Vineri,
07.10.2022
Innorat
Acum
4°C

Jumătate de milion de lei. PUZ-ul noului spital județean încredințat noului președinte al arhitecților din România

Jumătate de milion de lei. PUZ-ul noului spital județean încredințat noului președinte al arhitecților din România

a.plan SRL, firma de arhitectură condusă de Alexandru Găvozdea, sibianul recent ales în fruntea arhitecților din România, este lider al asocierii căreia i-a fost încredințată întocmirea Planului urbanistic zonal pentru noului spital județean. Din asociere mai fac parte și alți arhitecți, dar și Camera de comerț, industrie și agricultură Sibiu.

Contractul în valoare de 499.999 de lei, fără TVA, a fost semnat chiar înaintea mini-vacanței creată pentru instituțiile de stat cu ocazia sărbătoririi Sfintei Marii, mai precis în data de 14 august 2018. Procedura de încredințare a acestui contract a fost lansată de către Consiliul Județean Sibiu la jumătatea lunii iunie, termenul de depunere a ofertelor fiind stabilit pentru 2 iulie 2018. Înainte de atribuirea contractului, valoarea acestuia era estimată la 521.000 de lei, fără TVA.

În cadrul procedurii de atribuire au fost depuse trei oferte: cea a firmei sibiene Dedalus Proiect, cea a asocierii Casa Sibiană Proiect & Const SRL - SC Raumplan Design SRL și cea care, în cele din urmă, a fost câștigătoare și anume oferta asocierii SC 4B Consultanță Arhitectură SRL - SC Cocheci Birou de Arhitectură SRL - Andreea Tănase Birou Individual de Arhitectură SRL - Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Sibiu. Aceasta din urmă are drept lider de asociere firma a.plan SRL, societatea administrată de Alexandru Găvozdea (foto), președintele arhitecților sibieni care, la finele lunii mai, a fost ales președintele Ordinului Arhitecților din România. Asocierea desemnată câștigătoare are și patru subcontractori: Universitatea tehnică Cluj-Napoca, PFA Pologea Mărgărit, SC Zoom Proiect SRL și Progir Proiectare Construcții SRL. Potrivit datelor publicate pe portalul E-licitație, fiecare dintre subcontractori va îndeplini aproximativ un procent din totalul lucrărilor.

Durata minimă de realizare a PUZ-ului este de șase luni, iar cea maximă – de un an. De altfel, durata de îndeplinire a contractului a fost un factor de evaluare a ofertelor, contând în proporție de 10% în stabilirea câștigătorului. Prețul ofertat a contat în proporție de 90%.

Un PUZ pentru aproape 200.000 de mp

Potrivit caietului de sarcini al procedurii, asocierea desemnată câștigătoare trebuie să elaboreze PUZ-ul pentru terenul de 194.750 de mp aflat în zona de nord-vest a Sibiului, cu acces din Calea Șurii Mici (cunoscută și drept Drumul Hoților), pe care este propusă ridicarea viitorului nou spital. “Prin realizarea proiectului de urbanism se urmărește stabilirea principalelor funcțiuni propuse ale zonei de urbanizare generate de implantarea unui Spital Clinic Județean de Urgență; stabilirea reglementărilor precum și a condițiilor de conformare și construire în zonă; organizarea circulației și a transportului în comun (modernizarea și completarea arterelor de circulație, asigurarea locurilor de parcare/garare; amplasarea stațiilor pentru transportul în comun etc); condiții impuse amplasării heliportului, servituți impuse zonelor construite limitrofe, reducerea poluării fonice; organizarea circulației pietonale“, sunt printre cerințele caietului de sarcini care stă la baza atribuirii contractului.

În plus, asocierii îi este cerută și schimbarea funcțiunilor permise prin Planul urbanistic general, și anume din cele de locuințe cu regim mediu de înălțime, zonă mixtă și zonă de instituții și servicii în “zonă cu funcțiuni medicale și complementare acestora“. În prezent, terenul respectiv nu este scos din circuitul agricol.

PUZ-ul trebuie să aibă în vedere și faptul că viitorul spital județean va avea secții atât pentru adulți, cât și pentru copii.

Încă la primii pași

Elaborarea PUZ-ului viitorului nou spital județean și de urgență face parte din pașii incipienți ai investiției estimată la aproximativ 130 de milioane de euro (estimare destul de ambiguă în lipsa unui studiu de fezabilitate, amintită la un moment dat într-o solicitare de rectificare bugetară făcută de parlamentari sibieni).

Viitorul spital mai are nevoie de un studiu de fezabilitate, de proiect tehnic și, cel mai important, de o sursă de finanțare, înainte de lucrările de execuție. Autoritățile locale – Consiliul județean și Primăria Sibiu – speră ca fondurile necesare să fie atrase din finanțări europene nerambursabile. Deocamdată, astfel de fonduri europene au fost alocate doar pentru spitale regionale. Cum, până acum, nu există prea multe intenții publice pentru realizarea unor unități medicale regionale, autoritățile județene au propus celor guvernamentale demararea procedurilor pentru ca aceste fonduri europene să fie redirecționate către proiectele unor noi spitale județene. Fostul premier Mihai Tudose a anunțat că este de acord cu o astfel de soluție, dar după debarcarea sa din fruntea guvernului, noul Executiv condus de Viorica Dăncilă nu a mai făcut, deocamdată, aprecieri publice referitoare la acest proiect.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

binema

Acum 4 ani

Bravo, poate scapam si de Urdea de la primarie, Gavozdea stie de ce….
Raspunde

Fara Viziune

Acum 4 ani

In PUG se stabileste clar ca Primaria este responsabila de intocmirea PUZ urilor tocmai pt a nu lasa unor privati reglementarile prevazute prin PUZ si in cele mai multe cazuri pe suprafete intinse e imposibil sa strangi toti vecinii tu ca privat. Dna Urdea blocheaza f. mult dezvoltarea Sibiului prin lipsa sa de viziune. Si apoi te meri ca se dezvolta doar in Cisnadie si Selimbar. Se vor sufoca si apoi vor vrea alipire..si ghici cine va trebui sa rezolve apoi toate aceste probleme... Deci propunerea este ca sa inceapa si Sibiul sa si viabilizeze zone din centrul orasului (vezi cazul Campsor -cascada,turnisor zona de peste 150ha) deloc exploatata, zona Veterani, dar si altele!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus