Duminică,
14.07.2024
Cer Senin
Acum
20°C

Unde-s oamenii?

Politica noastră se bazează pe propriul interes. E foarte clar că legile justiției, de exemplu, sunt un ghimpe pentru un grup restrâns de oameni. Nu există un interes național în această chestiune, dar trebuie modificate. Iar pentru asta se sacrifică tot. Tot din ce nu-i al lor. Dar sunt puși să-l gestioneze vremelnic. E vorba de viitorul nostru, al celor mulți. Și e doar un exemplu. În rest, sunt doar populisme ieftine. Împachetarea propriului interes într-un ambalaj atrăgător pentru cei mulți și de multe ori proști. Asta e politica, indiferent de partid.

Presa noastră nu mai e de mult timp axată în a informa cetățeanul de rând. Așa cum era știrea explicată în anii de facultate, pe când trebuia să îndrume omul legat de subiect încă din titlu și din prima frază. Să rămână acolo doar cei cu adevărat interesați de subiect. Acum e invers, sunt atrași plebeii cu tot felul de momeli pentru un amărât de click. Onoarea, demnitatea de jurnalist sunt de multe ori terfelite pentru un țăcănit de mouse.

Comerțul e la noi o cursă de anduranță pentru prostit oameni cu portofel în dotare. De mult timp ne-am prins că nu există cu adevărat reduceri. Nu există oferte senzaționale. Nu există calcule făcute doar pentru beneficiul dumneavoastră. Există o șleahtă de mahări care dirijează prețuri, estimează costuri și conduc turma de cumpărători. Ne-am prins de cum stau lucrurile însă continuăm să cântăm în cor aceeași partitură. Așteptăm Black-Friday. De ce?

Biserica nu mai e ce ar trebui să fie. Opulența depășește cu mult smerenia. Exemplul bun e căutat asiduu prin cărți și e tot mai greu certificat cu întâmplări de ieri. Morala a rămas de pe vremea Cana Galileei, indiferent că e vorba de acceptarea ritualului căsătoriei și a sărbătorilor lumești, fie că e vorba de vestea bună sau speranță, fie că vorbim de pământeasca minune de prefacere a apei în vin. Omul contemporan nu a mai contribuit cu nimic, indiferent de funcția pe care o deține în armata clericală. Sunt bieți sclavi într-un sistem coordonat la fel de politic precum ultimul partid cu un lider faraonic.

Blocul administrativ e închegat având ca liant salariul și frânghiile de relații care-ți mențin poziția. Eventual îți permite să mai urci o treaptă. Și atât. Nu există mai deloc bucuria de a face un lucru bun. De câte ori ați găsit funcționar zâmbitor? De câte ori v-a oprit un funcționar din drum, atunci când ”nu se putea” și a găsit o variantă? La fel de corectă, dar poate puțin mai dificil de executat. Sunt amintiri. Plăcute, dar amintiri.

În spitale tot ce contează este banul, nu omul. Cu cât îți face doctorul o operație, cu cât stă o infirmieră lângă tine, cu cât cumperi ața pe care ți-o vor coase, înnodându-ți viitorul? Totul costă, inclusiv viața. Contează bacnota, nu omul. Indivizi care au jurat să apere viața își lăbărțează hâd buzunarele atunci când nu au tupeu să-ți ceară în față. Cât? Iar atunci când dai de-un doctor, acesta e legat de mâini. Sistemul nu te ajută, pentru că aici totul e cost. Iar ce nu se decontează, nu există. Așa cum nu există nici medicina de secol nou.

Din orice aspect al vieții voastre vedeți că au dispărut oamenii. Esența care ne separă de celelalte specii, puterea de a comunica, de a ne alătura, de a dărui, de a ajuta, de a construi în folosul celui de lângă tine. Există doar umilință. Și speranța că poate, odată...

Ne-a rămas de cele mai multe ori doar ambalajul, felul în care ne vindem în fața celorlalți. Aparența. În esență am devenit și noi exact ce ne-a arătat în ultimii 30 de ani sistemul: manipulare, minciună, râvnă, propriul interes. Din acest motiv nu ne putem înălța peste ceea ce am fost ieri nici măcar cu un milimetru.

Puținele scântei care produc emulație, când oamenii se strâng și lucrează împreună sunt scurte episoade într-o viață ternă. Tânjim după ele, ni le dorim până la lacrimi, vrem să fim din nou oameni din când în când. Poate eroi. Problema e că nimeni nu ne ajută să facem asta: nici politicul, nici media, nici Biserica, nici administrația. E greu să înveți de unul singur. E greu să vrei să faci ceva ce nu te învață nimeni. Atunci când nu vezi exemplul în jurul tău.

De aceea vestul ni se pare și acum atât de exotic cu buna dispoziție a oamenilor, cu funcționarii pe care-i simți lucrând pentru tine, cu sistemul care stă după ultimul molâu, cu atât de mult calm. Doar pentru că acolo încă primează omul.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

4 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Romanita Seulean

Acum 5 ani

Aspectele prexentate or fi valabile pentru restul tarii, dar in nici un caz pentru Sibiu, unde micii se fac din carne de unicorn! Noi nu ne comparam cu restul plebei, la noi cersetorii conduc Lamborghini iar copiii primesc, la nastere, cate o galeata de ciorba de burta de la binecunoscutul restaurant galactic, cu diamante pe fund!!! La noi se face referendum daca sa folosim la zugravit adapostul de caini abandonati aur lichid!!!
Raspunde

Branțu de la pantof

Acum 5 ani

Aline...stiu ca vei cenzura commul asta !!!!!!!! oameniii sunt unde trebuie...au sarit pentru Mihai !!!!!!!! doar ca nu mai pot vedea politica !!!!!!!!!! ar trebui sa mai lasi si tu deoparte articolele politice ai facut obesesii din psd si politica !!!!!!!!!!! neinspirat titlu !!!!!!! oamenii sunt !!!!!! multi si oameni !!!!!!
Raspunde

Alin Bratu

Acum 5 ani

Bună ziua, îmi cer scuze, dar nu cred că ați înțeles mesajul. Pe scurt, acesta este: nimic nu se mai face PENTRU oameni. Nici educație, nici politică, nici sănătate, nici măcar jurnalism... Este opinia mea pe care mi-o asum și o semnez. Toate cele bune!
Raspunde

Branțu de la pantof

Acum 5 ani

corect spus asa este !!!!!! dar fa tu jurnalism pentru oameni !!!! tu de o bucata faci pentru lume nu ai pentru oameni !!!!! editorialul asta cu tot respectul ca multe altele este o miizerie !!!! im 5 zile 500 de vizualizari !!!!! ori tu erai om de cateva mii zilnic !!!!!!! fa jurnalism pentru comumitate si nu doar pentru politicieni !!!!!!!!!!! iti spun asta cu tot respectul si admiratia pe care le-am avut pentru tine ca redactor redactor sef etc !!!!!!!!!!! TS devine un soi de RTV si ii mare pacat !!!!!!!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus