Duminică,
23.01.2022
Innorat
Acum
-6°C

Ovidiu Ganț: cei de la secțiile germane stăpânesc mai bine limba română decât guvernanții din ultimul an și jumătate

Ovidiu Ganț: cei de la secțiile germane stăpânesc mai bine limba română decât guvernanții din ultimul an și jumătate

Deputatul FDGR, Ovidiu Ganț, a susținut o declarație politică în Camera Deputaților, în care critică decizia guvernanților de a solicită studii superioare dascălilor care predau limba și literatura română în școlile cu predare în limba minorităților.

Ganț face referire la un punct din Ordonanța 9, adoptată de Guvern în cursul lunii august 2018, care la art. 1 pct. 17 prevede predarea disciplinei de limba și literatura română în școlile cu predare în limba maternă de către alți profesori decât învățătorii/profesorii care erau încadrați la clasă în învățământul primar la data respectivă. “Această prevedere este neconstituțională, pentru că încalcă principiul nediscriminării pe criterii etnice, deoarece se aplică doar pentru învățământul în limbile minorităților naționale. Totodată, este și ilegală, pentru că îi privează pe colegii noștri din învățământul primar de a preda materiile din planul-cadru pentru care sunt calificați și pregătiți din punct de vedere științific și metodic. Toți învățătorii/profesorii pentru învățământul primar au studiat „Metodica predării limbii și literaturii române în învățământul primar”, aspect atestat prin diplome și foi matricole. La examenele de titularizare, definitivat și de obținere a gradelor didactice au susținut, pe lângă proba de limba maternă, și proba de limba și literatura română, având subiecte identice cu cele ale candidaților de la secția română“, este o parte din declarația politică pregătită de Ovidiu Ganț pentru ziua de miercuri.

Reacția lui Ganț vine la câteva zile după ce președintele FDGR, Paul Porr, a anunțat că va sesiza Consiliul național pentru combaterea discriminării ca urmare a adoptării prevederii referitoare la predarea limbii și literaturii române. Ganț susține că această măsură este o premieră în istoria educației din România fiind, totodată, o “eroare majoră din punct de vedere didactic“, deoarece profesorii care vor fi aduși să predea limba română sunt formați să predea pentru gimnaziu ori liceu și nu pentru ciclul primar. “Am convingerea că toți colegii care predau în ciclul primar la secția germană maternă nu numai că au calificarea necesară, dar și stăpânesc limba română la nivelul necesar pentru a preda disciplina respectivă. O fac cu siguranță mult mai bine decât unii membri ai guvernelor care s-au succedat în ultimul an și jumătate, inclusiv la MEN și care: aveau probleme la «genunche», tăiau «pamblici» sau, recent, «abrogă persoane». Cer public prim-ministrului României, Viorica Vasilica Dăncilă, să abroge prin OUG această aberație“, a mai rostit Ovidiu Ganț.

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

5 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Angi Oprisiu

Acum 3 ani

Cui nu-i convine politica tarii noastre, sa plece la el acasa! Romania e tara ortodoxa unitara si traditionala, sa ne multumeasca strainii ca ii lasam sa stea aici!
Raspunde

zzz

Acum 3 ani

tulai Angi, da proasta esti...
Raspunde

vali

Acum 3 ani

Vai de capul tau, femeie. Habar n-ai de istorie. Pune mana si citeste....
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Ion

Acum 3 ani

Cam obraznic acest Gant!Germania are deputat roman in Bundestag?Mai fratilor din FDGR va sfatuiesc sa va vedti lungul nasului,sunteti in Romania si sunteti o minoritate infima,in Sibiu sunt romani civilizati si demni va rog sa i respectati,datorita lor ati accesat anumite functii,prin votul dat in primul rand de romanii sibieni!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

dancp2

Acum 3 ani

gant de la grupul etnic german?cum sa respecte el pe romani?slugi asta vrea!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus