Luni,
28.11.2022
Partial Noros
Acum
7°C

Statul de drept din România, pe agenda Parlamentului European. Viorica Dăncilă, invitată să răspundă „de ce țara face pași înapoi”

Statul de drept din România, pe agenda Parlamentului European. Viorica Dăncilă, invitată să răspundă „de ce țara face pași înapoi”

O ședință extraordinară este programată pentru luni seara la Parlamentul European, situația din România fiind principalul subiect de discuție. Ședința a fost convocată de membrii Comisiei pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne, la ora 19:30, care intenționează să dezbată inclusiv despre independenţa justiţiei, dar și să audieze un raport al Comisiei Europene privind progresele înregistrate în România în cadrul Mecanismului de Cooperare şi de Verificare, din 2017, precum şi raportul preliminar al Comisiei de la Veneţia care critică unele modificări aduse legilor Justiţiei.

„Situația din România, inclusiv independența sistemului judiciar” este tema dezbaterii de pe ordinea de zi a Comisiei, care va avea loc în sala „Winston Churchill”. Potrivit agendei, la discuţii va participa şi prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, iar invitată este și premierul României, Viorica Dăncilă.

Dăncilă s-a aflat la începutul săptămânii la  Bruxelles, unde a discutat cu reprezentanţi ai grupurilor politice din Parlamentul European. Unul dintre aceștia, liderul grupului PPE, Manfred Weber, a transmis că este extrem de îngrijorat de situaţia din România şi că a întrebat-o pe Dăncilă despre corupţie şi despre independenţa justiţiei, el arătând că România face paşi înapoi în ceea ce priveşte lupta anticorupţie. ”Sunt extrem de îngrijorat de situaţia din România. Am întrebat-o astăzi pe prim-ministrul Viorica Dăncilă despre corupţie şi despre independenţa justiţiei. Nu vom negocia în ceea ce priveşte statul de drept”, a scris Weber pe Twiter. "Ţara face paşi înapoi în ceea ce priveşte lupta anticorupţie şi se fac presiuni asupra independenţei justiţiei. Am văzut în această vară în Bucureşti oameni bătuţi de forţele de ordine şi, sincer, asta este inacceptabil. Lupta împotriva corupţiei nu este un lux, ci o necesitate absolută pentru a ne proteja cetăţenii şi afacerile împotriva abuzurilor din partea statului. De aceea, cerem de urgenţă Guvernului român să se oprească. Suntem de partea cetăţenilor europeni şi nu vom negocia niciodată în ceea ce priveşte statul de drept”, a adăugat acesta într-o declaraţie video postată pe contul său de Twiter, citat de News.ro.

Parlamentul European ar urma să adopte o rezoluţie cu privire la situaţia din România în luna noiembrie. ​Documentul urma să fie adoptat în octombrie, însă acest lucru a fost amânat, deoarece președintele Klaus Iohannis ar trebui de asemenea să vină în Parlamentul European de la Strasbourg pentru a susține un discurs privind viitorul Europei și s-a dorit separarea celor două chestiuni.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus