Sâmbătă,
19.09.2020
Innorat
Acum
11°C

După ce și-a recuperat salariul din buzunarul consilierilor, fostul director al Aeroportului le cere și banii de pensie

21 Septembrie 2018 14:56

După ce și-a recuperat salariul din buzunarul consilierilor, fostul director al Aeroportului le cere și banii de pensie

Augustin Sava, cel care a condus Aeroportul Sibiu până în vara lui 2013, a acționat din nou în judecată Consiliul Județean Sibiu. Acțiunea lui vine după ce, în 2016, a câștigat în mod inedit un proces în urma căruia fiecare consilier județean care a votat pentru schimbarea sa din funcție a trebuit să plătească din propriul buzunar câte 1.000 de euro – salariul lui Sava până la finele mandatului în cursul căruia a fost demis. Prin noul proces, Sava cere să îi fie plătite și contribuțiile sociale.

Noul proces a fost deschis de Augustin Sava după cinci ani de la demiterea sa din funcția de director al Aeroportului Internațional Sibiu și, totodată, din calitatea de președinte al Consiliului de administrație. Decizia a fost luată de către consilierii județeni, în mandatul lui Ioan Cindrea. Sava a contestat decizia de demitere și a cerut banii care i s-ar fi cuvenit pentru perioada rămasă până la finele mandatului său (perioada 30 iulie 2013 – 14 decembrie 2015). În februarie 2016, Sava a câștigat procesul, iar Curtea de Apel a dispus ca în conturile sale să fie virați 118.807 lei, reprezentând contravaloarea remunerației pe care ar fi realizat-o ca angajat al Aeroportului și cheltuielile de judecată.

Banii de pensie și sănătate

Banii au fost plătiți, în mod egal, de cei 26 de consilieri județeni care au votat pentru demiterea sa, de președintele CJ Sibiu din acea vreme, Ioan Cindrea, și de către instituția județeană. Potrivit unei informări a CJ Sibiu, întreaga sumă a fost virată în contul lui Augustin Sava în 13 mai 2016. “Reclamantul (Augustin Sava – n.r.) s-a adresat la începutul anului 2018 Casei județene de pensii Sibiu, solicitând recalcularea pensiei pentru perioada 30.07.2013 – 15.12.2015, iar prin scrisoarea primită i s-a răspuns că pentru perioada menționată nu a fost achitată contribuția de asigurări sociale la sistemul public de pensii. (...) Având în vedere răspunsurile primite din partea Casei județene de pensii Sibiu și a CJ Sibiu, reclamantul a înțeles să se adreseze instanței de judecată, considerând că refuzul CJ Sibiu de a vira contribuțiile sociale la Casa de pensii și la Casa de asigurări de sănătate este abuziv, atâta timp cât Tribunalul Sibiu și Curtea de Apel Alba Iulia au recunoscut dreptul reclamantului la încasarea contravalorii daunelor interese“, se mai arată în informarea citată.

Acțiunea lui Sava a fost înregistrată la Tribunalul Sibiu pe 13 august 2018. Până acum, instanța nu a stabilit data primului termen de judecată.

“M-am cam dezamăgit“

Constantin Sofrone este unul din consilierii județeni care, în 2016, a plătit 1.000 de euro pentru modul în care a votat cu trei ani mai devreme. Acum nu mai este consilier județean, dar – dacă Augustin Sava va câștiga noul proces – va mai trebui să scoată din buzunar și alți bani. “Eu m-am cam retras din problema asta. Eu m-am cam dezamăgit, este ceva anormal să plătești pentru ce ai votat, dar te poți pune împotriva legii?“, spune Sofrone, pentru Turnul Sfatului. Ceilalți care, în 2016, au fost obligați să plătească, în solidar, sunt Boroş Ana Ancuţa, Stanciu Cătălin, Kelemens Manta Cristina, Borcan Constantin, Şofronie Constantin, Şovăială Constantin, Sabău Dan, Câmpean Daniela, Wellmann Eduard, Gunesch Friedrich, Troancă Ilie, Philippi Ilse, Banciu Ioan, Coşa Ioan, Terea Ioan, Cioca Lucian Ionel, Constantin Marcel, Ilie Bologa Maria, Titonia Maria Magdalena, Bottesch Martin, Porr Paul Jurgen, Duca Petru, Chicea Radu, Botres Reinhardt, Roşu Viorel şi Weigand Helmut.

Foto: Arhiva TS

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

6 comentarii

Sasoaiaca

Acum 1 an

Nu i prost cine cere ....
Raspunde

Lilinus

Acum 1 an

Ba e foarte normal să platesti pentru ce ai votat bai nene, asumati-va raspunderea...
Raspunde

Judecata de apoi

Acum 1 an

Poate ar trebui sa ii ceara daune si Consiliul lui Sava pentru management defectuos...
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

bobyaer

Acum 1 an

Felicitari domnule Sava, sa plateasca cei vinovati, a ajuns aeroportul un dezastru de cand a venit la putere PSD.
Raspunde

nobody like everybody

Acum 1 an

Boby aer, esti intr-adevar in aer ! Bai , banii aia s-au dus direct in buzunarul lui tovarasu' Sava, pe persona fizica, intelegi? Nici o legatura cu Aeroportul! !! Ca sa nu iti mai spun, ca oricum nu conteaza pentru cei ca tine, in diferitele structuri publice care activeaza pe Aeroportul Int'l Sibiu lucreaza , angajate pe baza de competenta of course, rude de- ale lui..... Sava ! Un comunist **** plin de tupeu postdecembrist. ....huoo, huoo Boby , esti neam cu el asa-I ? Si lucrezi pe Aeroport. ..
Raspunde

bobyaer

Acum 1 an

Nu sunt in aer Nobody, eu am lucrat si cand a fost Sava si cand nu a fost el dar se vede diferenta, toti cei care lucreaza acum in functi de conducere sunt pusi politic nu cupa competente. Nu are rost sa imi bat capul cu tine . precis esti si tu politic pus intr-o functie.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus