Sâmbătă,
20.04.2024
Ceata
Acum
6°C

Trolii de sub Turnul Sfatului. Un singur om a urcat 11.571 de mesaje în doi ani

Trolii de sub Turnul Sfatului. Un singur om a urcat 11.571 de mesaje în doi ani

La 51.483 de articole apărute pe site-ul Turnul Sfatului s-au strâns 231.506 comentarii. Ar rezulta o medie de 4,49 de comentarii la fiecare articol. În spatele multor comentarii, însă, se ascunde o încrengătură de nume, care de foarte multe ori duc către aceeași persoană. Din datele culese de pe platforma Turnul Sfatului rezultă că numai în ultimii doi ani, o singură persoană a postat peste 11.000 de mesaje. Un adevărat trol. Și ca el sunt mulți alții.

Agitatorii partidelor

Cei mai activi comentatori sunt cei care susțin cauza unui partid. În ultima perioadă, afluxul de comentarii care susțin PSD a crescut enorm. Din această categorie face parte și individul care a reușit să urce un număr record de texte. Alții, ascunși sub diferite nume (Ghe, zzz, Dan, Gilu, dancp2, victor, Gilu, ion, etc) au reușit să mențină un ritm bun pentru social-democrați. Indiferent de natura articolului, comentariile lui se axau pe aceleași subiecte: casele lui Iohannis, studiile Ralucăi Turcan la Moscova, susținerea programului de guvernare al PSD, înfierarea homosexualității. ”Totuși, la Iohannis care a furat 6 case când mergeți?” a comentat într-o știre legată de proteste. ”Iohannis nu e anchetat și condamnat pt furtul de case! Dragnea pt. că a îndemnat lumea la vot e condamnat la 2 ani! Asta vrem, sibieni? Un hoț de case în fruntea țării? Pt că nu ține argumentul caă alții au furat mai mult, un hot e doar hoț!”, a scris la un articol legat de procesul lui Liviu Dragnea.  ”Sașii promovează homosexualitatea!!! Și încearcă să dea vina pe PSD pt. că ei încurajează homosexualii să înfieze copii ! Rușine!!!”, a mai scris la un articol același postac, iar exemplele pot continua. Cu miile. Afluxul mare de comentatori anti-Iohannis, anti-USR și anti-PNL a început imediat după destituirea din funcție a președintelui organizației municipale PSD, Gheorghe Suditu.

Și liberalii au avut un trol, însă acesta nu avea nicio treabă cu adversarii politici, ci doar cu proprii colegi. A împrumutat numele unei colege de partid și sub acest pseudonim și-a atacat constant colegii, divulgând discuții din cadrul ședințelor și făcând comentarii, de multe ori cu mult umor la adresa acestora. Și-a încetat activitatea după ce nivelul comentariilor a scăzut foarte mult, ajungându-se la injurii. După ce a fost marcat ca ”spam”, pe de ID-ul respectiv nu s-a mai făcut nicio postare.

Cămătarii

”Ai nevoie de un împrumut? Sunteți într-o criză financiară sau aveți nevoie de bani pentru a vă începe propria afacere? Aveți nevoie de un împrumut pentru a vă rezolva datoriile sau pentru a vă plăti facturile sau pentru a începe o afacere bună? Aveți un scor de credit scăzut și este dificil să obțineți împrumut de capital de la băncile locale și alte instituții financiare? Iată șansa dvs. de a obține un împrumut de la organizația noastră. Oferim împrumuturi speciale pentru următoarele scopuri și mai mult. Împrumuturi personale, extinderea afacerii și începerea afacerilor, educație, consolidarea datoriilor, împrumuturi financiare și fixe. Oferim împrumuturi la o rată a dobânzii scăzută de 2%. Contactați-ne astăzi”, așa sună un anunț clasic postat în secțiunea de comentarii a platformei Turnul Sfatului. În secțiunea spam sunt câteva sute de astfel de anunțuri. Deși acestea au fost marcate ca spam și nu sunt publicate niciodată pe pagina ziarului, acestea continuă să fie scrise, cel mai probabil de un program automat.

Frustrații

În ciuda faptului că sibienii se consideră foarte manierați, foarte mulți își varsă toate frustrările pe internet, sub acoperirea anonimatului.  Înjurături care ocolesc filtrele de cuvinte, acuzații, chiar atacuri la persoană și-au făcut loc pe pagina de internet a ziarului, înainte de a se introduce sistemul de moderare al mesajelor. De câteva ori, aceste efectele comentarii s-au încheiat în instanță. Au fost situații în care persoane au dat în judecată autorii unor comentarii. Procedura este destul de simplă: se face plângere la poliție, cazul este preluat de un procuror, iar dacă acesta consideră că situația este întemeiată,  se cere IP-ul celui care a formulat jignirile sau acuzațiile. Mai departe, de la providerii de internet, în baza unei cereri întemeiate, se poate obține adresa calculatorului de unde s-a postat comentariul. În ultima perioadă, după ce comentariile sunt moderate de către Turnul Sfatului, aceste cereri s-au oprit. Asta nu înseamnă însă că acuzațiile, jignirile, înjurăturile nu au continuat. Sunt oameni care deși văd că ce scriu ei nu apare pe site, continuă să o facă și în următoarele zile, continuând luni în șir.

Pe de altă parte, au existat și situații în care pe adresa redacției s-au primit mailuri de la oameni care au cerut să fie deblocați. ”Îmi cer scuze că am folosit cuvinte pe care nu trebuia, am avut o zi mai proastă. Am văzut că m-ați blocat, vă rog dacă se poate să-mi permiteți să postez din nou comentarii”, a fost mesajul unei persoane care și-a dat seama că a folosit un limbaj mult peste limită.

Cine-s trolii?

O definiție neacademică spune că în argoul internetului, un trol este o persoană, de regulă voit anonimă, dar deseori ascunsă în spatele unor porecle (nick name), care îşi face un obicei pasional din a posta şi comenta în spaţiul virtual, activitate anume croită pentru a semăna discordie pe internet şi pentru a stârni certuri sau iritare. Petrece mult timp pe internet, făcând din trolling o obsesie, o refulare, dar şi un set de scenarii mai mult sau mai puţin elaborate compuse din farse, glume proaste şi jigniri gratuite la adresa unor victime. Destul de mulţi troli sunt folosiţi profesional, contra unor sume de bani, pentru campanii negative de comunicare, pentru contracarea sau bagatelizarea unor opinii sau informaţii, pentru dezinformare ori pentru campaniile electorale negative, de tip destructiv.

Dex online defineşte astfel trolul: gnom (pitic) zburdalnic, care trăieşte în munţi sau în păduri, întruchipând forţele rele ale naturii.  ”Trolling-ul” nu este încă infracţiune în niciuna dintre ţările membre ale Uniunii Europene, dar în curând ar putea să devină infracţiune în Marea Britanie.

Ce spune psihologul

Un studiu coordonat de Erin Buckels de la Universitatea din Manitoba a arătat că un astfel de comportament este asociat cu patru factori de personalitate: machiavelism, narcisism, sadism şi psihopatie. Atunci când persoana în cauză nu e plătită să facă asta. ”Cu alte cuvinte, este posibil ca persoanele care jignesc şi umilesc online să dorească să-i manipuleze pe ceilalţi, să fie obsedate de propria persoană şi să dea dovadă de egoism, să le placă să-i vadă pe ceilalţi suferind şi să fie incapabile de a arăta empatie sau de a avea sentimente de remuşcare”, susține Elena-Irina Macovei, psiholog și psihoterapeut.

Ea spune că o persoană care jigneşte şi umileşte participanţii de dialog online, se poate elibera de furie sau frustrări mai uşor decât în realitate, luând în considerare anonimitatea, fiind un mijloc de coping pentru a depăşi traume şi evenimente neplăcute sau emoţii disfuncţionale precum vina, furia, neputinţa etc,  pe care nu a reuşit să le rezolve. ”Este posibil ca persoanele care se angajează în astfel de comportamente să nu-şi poată controla emoţiile şi să fie foarte impulsive. Prin urmare, în momentul în care se enervează sau sunt iritate de comentariile cuiva, nu-şi pot controla emoţiile şi reacţionează agresiv, jignindu-i şi umilindu-i pe ceilalţi. Acelaşi răspuns îl pot avea şi persoanele foarte stresate, care găsesc în mediul online un spaţiu unde să se elibereze de stres fără a suporta anumite consecinţe cum se întâmplă în realitate”, mai spune psihologul.

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

23 comentarii

SOX

Acum 5 ani

Bai Aline Voi sunteti aia care va iau dreptul de a modera fiecare comentariu, OK ? Voi suntenti aia care nu moderati jigodile PSDisti,/olteni insa fiecare raspuns corespunsator contra jegurilor ! Voua va place timpenia ciumei rosie, de ce va mai plangetiti ? Care e comunistul TS se stie, si io "sas prost" am impresia ca va doare in c-r de toti, am si eu "sas prost" niste scrennshoturi"care dau dovada ca voi de la TS sunteti jeguri, in aceleas fel ca SUDISTI si ca Trolluri, sa traiasca Laberala cu 1500 de Nickuri ca-i place sa bea berea cu Deleanu. Si alt IDIOT "Gilu" nu-i moderat, fiecare oltean psdist are voie sa scrie orice timpenie fara moderare, de ce te plangi ?
Raspunde

Pierre Richard

Acum 5 ani

E clar. Doar psihopatii mai sunt cy PSD--ul.
Raspunde

Diablo, regele infernului

Acum 5 ani

Întotdeauna secțiunea de comentarii de pe site-ul acesta a fost o adunătură mare de cancer.
Raspunde

ToTo

Acum 5 ani

bine ca moderați și cenzurat comentariile, majoritatea sunt frustrări exprimate de către unii completați. Sighianul nu-i manierat deloc. De fapt 90 % dintre sibienii ardeleni suntem de fapt de la țară: Alamor, altâna , Bungard, Sura mare, Hamba, Bruiu , Glâmboaca:-) si asa mai departe. Cu astia am ajuns noi capitala europeana + fratii oltenieni.
Raspunde

Jean-Luc

Acum 5 ani

nu inteleg de ce nu blocati comentariile trollului. spameaza atat cititorii cat si pe voi care trebuie sa verificati toate ineptiile
Raspunde

Eu, sibianul

Acum 5 ani

Cazul cel mai ”fericit”, cand prorpietarii celor patru factori de personalitate (machiavelism, narcisism, sadism şi psihopatie), mai sunt si platiti sa posteze...
Raspunde

Eu, sibianul

Acum 5 ani

… proprietarii..
Raspunde

Aura

Acum 5 ani

pai daca au acelasi IP nu inseamna ca sunt aceeasi persoana :) La Compa 3000 de oameni au acelasi IP, la Conti alti 3000 de oameni. etc.. Alin Bratu nu s-a consultat cu nimeni si a scris cum i s-a parut lui :)
Raspunde

vop

Acum 5 ani

Când ai lăsat comentariul, nu a trebuit să inserezi o adresă de mail? Câți din cei 3000 de angajați de la Compa folosesc același mail, chiar și fake...? Câți folosesc același nick-name?
Raspunde

mihai

Acum 5 ani

Credeam ca era tipul care cerea multiplex .
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

mai "autist" ca un functionar coclit, Aline

Acum 5 ani

Dar sa vrei sa scrii fara feedback cum s-o fi numind? Si sa categorisesti dialogul in termeni psihiatrici? ?? Dar de legea care invlude presa in categoria destinatarilor unei avertizari de integritate si speranta la sesizare din oficiu ai auzit???? Se numeste raspundere!!! Vrei sa scrii fara raspundere, deschide un jurnal. Pe caietel.
Raspunde

lol

Acum 5 ani

Ioi, cam cati bani aduce trollingul asta pentru TS?
Raspunde

I.S.

Acum 5 ani

De parca nu era evident ca sunt cativa care fac asta ca si job. Sunt unii care asta fac toata ziua, ling partidul si improasca rahat in restul lumii online atat aici cat si pe mediafax, facebook, reddit, g4 etc. Cineva ii plateste bine pentru asta.
Raspunde

Pai si?

Acum 5 ani

Bine ca stim acuma (ceea ce oricum se stiam deja)! Dar poate ne spun redactorii TS daca vor si face ceva in legatura cu asta. Sau prefera, ca pana acum, ratingul mizer in locul unui spatiu salubru, folositor si chiar constructiv?
Raspunde

Voltaire

Acum 5 ani

Cel puțin la cronica de restaurant rolurile sunt inversate: trolii sunt cei care scriu articolul iar comentatorii sunt oameni cu păreri normale. :) De ce s-au înmulțit comentatorii pro-PSD? Ăsta-i nivelul publicației. Eu am fost blocat pentru un mesaj care era un copy-paste din DEX. Ăsta-i nivelul publicației.
Raspunde

alt troll

Acum 5 ani

In momentul in care se posteaza un comentariu, inseamna ca s-a accesat un articol. Nr. de accesari demonstreaza cat de citit este TS online si aduce publicitate... Ceea e e un lucru bun pt. economia TS... Daca n-ar fi comentaruiile sugubete si "contrele" dintre cei care comenteaza . credeti ca ati mai avea acelasi trafic?
Raspunde

Alin Bratu

Acum 5 ani

Dar poate că din cauza unor mesaje sunt cititori care nu mai intră pe Turnul Sfatului, considerând că dacă tolerăm aceste comentarii, ni le și asumăm. Atunci ne punem întrebarea: vrem troli infecți sau cititori onești? Noi nu am spus că nu acceptăm acomentarii, ci doar că nu le vom aproba pe cele agresive.
Raspunde

SOX

Acum 5 ani

nu-i adevarat ! Nu publicitati comentare fara nici o agresivitate insa contra trollului , inseamna ca unul dintre voi de la TS care se ocupa cu moderarea este fals de tot. Mai coutati vinovatul intre voi. Trollul a fost moderat de voi, numai astazi de doua ori. Moderare e varza.
Raspunde

///

Acum 5 ani

Pe mine inca nu m-a deranjat niciun troll. Daca nu mi-a placut ceva i-am dat replica, cum i-am dat-o unuia care ma acuza ca nu stiu sa scriu corect bun-simt. Alo, prietene, esti cumbva pe receptie/ te-ai documentat in DOOM? Ai grija ca DOOm e o carte, nu un monument istoric...
Raspunde

blabla

Acum 5 ani

Geniala solutia Turnul Sfatului ! Ce altceva puteau sa faca cu postacii pesedisti? Daca ii banau sareau aia cu gura ca libertate de expresie, etc Asa ca, foarte elegnt, au "avertizat" lumea: Bai, aveti grija, comentariile alea nu reprezinta "publicul", ci e doar un nene (sau tanti) care isi face norma, sa manance si el o paine.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus