Vineri,
02.06.2023
Cer Senin
Acum
14°C

Raluca Turcan: PNL cere procedură de urgență în Parlament și revocarea Avocatului Poporului

Raluca Turcan: PNL cere procedură de urgență în Parlament și revocarea Avocatului Poporului

PNL cere procedură de urgență pentru dezbaterea parlamentară a OUG privind legile justiției. Liderul PNL Sibiu, deputatul Raluca Turcan, a declarat că documentul adoptat luni de Guvernul Dăncilă este „nociv” și va avea „efecte extrem de negative asupra Justiției, a funcționării parchetelor”. Totodată, Turcan a anunțat vineri, într-o conferință de presă, că liberalii  intenționează să solicite semnăturile tuturor parlamentarilor pentru o inițiativă legislativă nouă - care să prevadă redactarea legislației naționale conform recomandărilor Comisiei Europene și a Comisiei de la Veneția.

„Situația cere intervenția imediată a Parlamentului, care a fost sfidat, călcat în picioare și lovit în atribuțiile și prestigiul său de Guvernul Dăncilă, de ministrul Justiției, prin OUG 92. Guvernul a dat acest OUG peste noapte,fără niciun fel de dezbatere, fără să justifice în niciun fel caracterul de urgență care ar fi impus OUG (...) OUG 92 este în contradictie evidentă cu recomandările forurilor internaționale cu privire la legile justitiei. Guvernul justifică fraudulos adoptarea OUG 92, invocând punerea de acord a legilor justitiei cu recomandările Comisiei de la Veneția. Avem de-a face cu o minciună și un fals grosolane” - a declarat Raluca Turcan la sediul PNL Sibiu.
Astfel, liberalii solicită convocarea de urgență a Parlamentului pentru ca deputații să voteze pentru anularea ordonanței. „Datoria de onoare a parlamentului, a fiecărui parlamentar, 1) față de românii, 2)față de onoarea și demnitatea României și 3) față de buna funcționare a Justiției este respingerea acestui OUG ticălos”, a adăugat deputatul.

Astfel, PNL vrea să elaboreze o nouă lege și propune semnarea de către fiecare parlamentar a unei inițiative parlamentare de transpunere legislativă a recomandărilor finale formulate de Comisia de la Veneția în privința modificărilor operate la legile Justiției și la Codurile penal si de procedură penală.

„După cum probabil știți, astăzi se desfășoară o ședință plenară a Comisiei de la Veneția ( Comisia Europeană pentru Democrație prin Drept) cu o ordine de zi foarte importantă pentru România: se așteaptă aprobarea opiniei preliminare a Comisiei referitoare la modificările aduse legilor justiției din România precum și o adoptarea unei opinii referitoare la modificările aduse Codurilor penal si de procedură penală. Este foarte probabil să se discute și despre OUG-ul recent despre legile justiției prin care Guvernul PSD-ALDE sfidează de fapt recomandările preliminare ale Comisiei de la Veneția desi, chipurile, pretextează că o face ca să le aplice.

Să fie clar: recomandările Comisiei de la Veneția sunt în beneficiul României, în beneficiul Jusiției din România tocmai pentru că sunt venite din partea unui for de prestigiu, sunt obiective și mai presus de orice partizanat politic.

Tocmai de aceea, toți parlamentarii, indiferent de apartenenta politică, trebuie să dovedească faptul că pun intreresul național mai presus de cel de partid. Iar parlamentarii PSD si ALDE și UDMR trebuie să dovedească faptul că pun mai presus interesul țării de interesul lui Dragnea și al acolitilor săi de a scăpa de Justitie si de a subordona politic Justitia”, a explicat Turcan.

PNL va demara revocarea Avocatului Poporului

În contextul legilor justiției, liderul PNL Sibiu a anunțat ă formațiunea pe care o reprezintă va demara revocarea din funcţie a Avocatului Poporului.

„Revocarea se face de către Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor prezenţi, la propunerea Birourilor permanente ale celor două Camere ale Parlamentului, pe baza raportului comun al comisiilor juridice ale celor două Camere ale Parlamentului. Victor Ciorbea avea obligația sa delege către unul dintre adjuncţii lui, a celui specializat pe domeniul 'justiţie, poliţie, penitenciare, armată", a atribuţiei de a sesiza în scris şi direct Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a Ordonanţei de Urgenţă privind legile Justiţiei”, a spus Turcan.

Liberalii cred că Victor Ciorbea dacă nu acționează în interesul românilor, al României și al statului de drept „va rămâne în istoria instituțională a României cea mai mare rușine”.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

1 comentarii

poetul de curte

Acum 4 ani

Domnita turcana, De ani buni incoace Gura nu-ti mai tace!, Vei fi bolnavioara Draga balaioara?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus