Personalități precum autoarele Mihaela Miroiu și Andreea Paul ori graficianul Dan Perjovschi au participat la cea de-a 13-a ediție a Festivalului Egalității de Gen de la Sibiu, eveniment care urmărește să informeze tinerii despre dimensiunile violenței domestice la români, dar și ale abuzului sexual în societatea contemporană.
Festivalul a inclus acțiuni stradale, piese de teatru, workshopuri și concursuri interactive care au implicat liceenii, studenții, cât și cadrele din învățământ. Spre exemplu, unul din primele evenimente ale festivalului a fost difuzarea proiecției “Ți-am spus că am fost abuzată?”, la care au fost invitați 60 de profesori si consilieri școlari. Totodată au avut loc și o serie de dezbateri pe tema “actul jurnalistic între senzațional și responsabil“ cu studenții de la Facultatea de Științe Socio-Umane. Printre cei care au participat la aceste dezbateri se numără și Cătălina Sorocean, studentă la Facultatea de Comunicare și Relații Publice. “Doamnele care au vorbit au încercat să ne transmită câtă responsabilitate poartă jurnaliștii și oamenii de comunicare de imaginea victimelor agresiunilor sexuale, dar și impactul pe care îl au știrile despre cazurile de viol în societate. Chiar dacă e un subiect mai delicat și dificil de abordat, am reușit să avem discuții productive și să rămânem cu idei care ne vor ajuta în viitor la relatarea cazurilor de agresiune sexuală”, arată Cătălina.
100 de tineri, în special, au participat mai apoi la lansarea cărții “Forța civică a femeilor”, semnată de Andreea Paul. Noul volum vine în completarea “Dialogului între generații”, în care Andreea Paul a redat 100 de povești ale femeilor care s-au implicat în activități civice. Despre noul volum, autoarea a declarat că s-a lăsat inspirată de "conștiința feminină trează, care nu dă niciodată vina pe soartă, sărăcie sau guvern, ci caută să genereze schimbarea pornind din interior și construind treptat o lume mai bună. Fiecare poveste a acestor femei este un exemplu de succes obținut prin eforturi susținute și dorința fermă de a realiza ceva pentru ele, pentru cei apropiați lor și, mai presus de orice, pentru comunitate”.
În cadrul Festivalului, artistul Dan Perjovschi (foto centru) s-a lăsat “luat cu asalt“ de grupuri de liceeni voluntari care “au transpus vizual mesajele Festivalului în imagini și cuvinte cheie“ în Ziarul Orizontal de lângă Teatrul Național Radu Stanca din Sibiu (este vorba de gardul Teatrului, “întreținut“ de sibianul Perjosvchi). “La aceeași atitudine jucăușă și la inspirație s-a făcut apel când a fost vorba de încurajarea elevilor de a aduce preconcepțiile despre feminin și masculin cu care se lovesc zilnic sub forma unor MEME-uri, într-un concurs online soldat cu premii și zâmbete. Pagina de Facebook a Festivalului a fost animată de mai multe competiții online, poze și detalii despre fiecare activitate în parte“, mai amintesc organizatorii într-un comunicat de presă remis redacției Turnul Sfatului.
Organizat anul acesta între 11 și 13 octombrie, Festivalul Egalității de Gen de la Sibiu îi are drept autori pe membrii Asociația pentru Liberate și Egalitate de Gen (A.L.E.G.).
Adina Torop Magda Ceaușescu
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Festivalul Egalității , Științe Socio , Dan Perjovschi , Sibiu Jazz Festival , Turnul Sfatului , Relaţii Publice , Teatrul Naţional Radu Stanca , violenta fizica , Festivalului Egalitătii , Pentru Sibiu , Andreea Paul Vass , Ziarul Orizontal , Adina Torop , egaiat , Cătălina Sorocean , Dan Perjosvchi , Magda Ceaușescu , Invititat Mihaela Miroiu , abuz sexual
Vizualizari: 1099
Ultimele comentarii
Acum 7 ore
Gigel
Acum 7 ore
Emil
Acum 8 ore
Bitt Dannman
Acum 8 ore
Adrian
Acum 8 ore
Emil