Marţi,
28.09.2021
Innorat
Acum
12°C

Cum un elev poate ajunge în consiliul de administrație al școlii

Cum un elev poate ajunge în consiliul de administrație al școlii

„Conducerea școlii are nevoie de tine” este îndemnul Consiliului Județean al Elevilor Sibiu, care îndeamnă școlarii care au împlinit 18 ani să candideze pentru funcția de membru al consiliului de adminsitrație al unității de învățământ unde își fac studiile.

„Un lucru cert despre sistemul de învățământ din România, cu toate problemele și neajunsurile sale, este nevoia de implicare activă a elevilor - principalii beneficiari ai educației”, menționează CJES.

Consiliul Județean al Elevilor Sibiu anunță că, o dată cu începerea anului școlar, elevii care au împlinit 18 ani intră în cursa pentru ocuparea funcției de reprezentant al elevilor în Consiliul de Administrație.

„Dragă elevule, prin dreptul de vot pe care îl deții, poți influența decizii ce privesc aspecte importante, precum regulamentul de organizare și funcționare, bugetul, curricullumul la decizia școlii (opționalele), planul de investiții, orarul cursurilor ș.a.m.d. Mai mult, vei putea aduce pe ordinea de zi în cadrul oricărei ședințe puncte relevante, referitoare la problemele cu care se confruntă colegii tăi”.
Astfel, elevii sunt informați că astăzi și mâine, 12 septembrie, își pot depune cadidaturile pentru acest post, CJE Sibiu încurajându-i să militeze pentru respectarea drepturilor colegilor lor.

alegeri elev

Conform calendarului, dosarele acestora vor fi validate pe 13 septembrie, iar în perioada 14-17 septembrie se va desfășura campania electorală în care tinerii și vor promova viziunile și ideile pe care le vor susține în cadrul consiliului de adminsitrație. Între 18 și 21 septembrie vor avea loc alegerile propriu-zise.

Cum este ales reprezentantul elevilor în consiliul de adminsitrație al școlii

Conform procedurii, stabilite prin ordin al Ministerului Educației, reprezentantul elevilor este ales prin vot secret de către toți elevii unității de învățământ. Mandatul celui ales este de un an școlar.

Procesul de alegere a acetuia se desfășoară la începutul anului școlar. Pentru organizarea alegerilor se creează o comisie dint-run număr impar de persoane: un președinte, care, de regulă, este președintele consiliului elevilor, un secretar și 1-3 membri. Comisia poate invita și observatori.

Cine nu poate fi reprezentant al elevilor în consiliul de adminsitrație

Conform procedurii, nu pot fi aleși ca reprezentanți ai elevilor tinerii care au rude sau afini până la gradul IV inclusiv desemnați ca membri în același consiliu de adminsitrație, precum și cei care au primit sancțiuni disciplinare în ultimii 3 ani.

Dosarul pe care un elev îl va depune trebuie să conțină o scrisoare de intenție, copia cărții de identitate și o declarație pe propria răspundere că nu se află în situații de incompatibilitate.

Ca alegerile să fie valabile, la ele trebuie să participe cel puțin 50% plus un elev din numărul total al elevilor. Elevul care a obținut cel mai mare număr de voturi este ales câștigător - respectiv, reprezentant al tuturor colegilor săi în consiliul de adminsitrație al școlii.

În tot acest proces este interzisă implicarea cadrelor didactice sau a conducerii unității de învățământ în desemnarea unui candidat, în susținerea unuia sau mai multor candidați, înainte sau în perioada alegerilor, sau în desemnarea reprezentantului elevilor, sub sancțiunea anulării procesului electoral.

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

1 comentarii

O persoana care se si informeaza

Acum 3 ani

Mai e mult pana departe! Din pacate acesti tineri nu doresc sa-si apere nici macar drepturile din propriul statut deoarece stiu ca nu respecta obligatiile! Viitorii #rezist!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus