Luni,
01.06.2020
Innorat
Acum
12°C

Ce denumiri propun sibienii pentru moneda locală a orașului

29 Septembrie 2018 12:20

Ce denumiri propun sibienii pentru moneda locală a orașului

Sibiul va deveni prima regiune din Romania care va pune în circulație o monedă locală în anul 2019, când va deveni Regiune Gastronomică Europeană. Consorțiul care se ocupă de pregătirea județului pentru acest titlu - Consiliul Județean Sibiu, Primăria Municipiului Sibiu, Primăria Municipiului Mediaș, Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Sibiu, Universitatea Lucian Blaga Sibiu și Asociația Județeană de Turism Sibiu - a inițiat un concurs pentru denumirea monedei locale, care va promova economia și producătorii locali.

Astfel, sibienii sunt invitați să propună un nume susținut de o mică poveste, completând un formular, până pe data de 14 octombrie 2018. Cel care va propune cea mai inspirată propunere poate câștiga un premiu de 1000 lei.

Moneda locală a Sibiului trebuie să țină cont de câteva caracteristici:

- Localizare și aderență identitară: Sibiu, Poarta de Sud a Transilvaniei; - Rețea tematica în care poate fi folosită: rețeaua SRGE-HORECA; - Majoritatea produselor care pot fi cumpărate cu MONEDA LOCALĂ sunt disponibile în locul în care se „produce” moneda (în locul în care sunt acordate „punctele”); - Menținerea în rețeaua OPERATORILOR CU MONEDA LOCALA este condiționată de volumele de tranzacții CU MONEDA LOCALĂ; - Micii producători asigură livrările pentru rețeaua SRGE-HORECA, producând efectul de antrenare. Tranzacțiile sunt făcute folosind Community Exchange System (CES); - Hub de promovare națională si internațională pentru anul 2019; - Un Consorțiu regional public-privat susține rețeaua. - Agenda Digitală EU: MONEDA LOCALĂ A SIBIULUI este o monedĂ DIGITALĂ, a cărei „gestiune” se dorește a fi făcută folosind sistemul blockchain și contractele inteligente.
Până acum, au fost propuse 11 denumiri pentru moneda locală a Sibiului. Sicul, Sintru, Cebiu, Hermann sau Tigru sunt câteva dintre denumirile intrate în concurs. Spre exemplu, cel care propune denumirea „Cebiu” propune următoarea explicație: „”Pe primul plan", "punct in jurul caruia alt punct sau corp pot efectua o miscare de rotatie", "punct in care actioneaza rezultanta mai multor forte", "punct in care sunt localizate anumite functii", "loc de unde e condusa o anumita activitate", "institutie conducatoare", "situat pe o pozitie intermediara, intre doua opinii divergente", "in toi" - acestea sunt cateva din definitiile cuvantului CENTRU. Indiferent de mediul din care provine fiecare definitie, toate indica importanta si echilibrul unui lucru aflat in miezul tuturor. In aceeasi nota, aceeasi importanta o are si Sibiul in centrul tarii, un punct de echilibru intre culturi, intre caractere, intre puteri, sustinand o directie comuna intre progres si stabilitate. Numele propus pentru moneda locala este Cebiu, o combinatie a cuvintelor Centru si Sibiu”.

„Am propus acest nume pentru moneda Sibiului, deoarece acest nume reprezintă acest frumos oraș și îl comemorăm pe fonduitorul orașului nostru. Doresc ca Hermann-ul să devina moneda noastră în anul 2019”, argumentează cel care a propus denumirea „Hermann”.

O altă denumire propusă este „Bun Gust”: „În amintirea monedei BUN PENTRU din 1924 și pentru că avem mâncare gustoasă”. „EuSibEco” este ultima propunere înregistrată vineri seara, iar explicația este următoarea: „Europa-Sibiu-Eco, fiindcă suntem în Europa, Sibiu fiindcă sunt mândră că trăiesc în acest oraș ei Eco fiindcă mi-aș dori cât mai mult să fim așa”.

Moneda locală circulă într-o zonă geografică limitată și poate fi folosită doar în cadrul unei rețele locale/regionale de organizații. NU înlocuiește moneda națională, nu se află în competiție cu aceasta și nu este tranzacționată în sistemul bancar, fiind o monedă complementară. În lume există aproximativ 300 de monede locale.

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor
Telefon:
0757201737

Comentarii

11 comentarii

Voltaire

Acum 1 an

Dupa modelul FC Hermannstadt trebuie sa fie un cuvant nemtesc, mai lung, sa se impiedice limba de 3, 4 ori in gura. Ce ziceti de Freundschaftsbezeugung? :)
Raspunde

Cetatean

Acum 1 an

Cel mai frumos suna CEDONUL 1 CEDON
Raspunde

Sasoaica

Acum 1 an

10 Cara = 1 Bulea ??
Raspunde

Cioricliul Albastru

Acum 1 an

1 cioban și sub moneda sa fie egala cu 4 prăzari .
Raspunde

Ridichie Iglesias

Acum 1 an

Partz sau Ca$h .
Raspunde

Konig von Siebenburgen

Acum 1 an

1 kontik sau 1 fudul
Raspunde

vasile

Acum 1 an

Trebuie denumiri simple .Nu complicate. Taler sibian, Polul de sibiu, koson de sibiu. etc
Raspunde

Viorel

Acum 1 an

Ciob, cioburi - pentru ca majoritatea sibienilor sunt ciobani si in aceasi timp in concordanta cu evenimentul care va avea loc anul viitor "ciob" vine si de la mancarea traditionala a sibienilor si anume ciorba de burta.
Raspunde

Violel

Acum 1 an

Sau putem sa-i spunem kk, e mâncarea ta preferata , Viorele!!
Raspunde

FMI

Acum 1 an

Moneda klaus (KLS) cu subdiviziunea astrid!
Raspunde

Rafila Lomnasean

Acum 1 an

Propun sa ii spuna Poiana, dupa cea mai bogata, frumoasa si civilizata localitate de pe mapamond, locul oamenilor avuti dar care au plecat candva de jos si au pus ban pe ban, Poiana Sibiului!!!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus