Luni,
13.07.2020
Innorat
Acum
16°C

Revoluția Facebook

12 August 2018 21:36

Nimeni n-a câștigat un război cu presa. Așa s-a împământenit o vorbă. În ultimii ani, însă, presa nu înseamnă doar ziare, radio și TV. Înseamnă și on-line, dar mai mult decât atât, rețele de socializare. Pentru majoritatea românilor asta înseamnă presă. Televizorul a rămas cu sportul și emisiuni de nișă, radioul cu muzica și atât, în timp ce ziarele au dispărut cu desăvârșire. Iar on-line-ul nu mai este de ceva vreme decât un rezumat ”elitist” al rețelelor de socializare.

Cu privire la evenimentele petrecute în București, în Piața Victoriei, oamenii au avut ca primă sursă de informare Facebook-ul. De acolo s-au dus veștile mai departe la televiziuni, în on-line. La radio s-a dat muzică. Tonul, vibrația vine de acolo. De pe Facebook. Acolo e viața reală. A celor care trăiesc viața și a celor care o urmăresc din fotoliu. Mass-media, fibra ei populară, e de fapt Facebook. Cei care au fost de partea demonstranților au distribuit mai departe imagini cu cetățeni bătuți de jandarmi. PSD-iștii au plâns în cor jandarmerița care ”nu mai putea să meargă” și s-au încolonat celor care cereau în stradă un milion de oameni, să-i măcelărească pe protestatari.

Astfel de trăiri în masă erau greu de simțit acum vreo 10-15 ani. Revoluția o fi fost ea în direct, dar nu a prezentat decât un singur punct de vedere. Acum orice suflu de om se poate simți părtaș prin trăirile altora. Pe Facebook.

Nimeni n-a câștigat un război cu presa. Vorba s-a reinventat și pe formatul modern și s-ar traduce că împotriva Facebook nimeni n-a câștigat vreo bătălie. Iar în momentul acesta, orice român care se declară mândru PSD-ist pe Facebook va fi măcelărit. Verbal, evident. Curentul cvasi-general e împotriva social-democraților. E imposibil să nu vezi asta. Iar lamentările lor nu fac decât se înfunde și mai mult.

Dar mai mult decât atât, PSD a pierdut contactul cu populația activă printr-un singur om: Liviu Dragnea. Dincolo de măsurile economice, de gafele miniștrilor, de ridicolul premierului Dăncilă, sloganul pornografic împotriva partidului îi este dedicat cu predilecție liderului social-democrat. Înjurătura facebook-cistă a prins pentru că fiecare om s-a putut raporta la ea cu ceva concret. E maximul atins și exprimat cât să priceapă oricine.

Nimeni nu a câștigat un război cu presa pentru că nimeni nu a întins atât de mult coarda. În această situație, însă, evenimentele din week-end par a fi un moment culminant. Guvernanții se așteaptă poate ca după această răbufnire supapa deschisă să răsufle presiunea. Dar dacă nu e decât începutul?

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus