Sâmbătă,
22.06.2024
Cer Senin
Acum
20°C

Primăria scoate la concesiune 2.000 de mp. Pentru prima stație de gaz natural comprimat

Primăria scoate la concesiune 2.000 de mp. Pentru prima stație de gaz natural comprimat

11 decembrie 2018 este data limită de depunere a ofertelor din partea companiilor interesate să concesioneze un teren în zona Aeroportului, pentru construirea primei stații de gaz natural comprimat din oraș. Stația devine relevantă în contextul în care Primăria Sibiu a anunțat intenția de a cumpăra 40 de autobuze cu propulsoare care folosesc gaz natural comprimat.

Cei 1.916 mp de teren pe care Primăria Sibiu îi va concesiona se află în vecinătatea Aeroportului sibian. Procedura de atribuire a concesiunii a fost aprobată în septembrie 2018 de către Consiliul local Sibiu. Potrivit hotărârii adoptată în acest sens, perioada propusă pentru concesiune este de 49 de ani, iar prețul de pornire al licitației care va stabili cine va utiliza terenul a fost propus la nivelul a 155.570 de euro (echivalentul a 81,29 euro/mp, pe an). Chiar dacă terenul este propus a fi concesionat pe o perioadă de 49 de ani, plata concesiunii se va face anual, în rate egale, în termen de 25 de ani. Procedura de concesiune a terenului a fost demarată în urma cererii formulată de SC Denisson Energy SRL, firmă cu sediul social în Șelimbăr, dar cu activitatea comercială în Râmnicu Vâlcea, care are în derulare un proiect susținut din fonduri europene, pentru amenajarea a nouă stații de alimentare cu gaz natural comprimat (GNC) în România.

Dacă și alte firme sunt interesate de această concesiune în vederea construirii unei stații de GNC, acestea pot solicita documentația de licitație de la Primăria Sibiu, începând cu ziua de 13 noiembrie 2018. Până pe 23 noiembrie pot fi solicitate clarificări, iar ofertele trebuie depuse din 26 noiembrie până pe 11 decembrie 2018. Licitația este programată să se desfășoare pe 12 decembrie.

Intențiile Primăriei Sibiu: autobuze pe gaz

Deocamdată, în Sibiu nu există nicio stație de alimentare cu CNG. Potrivit informațiilor celor de la SC Denisson Energy SRL, prima stație de acest gen a fost pusă în funcțiune la Râmnicu Vâlcea, de către Antares Natural Gas, o societate care face parte dintr-un grup de companii specializate în transportul de persoane. Tot în Râmnicu Vâlcea, în primăvara acestui an, autoritățile locale au pus în circulație primele trei microbuze destinate transportului public de călători, microbuze alimentate cu CNG.

Și tot ideea de a cumpăra autobuze propulsate cu motoare alimentate cu CNG o are și Primăria Sibiu, după cum reprezentanții acesteia au arătat în documentația de înființare a unui Centru operațional al mobilității urbane. Documentație în care este amintit faptul că din cele 33,5 milioane de euro alocate Sibiului în actualul exercițiu financiar european, Primăria intenționează să cumpere aproximativ 40 de noi autobuze, ale căror motoare să funcționeze pe bază de CNG.

Deocamdată, nu prea sunt mașini

Tot potrivit informațiilor furnizate de către cei de la Denisson Energy pe site-ul propriu, mașinile care pot fi alimentate cu CNG sunt fie astfel produse din fabrică (producătorii fiind de la Mercedes la Opel ori Seat), fie pot fi adaptate la acest combustibil. Deocamdată, însă, în România există un singur service în curs de autorizare la RAR pentru a putea efectua conversii ale motoarelor clasice la utilizarea GNC. Service-ul este situat tot în Râmnicu Vâlcea.

Sursa foto:  NGV Journal

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus