Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
15°C

“Informație clasificată“. În Zona industrială vest se construiește o fabrică fără acte

“Informație clasificată“. În Zona industrială vest se construiește o fabrică fără acte

O companie de origine belgiană a început să construiască – la comanda unei societăți cu capital olandez - o fabrică în Zona industrială vest, fără autorizație de construire. Mai mult, lucrarea a început a fi executată în ritm alert, deși fabrica nu are nici măcar documentație urbanistică aprobată.

La începutul lunii septembrie anul acesta, Primăria Sibiu punea în consultare publică Regulamentul local de urbanism elaborat pe o suprafață de peste 13 ha din Zona industrială vest. Inițiatorul acestui Plan urbanistic zonal este compania WDP Development Ro, o companie de origine belgiană care activează în domeniul spațiilor logistice și industriale. PUZ-ul supus consultării publice prevedea ca, în cele din urmă, în zona străzii Barcelona (cu acces la viitoarea stradă Monaco) să fie ridicate hale industriale cu o suprafață totală de aproape 14.000 de mp, cu peste 3.500 de mp de căi de circulație și parcaje, alături de care alți aproape 6.000 de mp de teren să fie lăsați liberi pentru spații plantate. De altfel, acești aproximativ 23.000 de mp au constituit și motivul elaborării PUZ-ului solicitat de Primărie. Între timp, consultarea publică s-a încheiat, documentațiile urbanistice fiind retrase de pe site-ul Primăriei.

”Deocamdată nu e nimic sigur”

Cum WDP Development RO construiește, de fapt, spații în care alte companii să producă, Turnul Sfatului a încercat, inițial, să afle care este investitorul dornic de noi spații de producție în Zona industrială vest. Din surse apropiate investitorilor, Turnul Sfatului a aflat că este vorba de Aeronamic Eastern Europe, o companie de origine olandeză prezentă în Zona industrială vest a Sibiului încă din 2010. Potrivit datelor contabile, compania specializată în producția de subsisteme pentru industria aeronautică a înregistrat la finele anului trecut o cifră de afaceri de aproape 28 de milioane de lei, numărul mediu al angajaților fiind de aproximativ 60. Actualul spațiu de producție al Aeronamic se află tot în Zona Industrială Vest, pe strada Lyon. Cum reprezentanții companiei olandeze nu au răspuns solicitărilor Turnul Sfatului pentru a da detalii despre investiția în noua fabrică, planuri de extindere și așa mai departe, pentru a verifica dacă măcar au primit aceste solicitări, reporterii Turnul Sfatului au încercat să ia legătura în mod direct cu cei din conducerea fabricii. ”De unde știți că noi suntem beneficiari? Deci nu e nimic sigur”, a scurtat discuția cel care a fost indicat de angajații Aeronamic că ar fi directorul fabricii de la Sibiu. La insistențele reporterilor Turnul Sfatului, respectivul director a admis că ar fi dispus să discute despre investiție ”după ce e sigur”.

Planul urbanistic elaborat pentru fabrica WDP a fost supus consultării publice când, de fapt, lucrările la fabrică erau deja începute Planul urbanistic elaborat pentru fabrica WDP a fost supus consultării publice când, de fapt, lucrările la fabrică erau deja începute

”Informație clasificată”

Întâmplarea face ca, la plecarea de la întâlnirea cu directorul Aeronamic Eastern Europe, reporterii Turnul Sfatului să observe și un șantier relativ recent deschis la nici 500 de metri de sediul producătorului olandez de subsisteme aeronautice. Șantierul, delimitat vizibil în teren, nu era însoțit, însă, de nicio plăcuță cu informațiile publice legate de această investiție, după cum cer normativele în vigoare. ”Deci, noi, nu... mergeți de întrebați inginerul”, au ridicat din umeri câțiva muncitori, întrebați ce construiesc acolo. În birourile șantierului, ”inginerul” recomandat de muncitori a folosit cuvinte mai alese, dar tot fără niciun înțeles. ”Deci, această informație este una clasificată. Îmi pare rău, nu vă pot spune”, a răspuns inginerul la solicitările reporterului Turnul Sfatului de a oferi informațiile care, în mod normal, ar trebui să se regăsească pe plăcuța de șantier: obiectivul, beneficiarul, proiectantul, numărul autorizației de construire etc.

Stadiul lucrărilor în 20 septembrie 2018 Stadiul lucrărilor în 20 septembrie 2018

Stadiul lucrărilor în 12 octombrie 2018 Stadiul lucrărilor în 12 octombrie 2018

”Sunt WDP, construiesc pentru Aeronamic”

Din mai multe surse, independente una de alta, dar și apropiate investiției, Turnul Sfatului a aflat că, într-adevăr, fabrica aflată în construcție este ridicată de către cei de la WDP Development Ro, pentru Aeronamic, olandezi care ar avea planuri de extindere la Sibiu, în mai multe etape. Într-o primă etapă ar urma construite doar o parte din halele de peste 13.000 de mp, prevăzute în PUZ-ul supus consultării publice. Turnul Sfatului a solicitat celor de la WDP Development RO informații despre decizia de a începe o construcție de talia unei fabrici, înainte ca măcar documentația urbanistică să fie aprobată. Cei de la WDP Development nu au răspuns solicitărilor scrise. La fel, până la publicarea acestui articol, nu au răspuns solicitărilor nici constructorii de la Wincon, din Cluj-Napoca. Trebuie arătat, însă, că cei de la Wincon au fost solicitați să ofere declarații abia săptămâna trecută, după ce în zona șantierului au apărut utilaje și muncitori cu însemnele acestei companii.

Pentru a afla de ce este important ca măcar PUZ-ul să fie aprobat înainte de a fi demarată o astfel de investiție, am solicitat o opinie și unui specialist în domeniu. ”Un PUZ reglementează, în primul rând, accesibilizarea zonei. Adică strategia de viabilizare din punct de vedere urbanistic: accese, mobilare și așa mai departe. Adică, s-ar putea să fie nevoie de anumite drumuri care impun anumite schimburi sau achiziții de terenuri. A construi o fabrică fără să ai un PUZ aprobat – dacă acesta a fost solicitat de autorități – înseamnă să riști să construiești anapoda, afectându-i și pe alții”, arată specialistul consultat de Turnul Sfatului. Zona în care au început cei de la Wincon să lucreze (la finele săptămânii trecute erau ridicate elementele prefabricate ale unei prime hale) are acces parțial la strada Barcelona. Strada Monaco – stradă desenată deocamdată doar în PUZ-ul supus consultării publice – nu este trasată în teren.

zona industriala vest fabrica PUG (4) În materie de reglementări urbanistice, tot ce au făcut cei de la WDP în trei săptămâni a fost să amplaseze câteva planșe cu PUZ-ul lansat consultării publice. Consultare care, oricum, s-a încheiat

Cum au intervenit autoritățile

Solicitat să dea detalii despre eventualele controale efectuate la șantierul fără documentație urbanistică, reprezentanții Inspectoratului județean în construcții Sibiu au făcut trimiteri la București. ”Conform procedurilor noastre, solicitarea dumneavoastră a fost transmisă la Inspectoratul de stat în construcții, de unde veți primi răspuns”, a fost declarația inspectorului șef, Ion Pană. Până la redactarea acestui material, răspunsul de la București nu a mai venit.

În urma solicitărilor formulate de Turnul Sfatului, au mers însă, în control, reprezentanții Poliție locale Sibiu. ”În urma unui control efectuat de Poliția Locală pe strada Monaco, s-a constatat existența unui șantier pe care se efectuau lucrări fără autorizație de construcție. Amenda prevăzută de legislație pentru această contravenție este în cuantum cuprins între 1.000 si 100.000 de lei. În acest caz, cuantumul exact al amenzii va fi stabilit în următoarele zile, după încheierea verificărilor, când se va întocmi proces verbal prin care proprietarul va fi sancționat pentru abatere”, au comunicat reprezentanții Primăriei Sibiu, la solicitarea Turnul Sfatului.

”Cealaltă față a monedei”

În discuțiile prin care Turnul Sfatului a încercat să afle ”cine construiește ditamai fabrica fără autorizație”, reporterii ziarului au discutat cu mai mulți investitori, inclusiv străini, care au atras atenția asupra unei alte probleme locale. ”E adevărat, construiesc fără autorizație. Dar nu au fost singurii. Și știți de ce? La Primăria Sibiu ajungi să aștepți și mai bine de un an de zile după autorizație de construire. Un an de zile nu înseamnă doar că stai, ci și că pierzi bani. Deoarece toate aceste proiecte se demarează pe bani împrumutați, iar băncile te penalizează dacă nu respecți graficul de tragere al împrumutului pe care ți-l asumi. Și, tocmai de aceea, sunt investitori care își calculează că amenzile pe care le-ar primi pentru demararea unor construcții fără autorizație ar fi mai mici decât penalizările pe care le primesc de la bănci. Și de aceea riscă”, este o sinteză a informațiilor primite de Turnul Sfatului atât din rândul investitorilor, cât și din cel al arhitecților sibieni, intervievați pentru acest material.

În cazul celor de la WDP Development RO, intenția de a construi o fabrică nouă s-a manifestat în scris, pentru prima dată, în primăvara acestui an – pe 24 mai 2018 ei au primit certificatul de urbanism prin care a fost solicitată și realizarea PUZ-ului pentru zona străzii Monaco.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

9 comentarii

Sasoaica

Acum 5 ani

Tara lui papura voda !
Raspunde

A

Acum 5 ani

O sa se legalizeze din pix dupa ce e gata, desi e ilegal dar asa functioneaza aici.
Raspunde

Calin

Acum 5 ani

Adevarul ca la urbanism in Primaria Sibiu e jale. Pentru orice hartie nu se respecta termenele legale si stai si un an si jumatate. Sunt varza. Firma de care vorbiti investeste miliarde si din cauza unei functionare cu o lene ancestrala nu are inca actele...
Raspunde

Pepe

Acum 5 ani

Asta inseamna sa ai o conducere dreapta si cinstită. Totul functioneaza legal si la vedere.
Raspunde

insider

Acum 5 ani

Foarte greu se elibereaza PUZ-urile si orice autorizatie la Primaria Sibiu! De aia fug toti la Selimbar si Calea Cisnadiei (unde s-a construit de 5 ori mai mult, iar functionari probabil nu sunt mai multi).. Din cauza nr. mare de constructii de zonele astea relativ mici, tot Sibiul are de suferit (trafic, nervi, etc.). E nevoie urgent de alocari de personal catre directiile tehnice si de urbanism din Primaria Sibiu sau angajari noi daca cu angajatii actuali nu se pot respecta termenele legale (care oricum sunt ridicol de mari..1 luna pt. un amarat de certifcat de urbanism)!.
Raspunde

1 an sa faci 3 etape pt. PUZ?!

Acum 5 ani

Nici nu poti sa-ti bati joc de oameni si de investitori..ca timpul costa bani, iar bancile nu asteapta 2 ani ca sa elibereze primaria un Puz.. Asa e..
Raspunde

dancp2

Acum 5 ani

asa so construit si palatul tziganilor din groapa st cel mare! construiit si dupa 10 ani hop si autorizatie!provizorioe????????????????????????
Raspunde

Ladislau

Acum 5 ani

Primaria Sibiu are mari probleme de management; in aproape toate departamentele gasesti aceeast lipsa de profesionalism. Directori de toata jena(gen Vizante) conduc directii destul de importante...
Raspunde

K.Samuel

Acum 5 ani

Primaria Sibiu este in momentul de fata un dezastru pe partea de urbanism. Acte emise foarte greu, sicane la tot pasul, cu exceptie catorva investitori cu "har" carora le merg lucrurile foarte repede. In rest, toate aberatiile posibile, doar ca sa te intarzie cat mai mult. Felicitari redactiei ca au postat asa ceva. Poate fac o tura pe teren sa vada cum se construieste in Sibiu, ce autorizatii se dau, cine are ungere samd. Se laudau ca in Sibiu nu-i ca-n Selimbar sau Calea Cisnadiei, dar dati o tura pe Prelungirea Sacel, Frunzei si alte cartiere facute in Sibiu cu acte in regula. Haos total...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus