Miercuri,
03.06.2020
Parțial Noros
Acum
13°C

Chestiunea referendumului. Cum îl comentează ori cum votează sibienii?

17 Septembrie 2018 22:05

Chestiunea referendumului. Cum îl comentează ori cum votează sibienii?

Trei milioane de români au semnat o inițiativă cetățenească pentru modificarea Constituției, astfel încât – după cum cer ei – să fie clar statuat că familia poate fi compusă doar din bărbat și femeie. Inițiativa se va concretiza într-un referendum care va fi organizat la începutul lunii octombrie, timp de o zi sau două (în discuție sunt zilele de 6 și 7 octombrie). În acest context, am întrebat mai multe persoane cunoscute ale Sibiului, aleși sau lideri de opinie, care este părerea lor despre referendum și, dacă doresc, să își exprime cum vor vota. Am căutat – nu cu succes totdeauna – să aflăm păreri de la persoane precum Astrid Fodor sau Constatin Chiriac, Daniela Cîmpean sau Ciprian Ciocan. Evident, opiniile de mai jos nu au pretenția că exprimă punctul de vedere al majorității sibienilor.

Constantin Chiriac, director Teatrului Național “Radu Stanca“, pornește în aprecierile sale de la cele trei milioane de semnături strânse pentru inițierea acestui referendum. “Este o problemă care a fost ridicată de milioane de oameni în această țară și e normal să respectăm opinia oamenilor, dialogul, dorința lor de a trăi într-o societate bazată pe niște reguli. Din punctul meu de vedere, familia este celula de bază a societății, forma în care, de-a lungul a mii de ani, lumea a existat. Vrând nevrând, fără a impune felul în care trebuie trăit, e firesc să ne gândim la viitorul acestui pământ. Copiii au dreptul la viață și ca ei să se nască e nevoie de o mamă și un tată, copiii trebuie să aibă o familie în care să crească, să primească o educație și în primul rând dragostea de care au nevoie. Lucrul acesta e lăsat de când lumea și nu cred că e nevoie de atâta bătălie“, apreciază cel care a creat și cel mai mare festival de teatru din această parte a lumii.

chiriac conferinta FITS 2017 (1) Directorul TNRS, însă, aduce în discuție și diversitatea. “În același timp, viața pe pământ este atât de diversă. Nu cred că ceea ce înseamnă dezvoltarea unei societăți trebuie să închidă definitiv existența pentru alți oameni, care nu au acest concept. Ei trebuie să se manifeste liber și dacă vor să trăiască altfel, trebuie să le îngăduim acest lucru“. Cât privește opțiunea pe care Constantin Chiriac o va exprima în cadrul referendumului, aceasta este deja stabilită. “În mod cert îmi voi exprima opinia, în funcție de felul în care eu trăiesc, iar eu trăiesc într-o familie normală“, a adăugat Chiriac.

“Ce modele mă cheamă pe mine la referendum?

De cealaltă parte a discuțiilor se situează Adrian Bibu, director Sălii Transilvania, participant și organizator a numeroase competiții sportive de amploare. “Din punctul meu de vedere sunt bani aruncați aiurea, în condițiile în care în țara asta sunt probleme reale pe toate planurile și noi facem referendum pentru familie. Nu o să merg la referendum, boicotez și asta este. Ce modele mă cheamă pe mine la referendum? Niște oameni care îmi aruncă un praf în ochi ca să mă duc să votez ce de fapt? Îmi dau seama că sunt niște interese ascunse acolo, iar familia nu se face că mă duc eu acolo să votez. Familia e ce simți tu în sufletul tău. Nu poți să zici că mama singură nu e familie. Sunt atâtea probleme serioase, țara asta merge pe deficit și tu vii să-mi spui de referendum. Bagă, mă, bani în spitale, fă un stadion, un teren de sport, un bazin olimpic și apoi mai vorbim! Hai să votăm dacă să mai facem cinci spitale, în loc să votăm pentru referendumul familiei și pentru Catedrala Neamului“, este opinia lui Adrian Bibu. (A consemnat Cristina Bălău)

Vocea societății civile. „Cei de la putere aleg să ne divizeze prin acest referendum”

Ciprian Ciocan, de la Fundația Comunitară Sibiu, spune că este adept al statului laic și crede că trebuie luate în considerare mai multe perspective atunci când vorbim despre acest referendum. Ciprian Ciocan este și una din principalii inițiatori ai mișcării Vă vedem din Sibiu, comunitate care și-a creat și propria “zonă liberă de corupție“, aflată vizavi de sediul PSD Sibiu, zonă în care zilnic sunt organizate proteste în tăcere. „Cred că în același fel în care noi încercăm să ne aliniem la valorile occidentale și la valorile europene și această libertate a tuturor să aibă drepturi egale a tuturor în fața statului. Este o valoare pe care cred că la un moment dat și țara noastră va trebui să o aibă. Cred că ce se întâmplă acum cu referendumul, dincolo de a fi despre tradiții, despre românism, biserică sau despre Biserica Ortodoxă sau despre creștinism în general, e vorba despre o luptă de putere”, spune Ciocan.

Ciprian Ciocan Ciprian Ciocan

Directorul Fundației Comunitare Sibiu mai crede că „este vorba despre o încordare a unor mușchi”, referindu-se la faptul că acest referendum nu este un eveniment unic în Europa de Est și întrebându-se de ce se întâmplă acest lucru numai în Europa de Est și de cine este susținut. „Pe de altă parte, este evident că o parte din această poveste și PSD-ul, mai ales Liviu Dragnea, se folosesc de acest referendum pentru a da la o parte celelalte subiecte importante ale zilei și anume asaltul asupra Justiției, care este cel mai important, propriile probleme ale lui Liviu Dragnea cu Justiția, problemele economice, o guvernare incompetentă. Acestea sunt adevăratele subiecte. Din păcate, cel mai tare mă doare că, dincolo de opiniile fiecăruia în legătură cu subiectul, se încearcă să se creeze o nouă falie între români, între noi, sibienii, în comunități, în societate, să se creeze falsa impresia că suntem de o parte și alta a baricadei, care din punctul meu de vedere este irelevantă. Nu cred că subiectul subiectul căsătoriei între homosexuali este ceva important pentru societatea sau comunitatea noastră. Nu cred că este o problemă care ne afectează viețile, ceva care merită să ne consumăm energia, așa cum sunt celelalte subiecte ale zilei: corupția ne afectează zi de zi, o justiție corectă sau nu ne afectează zi de zi, felul în care merge economia, în care se duce sau nu se duce educația sau sănătatea sunt subiecte cu adevărat importante, iar cei care sunt la putere au resursele pentru a rezolva aceste probleme. În schimb, ei aleg să ne divizeze în aceste tabere care din punctul meu de vedere sunt irelevante”, a mai explicat Ciprian Ciocan.

„Referendumul pentru familie” - o temă falsă

Scriitorul sibian Radu Vancu – de asemenea un important activist al mișcării Vă vedem din Sibiu - crede că referendumul introduce o temă falsă „pentru a contracara adevărul revoltei sociale și civice din ultimii ani”. „În ce mă privește, sunt creștin - mai bine zis, încerc să fiu - și cred că a fi creștin înseamnă, printre altele, tocmai a fi de partea oricărei minorități abuzate. Printre ele, și cea a comunităților gay. Nu înțeleg cum ar putea un creștin să vrea să abuzeze și mai mult ceea ce e deja abuzat”, explică Vancu.

Radu Vancu Radu Vancu

Însă acest referendum nici nu e, de fapt, despre creștinism - sau despre familie - ci despre libertăți, mai crede scriitorul. „E un test al statului care vrea să vadă dacă poate atribui discreționar libertăți unor grupuri; și dacă poate face ca alte grupuri să fie un target de discriminare și de stigmatizare. Asta e tot: statul are nevoie să își testeze puterea de a discrimina. Dacă e nevoie să facă asta în asociere cu biserica, cu atât mai bine: forța lui discriminatorie va fi cu atât mai mare. Eu sunt de partea cetățeanului și a libertăților - nu a statului și a restrângerii de libertăți. De aceea, voi sta acasă - și voi boicota acest referendum. Fiindcă vreau un cetățean puternic - și un stat care să îl slujească. Vremea statelor opresive (fie ele ideologice sau doar populiste) trebuie să rămână în trecut”, a mai comentat Radu Vancu pentru Turnul Sfatului.

„Dacă votez la referendum nu sunt pesedist”

Doru Apostol se descrie ca activist civic, fiind cel care a avizat și stat în fruntea tuturor marilor proteste de stradă din Sibiu, din ultimii aproape doi ani. „Există valori creştine, iudaice, musulmane, budhiste etc., iar miliarde de oameni şi-au dus viaţa după acestea. Alături de aceste valori sunt principii de viaţă, norme de morală şi cutume care au rezistat timpului şi ne-au călăuzit. Există valori artistice în cele șapte arte care au inspirat generaţii de artişti şi care au creat curente în literatură, sculptură, pictură, muzica, dans, arhitectură şi teatru. Chiar dacă este mai recentă, arta cinematografică are valorile ei. Există valori sportive în disciplinele olimpice şi nu numai care ne inspiră pe stadioane şi în viaţa de zi cu zi, care ne modelează trupul şi ne îmbunătăţesc starea de sănătate. Exista valori în matematică, fizică, chimie şi în celelalte ştiinţe care ne călăuzesc viaţa între microcosmos şi macrocosmos în moduri de care suntem conştienţi sau în moduri care încă transced înțelegerea noastră. Există valori familiale care ne călăuzesc între naştere şi moarte, care cuprind botezul, prima zi de şcoală, căsătoria şi/sau divorţul, naşterea propriilor copii, poveştile de la gura sobei, interacţiunile dintre bunici şi nepoţi, reunirea familiilor de Sărbătorile Pascale şi Crăciun. Propaganda LGBT promovează toleranţa şi iubirea, dar dacă pui în discuţie vreun aspect eşti pus la stâlpul infamiei. Unde le sunt valorile pe care le clamează?“, comentează amplu Doru Apostol.

Doru Apostol Doru Apostol

El preferă să facă referire și la legislația în domeniu, așa cum o percepe. “Constituţia României ne spune la Art.48 alin. 1 că «Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între soți» fără să precizeze numărul sau orientarea sexuală a acestora. S-ar putea specula că nici Codul Civil nu este suficient de explicit la Art. 271 „Căsătoria se încheie între bărbat şi femeie prin consimțământul personal şi liber al acestora”, deoarece nu sunt folosite numeralele. De asemenea, niciuna dintre aceste precizări (constituţională şi civilă) nu conţine specificaţii privind «orientările de gen» promovate de propaganda LGBT. Dar ce mă fac dacă vreun guvern (actual sau următor) va da vreo «OUG 13» în care eu trebuie «să dorm» cu Gigel, condiţionându-mi activitatea ulterioară (asistenţă socială şi medicală, drept de vot, posibilitatea de a fi ales sau numit, dreptul de a conduce vehicule sau orice altceva) de obligativitatea acceptării agendei LGBT? Mai pot invoca Art. 29 privind Libertatea conştiinţei şi Art. 30 privind Libertatea de exprimare din Constituția României? Din punctul meu de vedere, aceasta este VALOAREA Referendumului din 7 octombrie 2018: precizarea explicită a faptului că «familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie». Și asta voi vota”, completează Doru Apostol.

Apostol nu crede că cei care vor participa la referendum sunt și adepți ai PSD. „Îmi aduc aminte că acum 2 ani un fost premier nu a anunțat public că statul român a plătit în septembrie vreo 20 şi ceva de milioane pentru o fraudă cu bani europeni anchetată de OLAF şi realizată de condamnatul Liviu Dragnea. Acelaşi premier nu a susţinut nici PNL, nici USR la alegerile parlamentare din 2016 astfel că am ajuns să ne luptăm cu gazele şi bastoanele acestei majorităţi toxice PSD + ALDE + UDMR. Oare o fi pesedist domnu’ Cioloş?”, s-a întrebat Doru Apostol. (A consemnat Ion Surdu)

Vocea aleșilor. La oraș, e un subiect destul de tabu

Viceprimarul Sibiului, Răzvan Pop, s-a limitat la a comenta scurt. “Pentru mine, acest subiect nu există. Punct“, a afirmat viceprimarul liberal al orașului. Alt comentariu nu a dorit să facă. Oricum, declarațiile sale sunt mai ample decât ale Danielei Câmpean. Contactată de Turnul Sfatului, președinta liberală a Consiliului Județean Sibiu a cerut un răgaz pentru a formula un punct de vedere. Acesta nu a mai fost transmis, însă, redacției, în cele trei zile care s-au scurs de atunci. Nici primarul Sibiului, Astrid Fodor, nu pare că își dorește să comenteze public acest subiect. Astrid Fodor nu a putut fi contactată telefonic și nu a răspuns nici solicitării transmisă prin SMS. La fel, nici Ioan Bondrea, rectorul Universității «Lucian Blaga» din Sibiu, nu a dorit să își expună punctul de vedere pe această temă.

Marius Grecu Marius Grecu

Dacă aleșii din mediul urban se arată puțin dispuși în a comenta subiectul referendumului, cei din mediul rural nu par deranjați în a-și expune punctul de vedere. “Plecăm de la ideea că sunt independent din punct de vedere politic. Dar ceea ce vă spun acum este părerea mea personală. Eu respect punctul de vedere al Bisericii Ortodoxe, dar trăim în vremurile de azi. Respect ideile tuturor cetățenilor, nu sunt nici pro, nici contra, o tabără sau alta“, declară Marius Grecu. Primarul Șelimbărului spune că va participa la referendum cu siguranță. “Este o datorie pe care ar trebui să și-o exercite fiecare, indiferent de tipul scrutinului. Că e vorba de parlamentare, de locale, așa dăm dovadă de spirit civic, exprimându-ne în mod democratic votul. Ne educăm astfel, căci vedeți ce se întâmplă în jurul nostru“, arată Marius Grecu.

Mult mai deschis în chestiunea referendumului se arată primarii din satele mai îndepărtate de Sibiu. Vasile Beschiu, spre exemplu, primarul liberal al comunei Jina nu comentează “mare lucru“, dar spune că este de acord cu organizarea acestui referendum. “Dacă va fi cvorum, eu zic că va trece această inițiativă. De ce sunt de acord cu aceasta? Deoarece vreau ca familia să fie întemeiată dintre un bărbat și o femeie. Atât. Apăi, restul, sunt discuții“, conchide scurt primarul Vasile Beschiu. (A consemnat Traian Deleanu)

Comentarii

35 comentarii

@lol

Acum 1 an

In primul rand nu suntem frati decat poate prin nationalitate. In al doilea rand referendumul nu te face pe tine sau pe altii mai mici in drepturi. Faptul ca familia este compusa din barbat + femeie e ceva firesc si natural fara sa amestecam aici religia (nu uita ca sunt religii care au facut varza subiectul - mormoni, musulmani etc). Ai logica unui copil de 5 ani care inca nu intelege ce e firesc si ce e nefiresc si care se supara si urla de nervi pentru ca lucrul nefiresc pe care el il vrea acum nu il poate avea. Ii tot dati pe aici cu ideologia urii si nazism sau lagare de exterminare dar fara sa va pese ca e ceva foarte deplasat si fara nici o legatura cu subiectul. In mod normal as numi asta trolling dar sper ca e doar o lipsa de informare si de logica
Raspunde

lol

Acum 1 an

Pune mana pe o carte de istorie si vezi cum a inceput decesul democratiilor! Lasa superioritatile inutile care se inscriu in trendul postarilor tale!
Raspunde

Popescu

Acum 1 an

Dragnea e un geniu! A reușit să arunce cartea asta în joc exact când avea nevoie. Acum, în loc să vedem de mizeriile pe care le face, ne certăm pe o chestie aiurea.
Raspunde

...

Acum 1 an

E mult prea mult spus geniu (dar inteleg ca vreti sa atatati pe cineva cu asta). E pur si simplu comportamentul de baza al politicianului, nimic special. A observat o oportunitate si o speculeaza fara scrupule. Dar asta nu ma va face sa renunt la dreptul meu de vot. Nu uitati ca nu se voteaza pentru salvare pieii lui Dragnea ci pentru a ridica un zid de aparare ma greu de doborat.
Raspunde

Voltaire

Acum 1 an

"Vocea societatii civile" este impotriva unei initiative civice. :) :)
Raspunde

raspopitul

Acum 1 an

Tot respectul pentru domnul inginer Doru Apostu, restul nu merită respect! De fapt, de doi dintre ei știu precis că sunt gay, ca mulți alți sibieni. Nu sunt pesedist, nici bisericos, dar și eu voi vota la Referendum pentru familia tradițională.
Raspunde

zzz

Acum 1 an

wow, si daca ar fi gay care e problema? o problema mai mare care ar trebui sa te preocupe este ca tu esti prost
Raspunde

iomis

Acum 1 an

Rezistentilor, v-ati pierdut si ultimii sustinatori.
Raspunde

Corina Ibovisteanu

Acum 1 an

Referendumul pentru familie, pentru unirea dintre un brabat si o femeie e sfant si e incununarea a 100 de ani de bucurie si traire sufleteasca a fratilor ardeleni, olteni si moldoveni in spiritul dragostei de tara, de neam si de ortodoxie!
Raspunde

eu

Acum 1 an

Trebuie să votăm la referendum. Și pentru asta și-au dat viața români de-ai noștrii în decembrie 89. Trebuie să votăm normalitatea, căsătoria numai între un bărbat și o femeie. Dacă de 30 de ani clasa politică ne dezamăgește și vedem cu toții rezultatele, acum trebuie să ne reîntoarcem la Dumnezeu și la respectarea poruncilor Lui. Și ne va fi bine.
Raspunde

mihai

Acum 1 an

1. Te-ai gandit ca poate la revolutie au murit si unguri, sasi sau alte etnii, nu doar romani de-ai tai? 2. Daca familia va fi redefinita ca "sot si sotie", atunci o mama vaduva, cu copil de ce n-au voie sa fie o familie? O fi vina sotului ca a murit si a lasat-o fara familie? 3. Asta e cea mai mare problema a romanilor - casatorie intre barbat si femeie. Nu ca multi romani au buda in fundul curtii, nu ca multi romani isi lasa copiii singuri si pleaca la munca in alte tari, nu ca sunt tot mai multi analfabeti in Romania, nu ca la internarea in spital trebuie sa-ti iei cu tine hartie igienica, nu ca puscariasii mananca "gratis" si pentru copii se plateste mancarea din gradinite. 4. Exemplele ar putea continua dar cei care voteaza DA la referendum au capetele ori vidate, ori pline cu alcool si n-are rost sa le explici ceva...
Raspunde

Duhneala

Acum 1 an

@eu: Veorica, tu esti?
Raspunde

Marius M

Acum 1 an

@eu: Apropo de Dumnezeu... ai auzit de porunca "Sa nu furi"? Abia atunci ne va fi bine! In rest e doar forma fara fond, demagogie si intoleranta. Si 100.000.000 lei ( peste 2 milioane de euro) cheltuiti!
Raspunde

Ion ionescu

Acum 1 an

Fuego Pop, mare viceprimar, are 3 cuvinte in cap, atât poate e l, asta e lexicul sau. Ce sa faci, Viorica de Sibiu.
Raspunde

eu

Acum 1 an

boicotati referedumul, ca din omul care facea propaganda ca lumea sa voteze la alegeri (in speranta de a nu iesi PSD la putere), am sa devin omul care boicoteaza alegerile si care voi face propaganda in acest sens! un om cu minte intelege ca nu PSD-ul are de castigat din acest referedum!
Raspunde

...

Acum 1 an

Cel mai prost sfat dat vreodata. Votul este un drept si ar fi bine sa fie si o obligatie. Daca oamenii ar merge la vot (si nu ma refer doar la cel de acum) probabil ca am avea o clasa politica ceva mai buna si poate si un nivel de trai mai ridicat. Prin lipsa masiva de la vot am facut posibila ridicarea atator nulitati la putere, si nu ma refer doar la cele din prezent. Mergeti la vot ori de cate ori aveti ocazia si incercati sa nu faceti jocurile politicienilor rosii sau mov sau ce culoare mai afiseaza. Faceti asa cum credeti ca va fi mai bine pentru copii dvs. si pentru cei dragi. Lasati circarilor circul si luati decizii pentru voi. E cam singura posibilitate, daca si la vot renuntati atunci va meritati soarta!
Raspunde

@eu

Acum 1 an

Daca boicotati referedumul, din omul care facea propaganda ca lumea sa voteze la alegeri (in speranta de a nu iesi PSD la putere), am sa devin omul care boicoteaza alegerile si care voi face propaganda in acest sens! un om cu minte intelege ca nu PSD-ul are de castigat din acest referendum! Ps Asa e mai clar:)
Raspunde

@eu

Acum 1 an

“Daca boicotati referndumul” asta am vrut sa zic in mesajul anterior
Raspunde

S

Acum 1 an

Eu vreau poligamie, nu e vorba doar de gay aici. De ce sa nu fie legala vreodată poligamia?
Raspunde

Romanita Seulean

Acum 1 an

Ca de obicei, hipsterii rezistenti vor ca doar problemele lor sa fie supuse la vot, celelalte ar trebui ucise in fasa. Sorosistii cu marijuna in cap ar vrea ca romanii adevarati sa renunte la credinta strabuna, la glia stramoseasca si sa se alature hedonismului pe care il propaga ei!!! Romanii adevarati voteaza DA la referendum!
Raspunde

dancp2

Acum 1 an

eu votez!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Raspunde

...

Acum 1 an

si eu. In plus adaug la acest comentariu si un link care ar putea face mai multa lumina pentru subiectul referendum: https://romanialibera.ro/politica/falsurile-coalitiei-anti-referendum-752619
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus