Duminică,
25.09.2022
Cer Senin
Acum
5°C

Ce mănâncă pacienții de la Spitalul Județean Sibiu. Meniu de la 7,8 lei pe zi

Ce mănâncă pacienții de la Spitalul Județean Sibiu. Meniu de la 7,8 lei pe zi

Meniurile care sunt puse la dispoziția pacienților Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu se încadrează în bugete cuprinse între 7,8 lei și 11,7 lei/meniu/zi. În acești bani, în funcție de alimentele pe care diferiți pacienți le pot consuma, sunt stabilite micul dejun, prânzul și cina. La cererea reporterului Turnul Sfatului, reprezentanții unității medicale au transmis meniurile diferențiate disponibile pe o zi petrecută în spital.

O fotografie cu un castron din tablă în care se află o jumătate de polonez și o lingură de margarină s-a plimbat zilele acestea pe facebook. Poza a fost făcută în Spitalul Județean Sibiu, de o tânără care se afla în vizită la un pacient.

meniu spital judetean

„Pe lângă acel polonez au mai fost trei biscuiți care nu apar în imagine. Și din câte am înțeles, dimineața se aduce o jumătate de pâine care este pentru toată ziua. Sunt convinsă că nu doar în Sibiu este această situație, dar poate ușor ușor schimbăm câte ceva”, a declarat tânăra pentru Turnul Sfatului.
Reporterul TS a solicitat în acest sens spitalului meniul disponibil pentru pacienți într-o zi întreagă, precum și informații în legătură cu sumele disponibile pentru fiecare masă.
„Hrana pacienților este acordată diferențiat, în funcție de regimurile alimentare stabilite de dieteticieni și aprobate de medicii nutriționiști. Există mai multe tipuri de meniuri  cel mai scump fiind de 11,70 lei/zi fără TVA (pentru lăuze, diabetici, pacienții oncologici) iar cel mai ieftin de 7,80 lei fără TVA.  În cadrul SCJU Sibiu, există aceste meniuri diferențiate, dar majoritatea meniurilor sunt de 7,80 lei/zi fără TVA. La aceste sume se adaugă o prestație pentru prepararea hranei cifrată la 2,20 lei fără TVA. Precizăm că, în conformitate cu legislația actuală valoarea maximă a alocației pentru pacienții adulți este de numai 10 lei cu TVA inclus”, a declarat Decebal Todăriță, purtător de cuvânt al Spitalului Clinic Județean Sibiu.
Felurile de mâncare oferite pe parcursul unei zile în spital sunt diferențiate, în funcție de alimentele pe care fiecare pacient are voie să le mănânce. În ceea ce privește meniul, acesta constă în mic dejun, prânz și cină existând însă secții (oncologie, diabet, lăuze) unde se acordă și două suplimente pe zi, astfel că numărul meselor pentru pacienții internați în cadrul acestora ajunge la 5.

Atașăm mai jos meniul zilei de sâmbătă, 3 noiembrie.

 meniu sambata scjs

Ar da altă mâncare, dar n-au de unde...

Reprezentanții spitalului au mai spus și că au făcut mai multe demersuri pentru a trece la un serviciu de catering, însă fără succes, iar bugetul disponibil la momentul actual este prea mic pentru a permite o schimbare prea mare în meniuri.

„SCJU Sibiu a făcut demersuri multiple pentru transformarea serviciului de preparare a hranei în serviciu de catering dar, datorită valorii foarte mici a alocației zilnice stabilită prin lege, la licitațiile organizate nu s-a înscris nimeni. Prin urmare, soluția aleasă a fost serviciul externalizat de preparare hranei în cadrul spitalului de către singura firmă care s-a înscris la licitația organizată, existând un acord cadru pe trei ani”, a mai declarat Decebal Todăriță.
Nu e un caz singular 

La o simplă căutare pe facebook, am găsit alte câteva spitale în care situația este asemănătoare. Am ales doar câteva cazuri:

meniuri spitale (1) meniuri spitale (2) meniuri spitale (3) meniuri spitale (4)

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

13 comentarii

MB

Acum 3 ani

@Turnul Sfatului: ca sa avem o "imagine de ansamblu" mai buna despre (a)normalitatea din RoMania, poate cereti aceleasi date si de la un penitenciar, sa vedem cam care sunt diferentele...
Raspunde

Ciprian

Acum 3 ani

Spitalele romanesti au ajuns mai periculoase decat linia intai pe front. Nu sti ce te va omori mai repede: infectiile, lipsa dotarilor, lipsa procedurilor, ignoranta, lipsa banilor(a se citi "de spaga"), lipsa mancarii sau calitatea ei. In cazul de fata, cred ca raspunsul este unul singur: POLONEZII(cititi de curiozitate meniul din foto). Cineva important trebuie ca are o fabrica de polonezi. Altfel nu-mi explic de ce majoritatea pacientilor cu diferite regimuri au la masa seara polonezi. Nu voi fi eu nutritionist sau medic, dar polonezi seara pentru obezi?!?!?! Polonezi pentru cei cu regim hiposodic?!?!?! Cei cu regim "Special S 10"(habar n-am ce inseamna asta) au scapat de polonezi seara...au in schimb conserva de carne dimineata. Nu ne mai facem bine. Si acum ma refer la noi, ca popor nu la bolnavii din spitale care oricum au sanse mai mari daca se duc la pupat de moaste, icoane, maini de popi sau alte remedii de ev mediu.
Raspunde

pacientul englez

Acum 3 ani

Nu mi-as lasa nici pisica la Spitalul judetean!
Raspunde

Odin

Acum 3 ani

Ce faci atunci când faci buba și nu ai alternativa?
Raspunde

Un cititor

Acum 3 ani

Nu ai înțeles NIMIC din articol.
Raspunde

ghita

Acum 3 ani

nici o probleme, mancarea: oricum nu poti sa mananci, ei nu au tacamuri! in spital!
Raspunde

Mariana

Acum 3 ani

De acord cu MB, prezentati si meniul zilnic al unui puscarias, sa se vada diferenta ! Iti vine sa faci o infractiune pt. a sta acolo, mai ales iarna, la caldurica si mancarica, in timp ce bolnavii mor pe capete in spitale.
Raspunde

dan

Acum 3 ani

Si din decembrie functionarilor publici li se aloca bani pentru hrana zilnica 12 lei pe zi fiindca ei saracii nu-s bolnavi si trebuie sa manance mai bine sa aiba putere cand se cearta cu amaratul din fata lui.
Raspunde

Vasile Von Vasile

Acum 3 ani

Buget ca la parlamentari. Mai țineți minte bonul ăla de casă de la Palatul Parlamentului? 1.25 o supă, 2 lei o porție de fasole bătută/frecată, 6.45 o porție de file de șalău... normal că aleșii voștrii, la semenea prețuri au făcut asemenea buget zilnic...
Raspunde

Dorin

Acum 3 ani

Lasa ca noi facem catedrale, biserici in fiecare cartier - chiar si cate doua, si murim de foame in spitale. Acum sa cina popa si sa suplimenteze norma de hrana!!!
Raspunde

florin

Acum 3 ani

bine ca platim cas si ca avem card de sanatate. pe langa asta, mai mergem si cu plicul, sa nu cumva sa moara domnul doctor de foame .
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus