Sâmbătă,
25.09.2021
Ploi Scurte
Acum
12°C

MAE, răspuns la oferta Finlandei: „România e pregătită să preia președinția Consiliului UE”

MAE, răspuns la oferta Finlandei: „România e pregătită să preia președinția Consiliului UE”

România ar putea să fie sărită de la președinția prin rotație a Consiliului Uniunii Europene. Premierul Finlandei a declarat într-un interviu că ar putea să preia președinția UE mai devreme, dacă ar fi nevoie, arată Digi24.

Actualizare. Ministerul Afacerilor Externe a emis un comunicat de presă în care face referire la declarațiile premierului Finlandei. În reacția MAE, se arată că România ar fi de fapt pregătită să preia președinția Consiliului Uniunii Europene și că totul ar fi fost o neînțelegere.

„Așa cum Guvernul României a reiterat în nenumărate rânduri, România este pregătită pentru preluarea, la 1 ianuarie 2019, a mandatului Președinției Consiliului Uniunii Europene, iar pregătirile se desfășoară conform calendarului.

De asemenea, atragem atenția că Guvernul finlandez apreciază că pregătirea României privind preluarea Președinției Consiliului Uniunii Europene este în grafic, iar dialogul în cadrul formatului TRIO confirmă, încă o dată, capacitatea României de a exercita cu succes acest mandat”

Mai mult, reprezentanții MAE își încheie mesajul insistând asupra, „tratării cu maturitate a unor informații care nu sunt fundamentate pe demersuri reale și care pot afecta imaginea României și influența credibilitatea și statutul său la nivel european.”

Întregul comunicat este redat mai jos:

„În contextul apariției în mass media a unor informații conform cărora România nu ar fi pregătită să preia mandatul Președinției Consiliului Uniunii Europene, iar guvernul finlandez și-ar fi exprimat disponibilitatea de a acorda sprijin, inclusiv prin devansarea exercitării mandatului de către Finlanda a Președinției Consiliului Uniunii Europene, începând cu 1 ianuarie 2019, Ministerul Afacerilor Externe face următoarele precizări:

Așa cum Guvernul României a reiterat în nenumărate rânduri, România este pregătită pentru preluarea, la 1 ianuarie 2019, a mandatului Președinției Consiliului Uniunii Europene, iar pregătirile se desfășoară conform calendarului.

De asemenea, atragem atenția că Guvernul finlandez apreciază că pregătirea României privind preluarea Președinției Consiliului Uniunii Europene este în grafic, iar dialogul în cadrul formatului TRIO confirmă, încă o dată, capacitatea României de a exercita cu succes acest mandat.

În urma clarificărilor oferite de Ambasada României la Helsinki, principalul cotidian finlandez a publicat o actualizare a informației care tratează declarațiile oficialilor finlandezi, actualizare ce cuprinde poziția Executivului român și clarifică faptul că România nu se află în imposibilitatea de a-și exercita mandatul de Președinție a Consiliului UE și nu va solicita asistență, în acest sens, Guvernului finlandez.

Reiterăm că exercitarea în bune condiții a mandatului privind Președinția României a Consiliului Uniunii Europene este un exercițiu comun, care trebuie să aibă la bază un consens politic între toate instituțiile statului și un dialog deschis și onest, care să permită României să îndeplinească cu succes această responsabilitate. Acest mandat constituie o oportunitate pentru confirmarea angajamentului României față de Uniunea Europeană și de promovarea valorilor sale, cât și a consolidării și articulării rolului României la nivelul statelor membre.

Nu în ultimul rând, subliniem importanța tratării cu maturitate a unor informații care nu sunt fundamentate pe demersuri reale și care pot afecta imaginea României și influența credibilitatea și statutul său la nivel european.”

 

Știre inițială. Într-un interviu apărut în presa de la Helsinki, premierul finlandez Juha Sipilä spune că nu-şi doreşte, dar, dacă ar fi nevoie, ţara sa ar putea prelua preşedinţia Uniunii Europene de la 1 ianuarie 2019, în loc de 1 iulie, cum e calendarul oficial.

Mai mult, premierul Finlandei anunţă că grăbeşte pregătirile pentru o eventuală preluare mai devreme a preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene. Asta în cazul în care va primi o solicitare în acest sens din partea Bucureştiului. Până acum nu a primit.

Un semnal de alarmă vine însă şi de la preşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe a Parlamentului European.

„Criticile preşedintelui Klaus Iohannis, conform cărora România nu este pregătită pentru preluarea preşedinţiei Consiliului UE la 1 ianuarie, cântăresc foarte greu. Preşedinţia este extrem de importantă în contextul în care în mai 2019 avem alegeri europarlamentare”, a spus David McAllister.
Acelaşi europarlamentar mai avertizează că „pe lângă pregătirile logistice pentru preşedinţia României a Consiliului UE, guvernul social-democrat ar trebuie să aplice fără excepţie recomandările Comisiei Europene şi ale Comisiei de la Veneţia a Consiliului Europei şi să nu facă reforme care pun în pericol statul de drept şi independenţa Justiţiei.”

 

Foto: arhiva TS

Sursa: digi24.ro

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

4 comentarii

Pierre Richard

Acum 2 ani

Le da draccila, pardon , dancila lectii de condus la finlandezii astia, niste nesimtiti . Anderstand mai frend? Muzer fuchsesrs, ui ar not hotzi hier in da pesede
Raspunde

AGNES

Acum 2 ani

..oare ne vorbeste cineva de rau ?
Raspunde

pamflet

Acum 2 ani

Deci o sa le dea lectii veorica de organizare de pupare de moaste, de nu se vad! Sefa la traducatori o pune pe holgutza, drak.nea o sa tina traininguri despre cum sa furi cate o insulitza fara sa se observe...tudoricaneica o sa modifice legile UE ca sa le democratizeze. . panamea o sa trimita ursii la cautat de habitat in Austria, de exemplu. Teodorcelsur o sa exporte bunastarea economica si la nepriceputii de europeni, sa vada si ei cum e sa traiesti dupa datele statistice si nu dupa cum te taie capul... O sa rezolvam si problema Venetiei care geme de turisti cu gaze lacrimogene ca sa-i invatam sa nu mai piarda vremea aiurea...O sa aducem in functiune cea mai ecologica forma de transport-caruta! Per total o sa intram mult mai clar in UE fiindca UE o sa devina o Romanie mai mare!!!!
Raspunde

HOP

Acum 2 ani

mare rusine ptr. tara .....condusa..... de niste amariti,nu sintem in stare sa iesim din c.....l in care am trait pe vremea comunistilor,nu avem nimic de oferit Vestului,decit forta de munca,si circ cu hoti !
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus