Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
19°C

Când banii nu mai sunt un motiv suficient

Din cifrele oficiale (criticate uneori ca fiind lipsite de acuratețe, fiind mai mari decât cele reale), nivelul șomajului în tot județul Sibiu este de 2,3%. Este chiar și sub media națională – 4,5%, și aceasta o rată de șomaj prea mică pentru o piață sănătoasă – ceea ce indică disperarea reală a investitorilor din această parte a țării.

În fața acestei lipse răspândită la nivel național, cea mai rapidă și la îndemână soluție cerută de investitori – mai ales cei străini - este importul de forță de muncă din afara Uniunii Europene. Presiunea este tot mai mare, chiar dacă, în momentul de față, reglementările în materie îi obligă pe cei care apelează la aceste soluții la o birocrație complexă. Peste care li se cere și să ofere salariul mediu și nu cel minim pe economie angajaților non-UE (aduși nu numai din zona Asiei, impresie general răspândită, ci și din Republica Moldova sau Ucraina, de exemplu). Presiunea este și pentru a modifica legislația, astfel încât ”importații” să poată fi plătiți și cu salariul minim, dar și pentru a crește numărul de angajați non-UE cărora li se permite să intre anual în țara noastră. Deocamdată, legislația permite să avem doar 6.500 de angajați. Prea puțini, spun angajatorii, dispuși să plătească și salariul mediu în anumite situații.

Ei, care este abordarea actualei coaliții de la putere, care nu ratează cu nicio ocazie să afișeze sloganul ”mândri că suntem români”? Dă semnale că, din acest an, vrea să deschidă porțile pieței de muncă din România pentru 30.000 de perechi de brațe din afara spațiului Uniunii. Mândrii noștri guvernanți, mândrii de românii lor, nici măcar nu dau semne că se gândesc la cei care au plecat deja din țară. Mulți. Imens de mulți. Milioane. Sute de mii în fiecare an. Râdeau mulți acum ceva ani de promisiunea unui lunatic de politician, cea cu zeci de mii de euro dați celor care se reîntorc aici. Dar s-ar putea să nu fie o idee atât de rea.

Dimpotrivă, un plan public de încurajare a repatrierii celor care au ales să muncească acolo – mai ales a celor plecați singuri – poate fi un pariu pe termen lung al acestei țări. Mai ales în an de Centenar. Ce altceva mai bun decât a-i reuni pe români?

Doar că, din păcate, nici promisiunea zecilor de mii de euro pentru cei care s-ar reîntoarce nu cred că ar fi de ajuns. Mâna aia de muncă pricepută, creierul acela dornic de a se afirma într-o comunitate care îi apreciază aptitudinile, românii care au deprins viața în țările cu apă caldă nu mai pote fi momiți cu bani. Sau doar cu bani. Românii aceia care au plecat și pleacă în continuare vor și un sistem de educație mai bun, unul de sănătate care să nu îți inspire teamă, o infrastructură de transport decentă și mai puțină corupție.

Niciun partid politic nu și-a făcut dintr-un astfel de plan o idee de campanie electorală. Măcar. Una din marile probleme ale acestei țări – convingerea celor care au plecat să se reîntoarcă - este constant ignorată de absolut toată clasa politică. Pentru că politicile publice trebuie să înceapă de undeva, măcar un partid să fi așternut pornind de la această idee un plan.

Conducerea acestei țări, în loc de a fi preocupată numai de momentul în care să deschidă porțile pentru 30.000 de angajați non-UE (nu că ar fi o măsură de lepădat), ar fi bine să se gândească la canale de comunicare cu românii plecați deja. Printre care, dacă le-ar prezenta un plan după aceste discuții, un plan la care cei plecați să participe activ, poate s-ar găsi destui dispuși să își cumpere bilet de întoarcere. Dar pentru asta – adică și pentru comunicare – actuala coaliție de la putere ar face bine să propună un guvern decent, nu o astfel de insultă precum actualul Executiv. O insultă pentru toți românii, și cei din țară, și cei fugiți în afara ei.

Coaliția pentru familie aici să facă presiune pentru protejarea familiei tradiționale, prin a lupta cerând politici publice pentru reîntregirea familiilor pe pământul în care s-au format. ”Pe dincolo” sunt oameni bine pregătiți, curajoși și cu inițiativă, din moment ce au avut curajul unui moment zero prin țări străine. Pentru ei să se lupte preoții cei evlavioși, îngrijorați de soarta copiilor acestei țări.

Doar că, atunci când banii nu mai sunt un motiv îndeajuns, avem mari probleme. Probleme care te fac să te simți neputincios în a cere, auzi îndrăzneală, politici pentru români.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

9 comentarii

A

Acum 5 ani

Somajul e mai mare de 2% doar ca majoritatea tinerilor nu apeleaza la AJOFM pentru un loc de munca. Nivelul real e pe la 4-5% si in Romania e mai aproape de 11-12% daca nu mai mare. Problema cu "investitorii straini" din "multinationalele" pe care toti le ridica in slavi e ca ofera salarii mizere si nici naiba nu se duce acolo sa isi stoarca creierii sau sa isi rupă spinarile. Doar oamenii de-a dreptul disperati lucrează pe un salariu de 1600 de lei pe 4 schimburi. Mai sunt si studentii din familii mai defavorizate care sunt diapusi sa faca asta pentru a se putea tine aici. Degeaba ridicam in slavi multinationalele si investitorii straini cand ei ne considera forță de munca ieftina si cam atat. In România trebuiesc stimulati antreprenorii autohtoni dar slabe sanse sa se intample asta.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Vasile von Vasile

Acum 5 ani

nene, ăia care nu se înregistrează la AJOFM nu-s șomeri...
Raspunde

rea vointa?

Acum 5 ani

Vad ca iar va legati de Coaliția pentru familie care chiar incepuse sa faca ceva pentru familia traditionala insa voi de la TS ati facut tot posibilul ca sa diseminati gogosile fabricate de usr si lgbt, intr-o avtiune total contrara ideii de democratie. Se cere rar parerea poporului iar atunci cand se cere, politicul isi baga repede coada si distruge tot. Ati fost si ramaneti niste cozi de topor, nu aveti nimic in comun cu jurnalismul decat poate incadrarea in campul muncii, pe hartie. Ca sa impingi politici pentru reintregirea familiilor este mult mai greu decat ce s-a incercat la referendum. Si s-a vazut ce rezultat am avut. As zice ca e naivitate din partea dvs. sa sugerati asta daca nu as sti cat de partizani ati fost si sunteti pe aceste subiecte. Pomeniti coalitia aici doar pentru a mai arunca o gogoasa pe care sa o muste cititorii neavizati si manipulabili.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Vasile von Vasile

Acum 5 ani

mă nene, democrația înseamnă (printre altele) dreptul de a nu fi de acord cu ceva... când toată lumea trebuie să aplaude ideea venită de la centru, aia nu mai e democrație...
Raspunde

asd

Acum 5 ani

Usor de spus, greu de facut. Unii poate, s-or intoarce cand spitalul este spital, sau, poate cand scoala e scoala si nu este un factor de stres pentru copiii lor, poate cand infrastuctura rutiera nu le ameninta viata in fiecare secunda. Poate... Dar ce este sigur si foarte important este ca NU SE vor intoarce pana cand: majoritatea romanilor nu vor avea bun simt, pana cand majoritatea romanilor nu sunt oameni de cuvant, pana cand nu vor avea parte de viata linistita de care au parte cand muncesc cinstit in alta parte, pana cand majoritatea romanilor nu vor fi la fel de cinstiti asa cum sunt majoritatea germanilor/spaniolilor/englezilor si alte natii pe unde sunt multi romani. Doar o parere din multele milioane de dincolo! Eh, aici e problema... cand se intampla cele din urma? PS: atentie! majoritiate inseamna 6 din 10 si nu exceptiile ;)
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Gyuntar dela Ooy

Acum 5 ani

Mno, bah haiducilor, întrebare de baraj: dacă hierbi cremvurstii c-o pastila de Viagra , sa fac cât parizaru’? Ia sa videm, car’ shtie, sa ridice doua deshte-n sus!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus