Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
6°C

Zilele Sănătății Plămânilor: Sibienii pot să se testeze gratuit

Zilele Sănătății Plămânilor: Sibienii pot să se testeze gratuit

Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu organizează Zilele Sănătății Plămânilor, în perioada 14 - 16 noiembrie. Astfel, sibienii vor avea posibilitatea să își măsoare în mod gratuit gradul de sănătate a plămânilor, prin intermediul spirometriei.

Spirometria este un test simplu, nedureros, care se face cu ajutorul unui aparat numit spirometru. Persoana supusă examinării trebuie să sufle într-un dispozitiv care măsoară cantitatea de aer inspirată sau expirată voluntar, rezultatele fiind interpretate pe loc.

Acțiunea va avea loc miercuri, 14 noiembrie, cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă împotriva Bronhopneumopatiei Cronice Obstructive (BPOC), în Shopping City Sibiu - zona Decathlon, între orele 11.00 - 14.00, în prezența medicilor Spitalului de Pneumoftiziologie Sibiu. Persoanele care vor fi susceptibile de afecțiuni ale plămânilor vor fi îndrumate către investigații suplimentare.

De asemenea, joi, 15 noiembrie, cu ocazia Zilei Naționale fără Tutun și vineri, 16 noiembrie, cei care doresc să își testeze sănătatea plămânilor, vor putea face gratuit spirometrii la Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu, în cabinetul de Explorări Funcționale, la Camera 7, între orele 12.00 - 14.00.

Bronhopneumopatia cronică obstructivă (BPOC) este o afecțiune cronică progresivă, o boală a plămânilor care apare în special la persoanele care fumează și se caracterizează prin înfundarea căilor aeriene, care nu este complet reversibilă.

Pacienții cu BPOC pot prezenta tuse sau expectorație, wheezing (respirație șuierătoare), senzații de apăsare în piept, dar, cel mai adesea, primul semn al bolii este dispneea (lipsa de aer).

În România se află aproximativ 1 milion de bolnavi diagnosticaţi cu BPOC, conform Societăţii Române de Pneumologie.

În Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu, 1 din 4 bolnavi internați prezintă exacerbări ale BPOC, cu insuficiență respiratorie. De asemenea, aproximativ 30% dintre pacienții consultați în ambulatoriul de specialitate al spitalului suferă de această boală.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus