Miercuri,
21.02.2024
Innorat
Acum
5°C

VIDEO ”După ziua de 7 octombrie, conștiința noastră ori se va bucura... ori ferească Dumnezeu”

VIDEO ”După ziua de 7 octombrie, conștiința noastră ori se va bucura... ori ferească Dumnezeu”

Pentru că se pune mare preț – fie dintr-o tabără, fie din cealaltă – pe modul în care preoții se implică în campania pentru referendumul de la finele acestei săptămâni, reporterii Turnul Sfatului au mers în biserici pentru a vedea dacă și cum se întâmplă acest lucru în Sibiu. În ziua de luni, la finalul slujbei organizată de sărbătoarea Acoperământului Maicii Domnului, am ascultat predicile rostite de mai mulți preoți din oraș. Și nu toți au adus aminte de faptul că va urma un referendum.

În primă fază, am mers să ascultăm cuvântarea preoților bisericii Nașterea Domnului, din imediata apropiere a Parcului Tineretului. Biserica, însă, era goală, singura campanie pentru Referendum fiind făcută prin afișele de pe uși. ”Dacă nu vii la vot, doi bărbați vor putea adopta un copul, iar în școală copiii vor fi învățați că mama nu e femeie și tata nu e bărbat”, scrie pe afișul postat în mai multe locuri, afiș al cărei titlu cere credincioșilor să participe la referendum și să voteze ”Da”.

Trimiteri la pușcărie

La câteva sute de metri depărtare, dincolo de Podul Gării, boxele amplasate pe Biserica Sf. Ierarh Nicolae – de pe str. Laurian Treboniu – dau rapid de veste că, la final de slujbă, preotul dezbate chestiunea referendumului. ”Constituție”, ”familie”, ”viitor” sunt cuvintele care, în funcție de cât de tare bate vântul, răzbat până pe Podul Gării. Înăuntru, preotul își continuă aserțiunea. ”Eu vă întreb: a fost vreo organizație politică înaintea lui Dumnezeu să spună să nu furi și să nu ucizi? Păi, dacă ne inspirăm de acolo (din Scripturi – n.r.) de ce nu luăm tot? De ce luăm doar ce ne convine și de ce răstălmăcim ceea ce face parte din patimile noastre? Adică, nu îmi place să fiu furat, nu vreau să fiu ucis, dar când e vorba de desfrânare, trebuie să fac ce vreau. Că e un dar”, rostește preotul.

În toată cuvântarea sa, nu a adus niciodată vorba despre homosexualitate sau despre faptul că cei cu orientări sexuale diferite ar putea atenta la copii. Dar discursul său a fost construit astfel încât era evident că există ”un adversar”, care poate deveni chiar periculos pentru libertatea românilor. ”Și dacă pe tine te deranjează că eu sunt căsătorit, nu pățești nimic. Dar, pe mine, dacă mă deranjează vorba ta, care este împotriva legii lui Dumnezeu, de ce trebuie să intru în pușcărie? Despre ce democrație vorbim?”, s-a mai adresat preotul zecilor de credincioși care au asistat și la slujbă, și la cuvântul de după.

Preotul a subliniat însemnătatea acestui referendum arătând că, printre altele, nicicând în ultimii 50 de ani un arhiereu nu a cerut tuturor credincioșilor să țină timp de o săptămână post. “Și prin câte a trecut România în ultimii 50 de ani!“, a subliniat preotul în fața credincioșilor. La sfatul colegului său, el a vorbit și despre întrebarea trecută pe buletinele de vot și a dat asigurări credincioșilor că în spatele întrebării nu stau alte intenții ascunse, de schimbare a legilor justiției sau alte legi. “Este o întrebare standard, aceasta este formula consacrată. Deci să nu vă fie frică să votați“. A dat asigurări că pe tot parcursul acestei săptămâni se va ruga pentru cei veniți la Biserică, dar și pentru tot poporul. Iar la final, a dat de înțeles că un rezultat invalid al referendumului nu va fi de bun augur pentru creștini. Dimpotrivă. ”Conștiința noastră ne va certa sau se va bucura peste puțin timp, după ziua de 7 octombrie. Ori se va bucura... ori ferească Dumnezeu!”, și-a încheiat preotul slujba.

”Am vorbit despre referendum”

Goală am găsit și biserica ce poartă hramul ”llie Tesviteanul”, de pe str. Verzăriei, din Turnișor. Preotul tocmai se pregătea să închidă biserica, deoarece slujba se terminase. ”A fost lume... dar mai puțină, așa ca în zi de lucru. Mai mult pensionare”, zâmbește ușor preotul. Nu vrea să se lase filmat în timp ce vorbește despre referendum, face trimitere către Mitropolit, care a avut cuvântul său. ”Acum, oamenilor le-am vorbit despre de ce e bine să meargă la referendum. Pentru a fi în continuarea firii”, redă preotul câteva din îndemnurile transmise credincioșilor săi. La poartă erau lipite afișe cu o conferință a preotului Constantin Necula, nimic despre referendum. Câțiva pași mai încolo, o mașină parcată pe trotuar purta un însemn specific: ”Vino la referendum! Apără copiii României! 6 și 7 octombrie 2018”.

autocolant referendum

Anul universitar e mai important

Slujba de la Catedrala mitropolitană a fost dedicată începutului noului an școlar, la biserică fiind prezenți, luni dimineața, studenți de la Facultatea de Teologie. După slujbă preotul care a oficiat-o le-a urat acestora succes în noul an școlar și i-a îndemnat să aibă credință în Dumnezeu și „să împletească studiul cărților cu rugăciunea stăruitoare lui Dumnezeu, pentru că nu se poate altfel”. „Cu ajutorul lui Dumnezeu începem un nou an universitar. Și nu puteam să-l începem în alt loc decât în sfânta biserică, dând slavă lui Dumnezeu pentru toate binefacerile pe care le-a răposat deasupra noastră și mulțumindu-i că ne-a adus din nou, în acest moment, în această zi, în acest ceas de început al anului universitar”, le-a transmis preotul celor prezenți.

Slujbă în Biserica Sf. Luca din Terezian Slujbă în Biserica Sf. Luca din Terezian

Tot fără afișe cu ”bărbați care adoptă” și tot fără mesaje cu substrat s-a desfășurat și slujba de la Biserica Sf. Luca, de pe strada Lungă, din Terezian. La predică, preotul a găsit de cuviință să vorbească celor aproximativ 40 de enoriași despre importanța sărbătorii Acoperământul Maicii Domnului. De asemenea, i-a îndemnat pe credincioși să își crească odraslele în medii liniștite, pline de bunătate și credință și să își sfințească locuințele, pentru ca „Duhul Sfânt să fie prezent și să ofere o stare bună familiilor”. Preotul a continuat predica printr-un îndemn la înțelegere și apropiere între enoriași, explicându-le că în această perioadă dificilă, plină de evenimente nefericite, este nevoie de puțină liniște și rugăciune. Slujba s-a încheiat cu Tatăl Nostru, fără niciun îndemn pro sau contra Referendum.

Nu cu vorba, ci cu ”fluturașii”

În jurul orei 11:00, în biserica de pe Bulevardul Mihai Viteazu erau cam o sută de oameni, majoritatea pensionari. Doar vreo 20-30 de oameni stăteau în picioare, în fața altarului, restul pe margine, în jilțuri cu numele fiecărui enoriaș în parte. De la microfon, părintele vorbea despre semnificația sărbătorii de astăzi. Preotul a vorbit liber, amestecând intenționat celebrele pilde din Biblie - precum preschimbarea apei în vin, cu interpretarea lor modernă. Fecioara Maria este un exemplu pentru noi toți, astăzi – spune părintele, deoarece ea nu doar ne-a spus ce să facem și cum să facem, ci a acționat prin puterea exemplului, dându-ne astfel un model de viață. Pe măsură ce predica se apropia de final părintele a început să facă tot mai dese aluziile și legăturile cu Referendumul din week-end, fără însă a le spune oamenilor concret ce să voteze. Spre exemplu, vorbea despre ”vot” în loc de Referendum și punea în antiteză morala creștină și viața frumoasă de familie cu apucăturile modernismului și înclinațiile nefirești. În jur, oamenii murmurau a aprobare, aproape sorbind fiecare propoziție în parte. În tot acest timp, la ieșirea din biserică, pe câteva mese, erau răsfirate sute de flyere care încurajau expres oamenii să meargă la Referendum și să voteze ”Da” pentru a ”apăra copiii”. Aceleași mesaje ca și cele de pe afișele bisericii de lângă Parcul Tineretului. ”Copiii noștri sunt ținta lor”, mai scrie pe flyerele împărțite în cea mai mare biserică de cartier din Sibiu.

Au contribuit: Silvana Armat, Cristina Bălău, Ștefan Dobre, Ion Surdu, Traian Deleanu

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

7 comentarii

...

Acum 5 ani

Daca ati fi asa de vrednici si cu vizitele facute celor ce ne capuseaza administrativ/social si politic poate ar fi mai bine in orasul si tara asta
Raspunde

heterosexual

Acum 5 ani

eu zic sa facem campanie sa ajutam persoanele gay !!! au nevoie de consiliere si de ajutorul nostru, ceva nu functioneaza bine acolo la bibilica.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Tihon Bumbescu

Acum 5 ani

Bravo, sfinti Parinti! Chiar daca articolul este scris intr-un stil neomarxist sorosist, din el razbate dreptatea si demnitatea care va fi redata Romaniei cu ocazia acestui referendum sfant!!! Romanii de buna credinta voteaza DA!!!
Raspunde

S

Acum 5 ani

Bai, totuși, nu se sesizează nici o instituție de stat? Ce treabă au adopțiile cu referendumul , care e doar pt definirea căsătoriei?
Raspunde

m

Acum 5 ani

Sa stii ca nici invazia si ruperea Poloniei nu parea a fi ceva extraordinar de periculos pentru marile puteri ale Europei acum ceva vreme si cu totii am vazut ce a urmat
Raspunde

costy

Acum 5 ani

Diversiunea cu referendumul este ca sa se atenueze pofta romanului de a vota... pt ca la localele de la anul, sa nu mai fie prezenta masiva la vot! Atentie romani! Nu cadeti in capcana asta psd-ista!
Raspunde

Voltaire

Acum 5 ani

La fel faceau si securistii pe vremuri. Mergeau la biserica ca doar, doar i-o prinde cu ceva.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus