Vineri,
27.05.2022
Acum
0°C

Șefa de la Asistență Socială Sibiu: Comisia creată de CJ urmărește alt scop decât cel declarat oficial

Șefa de la Asistență Socială Sibiu: Comisia creată de CJ urmărește alt scop decât cel declarat oficial

Șefa Direcției Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului (DGASPC) Sibiu consideră nejustificată decizia Consiliului Județean de a crea o comisie specială care să verifice activitatea conducerii instituției. Laura-Camelia Vîlsan crede că hotărâre ar urmări alt scop.

Consiliul Județean a anunțat că miercuri, 29 august, va aproba constituirea unei comisii speciale, compusă din consilieri județeni, experți independenți, specialiști în resurse umane și juriști care va avea un scop clar definit: să analizeze și să verifice managementul realizat de către directorul general și directorii generali adjuncți ai DGASPCS. Conform unui proiect de hotărâre, Daniela Câmpean, președintele CJ Sibiu, menționează că „atât misiunea de audit intern a consiliului, derulată în 2017, precum și concluziile auditului Curții de Conturi a României – Camera de Conturi Sibiu, converg spre concluzia unui act de conducere defectuos”.

Detalii: Asistența Socială Sibiu, gestionată defectuos: „Este o problemă în actul de conducere”

Directoarea DGASPC, Laura-Camelia Vîlsan, a transmis presei astăzi un comunicat în care critică intenția consilierilor județeni și sugerează că președinta CJ Sibiu nu și-ar fi îndeplinit atribuțiile legale în domeniul asistenței sociale.

„Apreciez că atât președintele CJS în calitate de autoritate executivă, dar și consiliul județean în calitatea sa de autoritate deliberativă au obligația legală să coordoneze activitatea DGASPC și să o sprijine în mod concret în procesul de furnizare a serviciilor sociale. Văzând Raportul de specialitate al CJS care stă la baza proiectului de hotărâre constat că niciuna dintre persoanele care l-au semnat nu cunosc toate actele normative care stau la baza funcționării acestei Direcții - începând cu persoana care l-a întocmit, fost director al DGASPC, cu un mandat încheiat prin demiterea sa din funcție de către CJS, un fost director interimar al DGASPC și terminând cu vicepreședintele Consiliului care a fost membru al Colegiului Director al instituției mai mult de un deceniu, apreciind ca fiind de maximă importanță contribuția Secretarului județului la respectarea și apărarea legii de mutilări și transgresări inacceptabile” - menționează Vîlsan.
Vîlsan a comentat și precizările din Raportul de specialitate al CJ Sibiu privind „comunicarea defectuoasă cu întreg aparatul Consiliului”, amintind și despre situațiile financiare ale instituției.

„Funcționarii publici care au întocmit, respectiv semnat Raportul, din cadrul Direcției Strategii Proiecte (!?) mai susțin că există un mod defectuos de comunicare al conducerii executive a Direcției cu ”întregul aparat al Consiliului” aspect care mă determină să pun sub semnul întrebării buna credință, obiectivitatea, competența și mandatul pe care îl au aceste 3 persoane de a se erija în reprezentanți ai tuturor angajaților Consilului, dar și legalitatea și oportunitatea propunerii venită din partea acestora de constituire a Comisiei în cauză”, mai scrie șefa DGASPC Sibiu.

Aceasta face referire la o serie de legi, printre care Legea adminsitrației publice locale, Legea salarizării, Legea asistenței sociale sau Hotărârea Guvernului privind stabilirea locurilor de muncă, subliniind că „președintele consiliului județean asigură: (…) punerea în aplicare a legilor,(…) precum și a altor acte normative”, că „din bugetele locale ale judeţelor se alocă fonduri pentru finanţarea serviciilor sociale aflate în administrare proprie” sau că „Consiliul judeţean are obligaţia să asigure din bugetul propriu sumele în completarea celor alocate din bugetul de stat” etc.

„În situaţia în care, datorită nevoilor specifice şi situaţiilor particulare ale beneficiarilor unui anumit tip de serviciu social, costurile necesare furnizării serviciului respectiv depăşesc nivelul prevăzut de standardul minim de cost consiliile judeţene (…) alocă sumele necesare din veniturile proprii”, mai citează Vîlsan în comunicatul de presă.

„Conchid următoarele: -președintele Consilului județean Sibiu a refuzat inițial aplicarea legii salarizării pentru angajații consiliului și ai Direcției, doar la presiunea sindicatelor și a protestelor angajaților noștri a acceptat să o aplice (cu o lună întârziere); - deși am solicitat președintelui CJS încă din anul 2017 acordarea sporurilor angajaților centrelor și ai Direcției(Raportul de specialitate nr. 25159/07.06.2017) această solicitare nu a fost luată în seamă nici pentru anul trecut, nici la fundamentarea bugetului pentru anul 2018; - nu s-au acordat sporurile prevăzute de lege, dar nici voucherele de vacanță la care au dreptul angajații DGASPC (centre+aparat propriu); -consiliul județean are obligația de suplimenta din fonduri proprii sumele pentru capitolul Asistență socială și a acorda toate drepturile salariale la care sunt îndreptățiti angajații din acest domeniu”.
Laura-Camelia Vîlsan mai spune că, dimpotrivă, „președintele CJS a refuzat constant orice comunicare directă cu directorul general, deși acesta a solicitat inclusiv audiență în acest scop. Întâlnirile tematice au fost insuficiente, repetându-se aceleași teme, de cele mai multe ori organizate în lipsa președintelui, iar din corespondența cu unii (și aceeași) dintre funcționarii Consiliului reiese clar lipsa de sprijin și deschidere pentru problemele pe care le întâmpinăm, afirmația acestora privind excesivitatea solicitărilor noastre fiind tendențioasă”.

„Pe cale de consecință, motivele invocate în susținerea acestui proiect de hotărâre sunt cel puțin discutabile, dacă nu evidente îndeplinirii unui alt scop decât cel declarat oficial”, adaugă directoarea DGASPC Sibiu.

Chiar și așa, Vîlsan spune că este gata să-i primească pe membrii comisiei pe care Cj Sibiu o va crea miercuri și precizează că „vom coopera cu membrii săi și le vom pune la dispoziție toate documentele relevante care vor atesta unitatea profesioniștilor care alcătuiesc echipa managerială a DGASPC Sibiu: directori, șefi serviciu, sefi/ directori centre și care există pentru că rezistă oricăror încercări de demantelare venite din exterior”.

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

6 comentarii

jeni

Acum 3 ani

fosta directoare dragan nu incape de actuala directoare valsan. 2 pro_ste
Raspunde

asistatul

Acum 3 ani

Lipseste Tolciu in ecutoe!
Raspunde

lenroc

Acum 3 ani

ocupate până peste cap cu gâlceava, cele două "duamne" au uitat că principala lor preocupare ar trebui să fie copiii de care DGASPC ar trebui să se îngrijească. Directia este în momentulnde față grav subfinanțată si condusă de niște nulități.
Raspunde

Iulian

Acum 3 ani

Vâlsan se face ca a uitat si cum a plecat si cum s-a intors la DGASPC. Pe picioare a plecat cu picioarele s-a intors.Oricum,minte putina are.
Raspunde

asistatul

Acum 3 ani

La DGASPC niciodata nu va fi liniste! Oamenii de acolo nu sunt alesi pe criterii de competenta! Toate angajarile s-au facut pe ochi frumosi. Dl. Tinca Nelutu poate confirma...
Raspunde

dancp2

Acum 3 ani

de pe vremea lui boc era scandal acolo frau birsan de pensie a mai stat 1 an jumate pina la iesire ,sio plecatdupa ce o facut unii sesizari,etc si o luat si salar si pensie 2 in1,apoi acum cum credeti ca e?tot politichia,ciubucul,sacosele,euroii.............
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus