Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
19°C

Ghiță Ciobanul și-a luat doi dintre berbeci și s-a dus la București. „Ministrul n-a mai vrut să mă asculte”

Ghiță Ciobanul și-a luat doi dintre berbeci și s-a dus la București. „Ministrul n-a mai vrut să mă asculte”

Câțiva ciobani se află astăzi în fața Ministerului Agriculturii și au adus cu ei și doi berbeci – unul de rasă și altul fără origine. Ghiță Ciobanul a fost cel care a plecat către capitală cu cele două animale, sperând ca prin puterea exemplului să îl convingă pe ministru să îi ajute pe ciobani. Oamenii spun că sunt nemulţumiti de legislaţia care îi obligă să cumpere ovine de talie mai mică pentru care subvenţia este de 25 de euro, în timp ce pentru o oaie de talie mai mare, dar a cărei origine nu este recunoscută, ciobanii primesc ajutor de la stat doar 5 euro. 

Ciobanii spun că nu vor pleca din faţa ministerului până când problemele lor nu vor fi rezolvate, cu riscul să ajungă chiar să înnopteze afară, alături de animale.

„Am vrut să îi arătăm domnului ministru, eu i-am explicat de mai multe ori, de la un timp nu a mai vrut să mă asculte, ştiind ce se întâmplă. Am venit cu doi berbeci. Unul este normal, fără acel certificat de origine, iar celălalt este berbec cu certificat de origine. Au aceeaşi vârstă, trei ani. Crescuţi amândoi în zonă de câmpie, unul la Oradea, iar celălalt la Timişoara. Agenţia Naţională pentru Zootehnie, prin programul de ameliorare, spune că prin berbecul mai mic poţi face mai mare performanţă decât celălalt şi te obligă să cumperi berbeci cu certificate de subvenţie, dacă vrei să încasezi acea subvenţie, acel sprijin cuplat din zootehnie”, a declarat Dănuleţu Gheorghe (n.r. Ghiță Ciobanul), pentru Mediafax.
Ciobanii spun că fără certificatul de origine din programul de ameliorare a speciei la ovine nu se mai primeşte sprijinul cuplat, în valoare de 25 de euro/cap de animal, ci doar cuantumul Ajutoarelor Naţionale Tranzitorii (ANT), în valoare de 25 de lei/cap de animal, iar pentru efectivele care beneficiază de programul de ameliorare se încasează atât sprijinul cuplat, cât şi ajutoarele naţionale tranzitorii.
„Deci lumea a lăcomit la nişte bani, dar cu acest lucru şi-au stricat animalele, pentru că de când mă ştiu am căutat ce e mai bun să bag în animale. De aceea lumea a căutat să-şi cumpere berbeci, fără să mai conteze talia, pentru bani s-au înghesuit toţi”, a spus Dănuleţu Gheorghe.
protest agricultura2

Daea: Solicitarea oierilor nu poate fi îndeplinită, subvenţiile trebuie să aducă performanţă

Ministrul agriculturii, Petre Daea, a reacționat la protestul din fața ministerului.

„Suntem alături de toţi crescătorii de ovine, dar vrem să creştem performanţa. Performanţa pentru animale o faci când urmăreşti un program. Sunt de acord şi cu observaţiile pe care le fac ei. Suntem alături de toţi fermierii şi crescătorii din România, însă trebuie să creştem performanţa, obiective pe care statul le urmăreşte prin lansarea subvenţiilor de către stat la timp”, a spus Daea.
protest agricultura protest agricultura1

Sursa: mediafax.ro

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

4 comentarii

AY

Acum 5 ani

Ghiță stai linistit ca in Minister sunt numai berbeci in frunte cu conducătorul lor. Oricum ai tăi sunt mai deștepți decât ei
Raspunde

Till Eulenspiegel

Acum 5 ani

Trebuia sa-l ia pe Cabral:altfel decurgeau negocierile...
Raspunde

banat

Acum 5 ani

CIOBANII adevarati sunt pe cale de disparitie ca de altfel si produsele din lapte de oaie 100% . Majoritate asa zisi CIOBANI nu mai stiu sau nu se mai complica sa fac branza, ia SUBVENTIA de la stat vinde laptele la procesator si ii doare la basca. BRAVO d-le DAIA iesi tare , felicitari.
Raspunde

El

Acum 5 ani

Ghita, era suficient un berbec! Acolo sunt mult mai multi!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus