Marţi,
04.10.2022
Ploi Scurte
Acum
8°C

Legea privind combaterea spălării banilor, adoptată cu scandal. ”Huo, infractorilor!”

Legea privind combaterea spălării banilor, adoptată cu scandal. ”Huo, infractorilor!”

Legea privind combaterea spălării banilor a fost adoptată astăzi de Camera Deputaţilor, după ce iniţial fusese respinsă. Preşedintele Camerei Deputaţilor Liviu Dragnea a explicat reluarea votului, afirmând că voturile unor deputaţi nu fuseseră contabilizate. Iniţial, legea a fost respinsă, înregistrându-se 163 de voturi "pentru", 115 "împotrivă" şi 4 abtineri. Ulterior, votul a fost reluat, legea fiind adoptată cu 170 de voturi "pentru", 70 "împotrivă" şi o abţinere, anunță Mediafax. Întrebat în legătură cu această situaţie, liderul UDMR Kelemen Hunor a spus: "E o porcărie!". El  precizat ulterior că se referă la vot în sine, nu la lege sau la Directiva europeană care trebuia aplicată prin adoptarea ei.

Explicația lui Dragnea

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea a explicat reluarea votului spunând că "au fost câţiva deputaţi care şi-au exercitat dreptul la vot şi voturile nu au fost contabilizate". "A fost o solicitare a liderului de grup de la PSD şi s-a văzut rezultatul. Nu poţi să iei dreptul unui om de la vot", a argumentat Dragnea, spunând că va cere să fie făcută o revizie a sistemului de vot.

Blocaj pentru ONG-uri

Președintele PNL Sibiu, Raluca Turcan, susține că proiectul ”paralizează societatea civilă din România”. ”ONG-urile care ajutau bolnavi, oameni vulnerabili din punct de vedere social – victime ale violenței în familie, persoane abuzate, oameni afectați de sărăcia severă – sunt asimilate societăților comerciale și vor fi nevoite să raporteze date pe care nu le pot gestiona. În loc să ajute oamenii aflați în dificultate, ONG-urile vor completa declarații și vor da cu subsemnatul la Oficiul pentru Prevenirea și Spălarea Banilor. Majoritatea lui Dragnea lasă zeci de mii de beneficiari ai acestor asociații în suferință, boală și sărăcie. Există o excepție! ONG-urile aparținând minorităților naționale vor fi scutite de aceste obligații. Acesta este trocul prin care Dragnea ține la perfuzie majoritatea parlamentară. PNL va ataca la CCR această lege. Liviu Dragnea mai are majoritate în Camera Deputaților doar prin hoție și șantaj!”, a arătat Turcan pe pagina sa de Facebook.

Ciprian Ciocan: ”Dacă va fi promulgată de președintele Iohannis ne va face munca imposibilă”

Președintele Fundației Comunității Sibiu, Ciprian Ciocan, susține că prin această lege ONG-urile nu mai pot funcționa și că PSD a avut ca țintă exact acest rezultat final prin promovarea ei. ”Este o lovitură foarte precisă și foarte conștientă dată de Liviu Dragnea pe modelul Orban, care dacă va fi promulgată de președintele Iohannis ne va face munca imposibilă. Cerința care se impune (desigur fără niciun studiu de impact) este aceea ca organizațiile să raporteze periodic lista cu beneficiarii finali (nu mi-e clar încă dacă cu CNP-uri și serii de buletin). O să vă prezint mai departe de ce acest aspect (care nici măcar nu are de-a face cu transparența financiară) ne va bloca nouă și celor mai multe organizații, activitatea.

Principalul motiv este că cele mai multe organizații NU au beneficiari direcți nominali. Să vă dau câteva exemple de beneficiari pe care noi îi avem: miile de alergători de la maraton; sute de bebeluși prematuri care sunt beneficiarii finali ai fondurilor strânse la maraton; sutele de câini și pisici sterilizați; miile de copii care participă anual la toate activitățile Fondului Științescu; sutele de sibieni care participă la dezbaterile, hackathoanele și conferințele publice pe care le organizăm; etc. E evident că oamenii care au redactat această lege nu au niciun habar despre cum arată mediul ONG pe care ei îl consideră un inamic, strict din perspectivă câtorva organizații și grupuri civice care sunt angajate politic. Paradoxul e că cele mai multe din grupurile care se opun PSD-ului în acest moment, nici măcar nu sunt ONG-uri, deci nu vor fi afectate de această lege, așa cum speră Liviu Dragnea”, a scris Ciocan pe pagina sa de Facebook.

În final, acesta transmite un mesaj sibienilor: ”Aș vrea să vă zic, haideți în stradă, pentru că s-a depășit o linie la care nu credeam să ajungem, iar Liviu Dragnea jubilează acum. Dar știu că avem alte lucruri mai importante și în pus nu trebuie să fim pesimiști. Vă zic doar atât, dacă nu se întâmplă un miracol, peste câteva luni, fie voi fi fără job, fie în afara legii”, a mai scris Ciocan.

”Golani deghizaţi în politicieni”

Deputatul PMP Robert Turcescu a scris şi el pe Facebook despre această lege: "Oricum, ceea ce a făcut PSD azi în Camera Deputaţilor prin reluarea votului până când a ieşit cum au vrut ei ne arată ca avem de-a face cu niste golani deghizaţi în politicieni. Huo, infractorilor!!!". Legea a fost adoptată de Senat în urmă cu o lună, iar Camera Deputaţilor este cameră decizională, astfel încât legea va merge la promulgare.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

Antonia

Acum 3 ani

Aceasta noua lege este o tampenie. Modifica legi de baza care reglementeaza desfasurarea activitatii tuturor firmelor si ONGurilor din Romania. Mai mult contravine Constitutiei in multe puncte. Daca stai sa o citesti iti dai seama ca Statul Roman sub pretextul combaterii spalarii banilor devine un Big Brother si imixtiunea sa in activitatea firmelor si ong-urilor trece dincolo de limitele normale din UE. Legea este plina si de cretinisme, unul ca exemplu: Asociatiiile si Fundatiile trebuie sa aiba in titulatura cuvantul Asociatie sau Fundatie, iar denumirile din Nume in alte limbi trebuie traduse si in romana. Fundatiile de acum trebuie sa aiba patrimoniul initial de 100 de ori salariul minim brut pe economie (asta inseamna minim 190.000 lei). La aste se adauga modificarile statutare si de la firme. Toate asta inseamna ca daca legea trece si de promulgare TOATE firmele si ONGurile din Romania trebuie sa isi modifice statutul si sa dea declaratii PE BANI la notari si Ministerul Justitiei.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus