Duminică,
04.12.2022
Ceata
Acum
0°C

Teatru documentar despre penitenciarele românești, la GONG, cu un fost deținut în distribuție

Teatru documentar despre penitenciarele românești, la GONG, cu un fost deținut în distribuție

Teatrul Gong prezintă la începutul săptămânii viitoare spectacolul „Țuhaus”, bazat pe istoria protestelor din închisorile românești și pe povestea unui fost deținut care își va și juca propriul rol pe scenă.

Spectacolul în regia lui Lorand Maxim va fi prezentat în premieră luni, 29 octombrie, de la ora 18:00.

„Țuhaus” este un argou folosit în pușcăriile din România și definește termenul de închisoare. Spectacolul este bazat pe istoria protestelor din închisorilor românești și pe povestea unui fost deținut, care, de altfel își joacă propriul rol pe scenă. Cercetarea care stă la baza acestui spectacol se apleacă asupra condițiilor de detenție și asupra resorturilor pe care unii deținuți le găsesc pentru a le contesta. Spectacolul parcurge cu emoție și auto-ironie istoria unui bărbat care și-a petrecut aproape cinci ani din viață în penitenciarele din România și vorbește despre visele periculoase deschise de tranziție, mizeria și abuzurile închisorii și lupta împotriva acestora, dar și despre vinovăție. „Țuhaus” este o invitație de a reflecta asupra felului în care criminalizarea, vina și pedepsirea sunt înțelese și operate de către societatea contemporană.

Spectacolul de la Sibiu va fi urmat de o dezbatere pe tema condițiilor, protestelor și a reformelor din sistemul penitenciar. Dezbaterea va fi moderată de jurnalista Lăutaru, cea care a realizat documentarea pentru spectacol și publicația „Țuhaus – scurtă radiografie a sistemului penitenciarelor”, un ghid al principalelor  revolte ce au avut loc în penitenciare în perioada 1990 – 2017 și o primă introducere în contextul și cauzele acestora. Din echipa acestui proiect mai fac parte regizorul Lorand Maxim, dramaturgul Alexandra Voivozeanu și actorii Vlad Bălteanu, Alexandru Potocean și Andrei Șerban. Scenografia și proiecțiile live din spectacol au fost realizate de Alexandra Horghidan și Mișa Dumitru.

Spectacolul „Țuhaus” a fost creat în cadrul proiectului „Țuhaus – teatru documentar privind condițiile locative în penitenciar și este o co-producție a Asociației Reciproca, MACAZ – Teatru.Bar.Coop și Asociația ADO și a fost realizat cu sprijinul UNITER, AFCN și ARCUB. Spectacolul de la Sibiu este prezentat în cadrul Platformei de Dialog prin Cultură a Teatrului Gong.

Spectacolul are o durată de 75 de minute și nu este recomandat celor cu vârsta sub 14 ani. Intrarea la acest eveniment este gratuită, în limita locurilor disponibile.

 

Foto: Nicu Lazur

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus