Luni,
10.08.2020
Parțial Noros
Acum
28°C

Soprana Felicia Filip despre protestele din Sibiu: O lecție de civilizație!

13 August 2018 12:39

Soprana Felicia Filip despre protestele din Sibiu: O lecție de civilizație!

Soprana Felicia Filip, care a concertat duminică în Piaţa Mare, a apreciat că protestele de la Sibiu din weekend au fost o demonstraţie de civilizaţie, însă le-a transmis românilor că în astfel de momente trebuie să analizeze lucrurile cu "obiectivitate şi empatie", să-şi recunoască fiecare greşelile, astfel încât să se împace cu toţii, pentru s-au născut în acelaşi loc şi sunt ''fraţi'', informează Agerpres.

"Aici s-a făcut o demonstraţie de civilizaţie. În fiecare seară au respectat acest fenomen, muzica, şi apoi au venit ei, cu ideile lor, cu întrebările lor, cu pretenţiile lor, cu nerealizările lor. Până la urmă este vorba de o cerere de ajutor. (...) Sunt momente în viaţă în care ne răzvrătim: împotriva noastră, împotriva celui care ne iubeşte cel mai tare sau împotriva lumii. Este firesc să existe asemenea momente. Important este să analizăm cu obiectivitate, cu empatie, dincolo de asta, cu acea iubire. Să nu uităm niciodată că ne-am născut cu toţii aici, într-un fel sau altul, noi suntem fraţi. Eu fac parte dintr-o familie numeroasă şi ştiu ce înseamnă un frate. (...) Dacă dincolo de tot ce se întâmplă acum, peste puţin timp, într-un fel sau altul, ne vom detaşa şi vom avea înţelepciunea să analizăm şi să vedem cât adevăr, cât s-a greşit, cine e de vină. În momentul acesta, dacă se strâng trei, sunt trei idei care se bat cap în cap, dacă se strâng cinci, sunt cinci", a declarat Felicia Filip duminică seară, după terminarea concertului din Piaţa Mare, conform Agerpres.

Felicia Filip speră ca românii să analizeze cele întâmplate şi în final să se ajungă la o înţelegere care să nu mai ducă la violenţe.

"Dumnezeu ne-a dat şansa să facem ceva frumos cu noi, cu viaţa noastră, cu locul în care ne-am născut, cu apropiaţii noştri, cu rudele noastre, cu fraţii noştri. Şi sunt sigură că există energii ale noastre care vor calma aceste lucruri şi vor pune în evidenţă ce este valoros, ce este frumos, ce este important. Sunt sigură că pentru toţi aceşti oameni care şi-au spus vorbe grele, care s-au bătut, va fi momentul foarte, foarte apropiat când vor realiza când au greşit, cât au greşit, cât au câştigat, ce au câştigat şi ce înseamnă locul acesta miraculos care se cheamă România. Poate că este o încercare ca să se întâmple atâtea lucruri în anul în care noi serbăm Centenarul. (...) Să avem mare grijă de aceste lucruri şi să vedem în ce măsură ceea ce se întâmplă cu noi este din pricina noastră sau nu. Să avem puterea să ne asumăm şi să recunoaştem dacă am greşit, să ne cerem iertare celor cărora le-am greşit, dar să realizăm aceste lucruri. Să ne dea Dumnezeu să ne fie bine tuturor, să ne împăcăm unii cu alţii şi mai ales să trăim momentul în care cei care sunt unul împotriva celuilalt îşi dau mâna, se îmbrăţişează şi îşi împreunează lacrimile de bucurie", a mai spus Felicia Filip.

Soprana, care a concertat pe marile scene ale lumii, le-a transmis românilor să fie mândri de ei şi de ţara lor.

"Am ales a fi, nu a avea, pentru că a fi înseamnă dincolo de orice şi inclusiv a avea atât cât ne trebuie. Este bine să înţelegem că locul în care ne-am născut, nu ne-am născut degeaba. (...) Suntem mândri că suntem de aici şi când mergem în alte părţi atragem atenţia că există în Univers un punct strălucitor şi plin de bogăţie, de umanitate, de frumos şi de iubire. Se cheamă România. Şi dacă sărbătorim în acest an Centenarul, dincolo de Centenar sunt sute de ani, sunt mii de ani, cu milioane, miliarde de suflete de români care în acest moment putem spune că ne urmăresc de undeva de sus şi ne ocrotesc. Iubesc ţara în care m-am născut, iubesc aceşti oameni, îi preţuiesc şi de fiecare dată sunt mândră şi spun acest lucru: să nu uitaţi, spuneţi lucrurile acestea, nu vă ruşinaţi sau nu îi luaţi în seamă pe cei care vă spun "nu mai spuneţi atât că sunteţi români". Este o minune. Este un miracol. Este foarte frumos. (...) România înseamnă Universul tot, pentru că peste tot în lume sunt oameni care s-au născut aici şi sunt români", a adăugat Felicia Filip.

Felicia Filip a concertat duminică în Piaţa Mare din Sibiu, unde în ultimele trei seri a avut loc Festivalul Classics for Pleasure. În timp ce melomanii ascultau muzică în Piaţa Mare, protestatarii au scandat lozinci antiguvernamentale fără a-i deranja. Când au ajuns aproape de Piaţa Mare, în drum spre sediul PSD, manifestanţii au continuat scandările, însă concertele din Piaţa Mare erau încheiate. Organizatorii şi jandarmii s-au înţeles la Sibiu în aşa fel încât traseul parcurs să nu deranjeze melomanii.

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

2 comentarii

@@@

Acum 1 an

Da, dar vineri si-au dat in petic! Aseara au fost doar 3-400 de protestatari, nu deranjau prea tare, in schimb vineri, cei 5000 au deranjat destul de rau!
Raspunde

george

Acum 1 an

doamna vorbeste frumos pentru ca reprezinta frumosul DAR in ce priveste civilizatia de care vorbeste e departe de adevar. Nu s-au batut cu jandarmii pentru ca acestia nu s-au prea vazut - nu ca in Bucuresti - dar in schimb s-au dat in petic cu scandarile obscene - iar pentru un oras turistic ca Sibiul acest lucru este grav - turism inseamna si coppi iar la ora aceea piata era plina. Asa ca mai usor cu 'civilizatia' sibienilor - e ca pomul laudat. Acum sa inceapa cenzura si eventual injuraturile. 12,3 si.....
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus