după terminarea studiilor la Academia de Muzică „Gheorghe Dima”, în 1967, relatează agenția de presă News.ro.

Dumitru Fărcaş şi-a început cariera profesională în 1960, când s-a angajat ca instrumentist al Ansamblului "Maramureşul" din Baia Mare. În 1962 a preluat Ansamblul "Mărţişorul" al Casei de cultură a studenţilor din Cluj-Napoca, împreună cu care a obţinut numeroase premii naţionale şi internaţionale.

El a fost distins cu numeroase premii internaţionale, printre care Premiul I şi titlul de laureat al concursului din cadrul Festivalului Mondial al Tineretului şi Studenţilor de la Helsinki (1962); Discul de aur decernat de Academia "Charles Cros" din Paris (1972); laureat al Premiului Ethnos (1991); laureat al Festivalului "Smithsonian Folklive Festival" de la Washington (1999); Premiul I la Festivalul Internaţional de la Bruxelles (1999); Premiul Inter-Lyra în cadrul Olimpiadei de Muzică şi Dans "Cele cinci Lyre" de la Budapesta (2000).

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus