Vineri,
27.11.2020
Ceata
Acum
-3°C

Fondul clasei, cât și pentru ce se mai cere – de la rechizite până la hârtie igienică și renovări

14 Octombrie 2018 22:33

Fondul clasei, cât și pentru ce se mai cere – de la rechizite până la hârtie igienică și renovări

A început perioada ședințelor cu părinții, iar printre primele subiecte abordate se numără, bineînțeles, fondul clasei. Cu toate că deja de ceva ani buni fondul clasei este ilegal, în majoritatea cazurilor părinții au găsit soluții în jurul legii și strâng bani pe cont propriu. Banii sunt folosiți la de toate – materiale școlare, hârtie pentru xerox, zugrăvit clase, hârtie igienică și markere pentru tablă.

Cu toate că oficial fondul clasei nu se cere, e un lucru știut clar printre părinți că bănuții pentru diversele necesități ale odraslelor la școală trebuie dați. În afară de câteva excepții, cam peste tot la început de an în școlile sibiene și nu numai, pe lista priorităților se află banii de așa zis-ul „fond al clasei”. Până aici, nimic ieșit din comun. Banii sunt strânși de un părinte, fie pe bază de cotizații de membru acolo unde sunt asociații non-profit, fie pe bază de contribuție individuală, doar cine dorește.

„Fondul clasei, conform legislației, e ilegal. Prin urmare, el nu mai este strâns de profesori sau de casierul clasei. Așadar, fondul clasei este de fapt un fond al comitetului de părinți. Acest fond este fie instituționalizat la nivelul asociaților de părinți, așa cum se întâmplă la Brukenthal sau la Liceul de Artă sau Ghibu, care are statut juridic, sediu, contabil, fie la nivelul clasei prin comitetul de părinți al clasei. Dacă vorbim de părinți pur și simplu, suma nu este obligatorie, cine dorește participă, cine nu, nu. Ei stabilesc, ei hotărăsc suma și ce fac cu banii. Dacă sunt sub formă de asociații, pot să strângă inclusiv fonduri, sunt non-profit, pot să se implice în ajutorarea elevilor care au situații materiale precare și multe altele. În această formulă, banii se strâng din cotizațiile de membru”, explică purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar al Județului Sibiu, Constantin Dincă.
Banii pentru confortul elevilor: între 20 și 200 de lei pe an

Am vorbit cu părinții de la câteva școli și un liceu din Sibiu despre fondul clasei, modul în care se strânge, dar și ce se face mai exact cu banii. La școala generală, bugetul pornește de la 10 lei și ajunge până la 100-150 de lei pe semestru, iar banii se duc nu doar pe materiale școlare dar și pe aspecte care ar trebui rezolvate de conducerea școlii sau de primărie.

„Nu am avut niciodată, din partea învățătoarei, o cerere de constituire a fondului clasei. Însă de la primele ședințe ni s-a spus de faptul că trebuie achiziționate caiete speciale și alte materiale auxiliare, iar cel mai simplu era să ne organizăm noi, părinții, pentru a cumpăra astfel de materiale la comun. Așa a apărut un fel de fond al clasei, la care anual contribuim cu aproximativ 200 - 300 de lei fiecare. Din banii aceștia nu sunt cumpărate doar rechizite și materiale școlare, ci și hârtie pentru aparatul de copiat din sală, șervețele și tot felul de materiale de curățenie (școala nu are bani pentru așa ceva). De fapt, asta mi se pare cel mai revoltător: faptul că dascălii trebuie să se ocupe de achiziția de materiale de curățenie banale, de la hârtie igienică la săpun, deoarece administrația școlii are altceva de făcut. Din același fond mai plătim excursiile făcute cu ocazia Săptămânii altfel sau taberele de schi ori închirierea sălilor în care au loc serbările. Asta pentru că, iarăși, școala nu are săli festive și clasa în care învață copiii noștri are locuri doar pentru bănci, fiind foarte înghesuită. Deh, sunt peste 30 în clasă”, spune părintele unui elev care urmează cursurile Școlii nr. 2 din Sibiu, situată pe str. Avram Iancu.
La Colegiul Național Octavian Goga situația este puțin diferită. Părinții strâng bani, în jur de 100 de lei pe an, din proprie inițiativă. Din fondul respectiv, copilașii primesc materiale necesare pentru un proces educativ mai practic sau pentru igienă.
„Le cumpărăm lucruri de care au nevoie, fie că este vorba despre hârtie igienică sau șervețele umede, dar și cele necesare educației lor. Spre exemplu, școala a comandat seturi de litere magnetice care le-ar fi de mare folos la ore, însă acestea întârzie să apară și iată, școala a început deja de o lună. Așa că le-am cumpărat noi. Nu ni s-a cerut acest lucru, însă preferăm să știm că micuții au tot ce le trebuie la școală și că nu așteaptă după materiale care poate nici nu mai vin. De asemenea, din banii strânși o parte sunt alocați pentru diverse activități, așa cum sunt cele din Săptămâna Altfel”, spune părintele unei eleve de la CNOG.
De multe ori, din banii strânși de părinți pe un an, rămân și pe anul următor, explică o mămică. În acest caz, până nu se termină fondul rămas, nu mai sunt strânși alți bani.
„În clasele 0 – 4, fondul clasei a fost strâns exclusiv pentru materiale auxiliare și materiale de curățenie, obiecte pentru confortul copiilor, nu am strâns pentru renovat, nu ni s-a cerut niciodată și nu s-a implicat profesorul. Nu avem asociație, dar părinții au fost mereu de acord, fiind vorba de o sumă foarte mică - 50 de lei pe an. De asemenea, se mai strâng bănuți pentru cadourile de Crăciun pentru serbări, dar și materiale de uz didactic – foi colorate, hârtie glasată. Acum, pentru clasa a 5-a, nu s-a menționat niciun ban, asta și pentru că avem încă bani de anul trecut. Am hotărât să mai strângem, când se termină banii rămași, pentru hârtie igienică, șervețele, săpun lichid”, spune mama a cărei fetițe este elevă la Școala nr. 13.
Bani pentru renovări, la elevii de liceu. „Eu nu pot să vă cer, dar ar fi bine să puneți bani”

La ședința de început de an la o clasă din Liceul Economic, discuția a mers direct pe renovarea clasei. Cu toate că acest aspect ar trebui să intre în atribuția conducerii instituției școlare, părinții au decis să facă acest lucru pe cont propriu.

„Eu nu pot să vă cer să dați bani pentru renovarea clasei, pentru că, știți bine, nu e voie. Dar totuși cred că ar fi bine să puneți bani și să renovați”, a spus un cadru didactic în timpul ședinței cu părinții.
Tăcuți, părinții au aprobat din cap, cu toate că este clar că nu este de datoria lor sau a profesorilor să rezolve această problemă.
„Nu mi se pare normal ca eu să fiu nevoit să dau bani pentru ceva ce trebuia făcut de școală sau de cine trebuie să aloce bani. Ca să nu mai vorbesc de faptul că băiatul meu mai are puțin și termină școala. Acum s-au trezit? La final? Pentru ce renovez eu clasa din banii mei? Pentru ca altcineva să stea apoi în clasa respectivă 4 ani? Nu mă înțelegeți greșit, orice elev are dreptul la condiții decente și confort, dar nu este normal”, spune tatăl unui licean.
În ceea ce privește fondurile alocate pentru proiectul „renovare”, acestea vor fi stabilite în cadrul unei alte ședințe, în care se va stabili ce este necesar și cât va costa totul.

 

Foto: arhiva TS

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

japan style

Acum 2 ani

mda...si invatamantul e GRATUIT garantat prin constitutie ..?! ha ha ha
Raspunde

mathias

Acum 2 ani

La gradinita 41 se platesc 8 Lei / zi masa + consumabile (hartie igienica, servetele, sapun, servetele umede, pahare plastic) + engleza si dansuri cca. 60 lei / luna. pt o luna cu 20 zile lucratoare avem 160 + 20+ 60 = 240 lei. Nu este gratis!!!! costa
Raspunde

O persoana care se si informeaza

Acum 2 ani

Pt. mathias. Este program prelungit si este normal sa platiti masa, cursul de engleza sau de dans. Nimeni nu va obliga, programul prelungit este cerut si finantat de parinti conform legii. Hartia igienica si sapunul este de datoria primariilor care trebuie sa finanteze igienizarea din scoli.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus