Vineri,
29.03.2024
Parțial Noros
Acum
14°C

Primele noi autobuze pentru Tursib sosesc săptămâna viitoare

Primele noi autobuze pentru Tursib sosesc săptămâna viitoare

Primul lot din cele 55 de autobuze cumpărate de Tursib în iulie dintr-un împrumut BERD vor sosi la Sibiu la finele acestei săptămâni. Totodată, pe traseele Tursib au început a fi amplasate și panouri care indică timpii rămași până la sosirea autobuzelor în stație.

Autobuzele marca Isuzu, produse în Turcia, au sosit deja în România, unde li montează camerele video și cabinele pentru personalul de bord. Primul lot din cele 55 de autobuze achiziționate prin licitație de Tursib cu 65,74 de milioane de lei urmează a fi aduse în parcarea din Zona industrială vest în cursul zilelor de sâmbătă și duminică. ”Luni, pe 22 octombrie este programată recepția acestui lot de autobuze. Din ce am înțeles de la conducerea societății, acum, în primă fază, vor fi aduse zece autobuze. Însă potrivit înțelegerilor contractuale, toate autobuzele ar urma livrate până cel mai târziu pe 20 decembrie 2018”, spune Alin Poabar, liderul Sindicatului Dumbrava din cadrul Tursib.

Până pe 20 decembrie urmează a fi livrate la Sibiu nu doar cele 55 de autobuze achiziționate de Tursib, ci și cele zece cumpărate printr-o procedură separată de către Primăria municipiului Sibiu. Acestea din urmă vor fi livrate tot de către Isuzu, fiind vorba de modelul Citiport (autobuze de 12 metri, cu o capacitate de 95 de persoane). În ceea ce privește autobuzele cumpărate de Tursib, 38 sunt modelul Citiport (foto principală), iar restul de 17 sunt modelul Menaribus Citymood 18 (cu o lungime de 18 metri și o capacitate de 147 de persoane).

bredamenarinibus-citymood-18-1 Menaribus Citymood 18

Haine noi. Și afișaj al timpilor rămași în stație

În paralel cu investițiile de primenire a flotei de autobuze, cei de la Tursib lucrează și la îmbunătățirea serviciilor oferite călătorilor. Personalul de bord urmează a avea costumații noi, iar în stații a început montarea afișajelor electronice care indică timpii rămași până la sosirea autobuzelor. ”Noi, cei din sindicat, am cerut ca în măcar fiecare stație în care sosesc autobuzele mai multor linii să fie montate astfel de indicatoare. Pentru că pot veni autobuze noi, dar atâta timp cât traficul din Sibiu rămâne îngreunat, timpii nu pot fi respectați. Iar călătorii trebuie și pot astfel să știe cât timp mai durează până vine fiecare mijloc de transport”, mai arată Alin Poabar.

Primele afișaje electronice cu timpii rămași până la sosirea autobuzelor în stație au fost montate, de probă, în stația de la Teatru Primele afișaje electronice cu timpii rămași până la sosirea autobuzelor în stație au fost montate, de probă, în stația de la Teatru

În interior: între 15 și 27 de grade Celsius

Potrivit cerințelor din caietele de sarcini ale licitațiilor organizate de Tursib și Primărie, podeaua viitoarelor mijloace de deplasare trebuie să fie coborâtă, fără niciun fel de trepte, iar pentru persoanele care se deplasează în cărucior trebuie asigurată rampă de acces. În zona rampei de acces va trebui să existe și un spațiu destinat căruciorului.

„Scaunele pentru pasageri vor fi realizate din material armat cu fibră de sticlă sau mase plastice cu tratament antistatic, proprietăți antigrafitti, vopsea înglobată, antivandalism cu tapițeria rezistentă la uzură și murdărie“, se arată în caietul de sarcini.

Referitor la instalația de climatizare solicitată, aceasta ar trebui să asigure o temperatură de cel mult 27 de grade Celsius, atunci când temperaturile exterioare sunt de 35 de grade Celsius. În ce privește încălzirea, instalația va trebui să asigure o temperatură de minim 15 grade Celsius, atunci când afară sunt înregistrate minus 15 grade Celsius.

La fiecare ușă trebuie amplasate sisteme de numărare a călătorilor, care să asigure o precizie reală de măsurare de cel puțin 95%. Sistemul de supraveghere video va avea minim șase camere: una pe stânga pentru eventualele accidente, una pe lateral dreapta pentru a supravegherea urcarea și coborârea călătorilor, una orientată pe direcția de mers și una în spatele autobuzului. Spațiul destinat călătorilor va fi monitorizat de două camere, iar imaginile trebuie să rămână disponibile cel puțin șapte zile. „Camerele trebuie să detecteze și să avertizeze în mod automat acoperirea intenționată cu obiecte sau vopsea (…). În cazul activării sistemului de alarmă, înregistrarea video va fi salvată și blocată pe hard disk și nu va fi suprascrisă, pentru o perioadă de zece minute înainte și zece minute după alarmare”.

Reclame video în autobuze

Sistemul audio-video solicitat viitoarelor autobuze va deveni complet funcțional în momentul în care compania va pune în funcțiune un sistem de management al traficului (autobuzele vor fi dotate cu GPS, WiFi și comunicare on-line). Acest sistem va furniza celor două ecrane din zona călătorilor informațiile despre traseu, despre următoarea stație (informații furnizate prin iluminarea numelui respective stații), timpul până la următoarea stație, numărul liniei, legături cu alte linii etc. Pe aceste ecrane cu o rezoluție de minim 1920×1080 px trebuie să poată fi rulate și spoturi publicitare. Stația următoare va fi anunțată și prin sistemul audio.

În fiecare autobuz trebuie amplasate minim trei validatoare duale, care să permită atât plata cu cardul contactless a călătoriei, cât și validarea biletelor achiziționate de călători.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

11 comentarii

Eddy Merckx

Acum 5 ani

Camerele video trebuie lăsate să funcționeze ! Nu puse doar așa, de formă. Mai trebuie amplasate la un nivel corespunzător - nu ca acum - ca să se poată vedea furturile. Acum, e un paradis pentru hoți, care fură într-o veselie din autobuze, iar autoritățile dau din umeri.
Raspunde

fecioara

Acum 5 ani

vrem un autobuz lung si in cartierul arhitectilor...sa ne jucam sarpele.
Raspunde

Liviug

Acum 5 ani

sa i filmeze pe politicieni cum fura din buzunare
Raspunde

japan style

Acum 5 ani

bravo, in sfarsit incepem sa culegem roadele Japonezilor .... felicitari pentru achizitie si felicitari celor care au semnat pentru ISUZU...
Raspunde

X

Acum 5 ani

In alți 15 ani poate o sa avem înțelepciunea de a alege o marcă de autobuz care să fie cel puțin construită în Europa! Am spus marcă de autobuz!!!
Raspunde

Concetățean

Acum 5 ani

Cumparate cu împrumut de la BERD de ce? Când Sibiul a avut excedent bugetar...așa sa mai mănânce și gura lor ceva, cum spun și noștrii
Raspunde

sibianul

Acum 5 ani

Autobuzenoi, da, dar vor fi la fel de aglomerate/
Raspunde

alex

Acum 5 ani

da bine mai comentacilor...ca nu avem...nu e bine....ca poate le-om avea iar nu e bine....hoo!!! oricum pare de domeniul Sf-ului ceea ne relateaza oamenii responsabili...sa vedem ce o iesi....
Raspunde

japan style

Acum 5 ani

de ce sa alegem o marca autobuz care să fie cel puțin construită în Europa ?! profesore X, niciodata nu o sa construiasca europa sau america motoare ca Japonezi. Suntem un popor unde visam doar grupul VAG. Apropo, de ce nu vedem prin desert bmw x 6...touareg...si vedem doar TOYOTA ?! .... si cand mergem la magazinul de electronice, cautam eticheta acestora cu made in japan ?! ... iti spun eu de ce...pentru ca, unde scrie Made in Japan e garantia calitatii.
Raspunde

periscop

Acum 5 ani

Foarte fain! Mai rămâne de rezolvat spinoasa problemă privind condițiile de lucru ale șoferilor. Că degeaba sunt autobuze, fie ele cele mai bune posibil, dacă n-ar cine să le conducă...
Raspunde

Noiceidejos

Acum 5 ani

Felicitări conducerii la tot ceea ce se întîmplă...înspre bine...ptr tursib si ptr tot ceea ce înseamnă transportul local....referitor la implementarea afisajelor electronice..totusi tind sa cred ca a fost ideea conducerii...tot cu "gîndul " la călători...nu la alte insistențe.In vederea sosirii autobuzelor asteptam oficial informații despre sosirea autobuzelor ptr a fi totusi foarte bine informati.Drumuri bune...va doresc...si ca o gluma...nu mai circulați fără bilete:-)))
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus