Luni,
28.09.2020
Parțial Noros
Acum
15°C

VIDEO FOTO Primele noi autobuze Tursib au fost puse în circulație. “Ca într-un OZN“

22 Noiembrie 2018 17:54

VIDEO FOTO Primele noi autobuze Tursib au fost puse în circulație. “Ca într-un OZN“

La ora 13 și 12 minute, din stația de la Hornbach a plecat pe traseul 1 primul autobuz din seria celor 55 de noi mijloace de transport achiziționate de Tursib. Ultima dată când societatea de transport public a Sibiului a pus în circulație autobuze noi s-a întâmplat în urmă cu 11 ani.

Doamna David, după cum se recomandă, este primul călător al Tursib care a urcat într-unul din noile autobuze puse în circulație. “Mi-a spus domnul director al Tursib, la urcare, că sunt primul călător al noilor autobuze. Nici nu știam că au fost sau că urmează a fi cumpărate noi autobuze și e foarte bine că s-a întâmplat asta, arată bine. Sper să se mai rezolve din problemele Tursib, căci pe unele trasee se circulă foarte greu. Eu circul aproape zilnic și chiar i-am spus domnului director că sunt multe întârzieri pe traseul 15“, își rotește privirea doamna David, prin noul autobuz. “Urmează stația «Opel»“, se aude din boxele instalate în autobuz. Noile vehicule au instalate sisteme de afișaj electronic al stațiilor, corelat cu sistemul GPS, care determină automat momentul în care urmează a fi anunțată următoarea stație. Autobuzele sunt dotate cu climatizare, dar și cu câte opt camere video, ale căror imagini surprinse sunt redate și pe un ecran instalat în cabina șoferului. Călătorii au la dispoziție și butoane prin care pot anunța intenția de a coborî, iar numărul lor este contorizat în permanență de senzori care indică în timp real gradul de încărcare a vehiculelor cu o precizie de 95%. “Diferența este foarte mare pentru noi, șoferii. În afară că e vorba de un autobuz nou, acestea sunt și complet automate, de la cutia de viteze la oglinzi. Nu mai ești atât de solicitat cu atâtea comenzi, astfel încât poți acorda mai multă atenție traficului și călătorilor“, apreciază Iulian Șerb, șoferul care a ieșit pe traseul 1 cu primul nou autobuz.

autobuze noi Tursib traseu (1)

Mai rămân 100 de autobuze

În total, de joi, de la prânz, pe străzile Sibiului au început să circule opt autobuze din cele 55 achiziționate și aflate în curs de livrare. Trei autobuze (dintre care unul articulat) deservesc linia 1, alte trei – linia 2 și două dintre noile vehicule au fost puse în circulație pe linia 5. În zilele următoare, alte șapte autobuze pentru care actele au fost finalizate urmează să înlocuiască vechile mijloace de transport în comun.

Până acum la Sibiu au sosit 30 din cele 55 de noi autobuze, 15 fiind în diferite stadii de pregătire a documentelor necesare (cele de la RAR, înmatricularea, licențierea pentru utilizarea în transportul în comun etc) și de amplasare a noilor sisteme de ticketing și informare a călătorilor. “Estimăm că până la sfârșitul anului vor fi puse în circulație toate cele 55 de noi autobuze. Sunt vehicule noi, care asigură un confort mai bun pentru călători. Tocmai de aceea ne așteptăm ca numărul celor care apelează la Tursib să crească în perioada următoare“, spune Dan Căprariu, directorul general al societății de transport în comun, în timpul primei ieșiri pe traseu a unuia dintre noile autobuze. Acestea vor înlocui vehiculele vechi, astfel încât după punerea în circulație a celor noi 55 de autobuze, flota Tursib va ajunge la 100 de mijloace de transport a sibienilor (cele 55 noi, plus cele 35 cumpărate de noi în 2007. Restul până la 100 sunt autobuzele articulate cumpărate mai recent, dar deja rulate la achiziție). Autobuzele vechi scoase din uz vor fi scoase de Tursib la vânzare.

Sistemele noilor mijloace de transport vor fi corelate și cu sistemul de afișaj electronic pe care Tursib a început să îl amplaseze în stații, afișaj care indică timpul estimat până la sosirea următoarelor autobuze. Deocamdată un astfel de sistem a fost amplasat în stația de la Teatru, urmând ca în perioada imediat următoare să mai fie amplasat încă un astfel de instrument de informare a călătorilor.

 

“Să fie cald iarna“

Printre cei mai încântați de noile autobuze au fost elevii. “Zici că e un autocar, ce fain e... E ca într-un OZN“, s-au întrecut primii dintre cei mai mici călători în a face comparații. “E ceva formidabil. E un confort deosebit față de «răgăliile» acelea vechi, ca să le numesc așa. Nu știu căldura cum va fi, dar restul, aparent, este foarte-foarte confortabil. Căldură iarna, asta aștept de la noile autobuze. Îmi place, rămân încântat, din orice punct de vedere“, apreciază Nicu Barna, unul din abonații Tursib. “Și să se încadreze în timp“, îl completează, de alături, soția sa.

Doamna Ilonka este unul din abonații Tursib care folosește de până la patru ori pe zi mijloacele publice de transport în comun. Principala ei dorință este ca autobuzele să circule la timp, în momentul de față fiind dese întârzierile sau, pur și simplu, absența unor curse de pe traseu. “Cât de cât suntem bucuroși că vom avea alte autobuze, față de cele vechi. Sunt foarte frumoase, adaptabile, curățenie“, apreciază cea care contribuie la însumarea celor aproximativ 106.000 de călătorii pe care le înregistrează zilnic Tursib.

În viitor

Flota Tursib urmează a fi înnoită complet în anii următori. Zece noi autobuze Euro 6 urmează a fi concesionate Tursib de către Primărie, achiziția acestora fiind încă în derulare. Primele autobuze electrice, nouă la număr, urmează a fi furnizate într-un termen mediu dintr-un proiect din fonduri europene implementat de Ministerul Dezvoltării Regionale. Și tot din fonduri europene, Primăria Sibiu a anunțat că va mai achiziționa în anii următori 40 de noi autobuze ecologice, alimentate cu gaz natural comprimat (CNG). Aceeași sursă de finanțare va fi folosită tot de Primăria Sibiu pentru a cumpăra cinci noi microbuze electrice, care vor fi folosite pentru înființarea unei noi linii, ale căror curse vor deservi centrul istoric al orașului.

Dan Căprariu, directorul general al Tursib, spune că măririle de frecvențe depind de numărul de noi șoferi angajați Dan Căprariu, directorul general al Tursib, spune că măririle de frecvențe depind de numărul de noi șoferi angajați

De altfel, introducerea de noi linii, extinderea celor existente și creșterea frecvențelor de deplasare ale autobuzelor Tursib fac parte din planurile pe termen mediu ale societății. Iar aceste planuri sunt strâns legate de chestiunea forței de muncă, arată conducerea Tursib. Noile angajări de personal de bord din ultima perioadă vor ajuta, într-o primă fază, la recuperarea zilelor de concediu și a orelor suplimentare prestate de angajați mai vechi. Abia după acoperirea acestora (estimată a se petrece în cursul anului viitor) conducerea Tursib va putea eventual crește frecvențele curselor. “Știm unde ar trebui crescute frecvențele, dar aceste probleme sunt strict legate de numărul conducătorilor auto pe care compania reușește să îi angajeze“, mai arată Dan Căprariu. În prezent, Tursib are un număr de 147 de șoferi, față de 170 cât este considerat a fi numărul optim de personal de bord pentru actuala structură de trasee și frecvențe.

autobuze noi Tursib traseu (23) autobuze noi Tursib traseu (21) autobuze noi Tursib traseu (19) autobuze noi Tursib traseu (18) autobuze noi Tursib traseu (14) autobuze noi Tursib traseu (9) autobuze noi Tursib traseu (10) autobuze noi Tursib traseu (8)

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

14 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Patria

Acum 1 an

Sa ii mai aud pe olandezi,că se opun intrări noastre în Schengen!
Raspunde

Anonim

Acum 1 an

Ce are sula cu prefectura măi Patria ? Care este legătura dintre Schengen și Tursib ? Nu vezi că aberezi?
Raspunde

///

Acum 1 an

Numai de-ar veni la tmo! Sa nu sara cate o cursa cum se intampla pe traseul 2. Iar 15 nu vine viciodata la timp~
Raspunde

Mircea

Acum 1 an

S-au mancat seminte inauntru? Cum e? Se curata cojile automat?
Raspunde

x

Acum 1 an

10 ani ca maine trec si atunci o sa facem un caiet de sarcini k lumea sa nu mai luam ABIBAS, Mike sau reebuk! Adica junghiuri....asteptam un alt primar...
Raspunde

Radu

Acum 1 an

Lasa ca nici Johannis nu avea nici o treaba cu autobuzele. Cind era el inca primar s-au cumparat in 2007 MAN-urile, fara podea joasa si fara multe altele. (erau mai ieftine probabil) La fel si cu Aeroportul, unde a spus ca nu vrea low-cost-uri, asa Sibiul ramanind in urma cu vreo 10 ani fata de Tg.Mures si Cluj la curse aeriene. In rest, sasu a facut treaba buna!
Raspunde

Anonymus

Acum 1 an

odata cu noile autobuze poate faceti sa o noua intructie a soferilor pentru comportamentul in trafic ca nu sunt doar ei pe drum si mai ales daca sunt autobuz nu inseamna ca au mereu prioritate sau ca trebuie sa li se dea prioritate daca nu au... respectul in trafic trebuie invatat de catre soferii tursib precum si de catre taximetristi si toti ceilalti participanti
Raspunde

McD

Acum 1 an

Trebuie reconfigurate unele trasee....sunt prea lungi si de accea apar intarzieri si dereglari in trafic...ar trebui undeva in centrul orasului sau in zona garii amenajat un terminal central de unde sa plece autobuze in toate directiile din oras, cu legaturi bine planificate. Daca traseele clasice de lung parcurs ar fi scurtate, s-ar optimiza mult mai bine mai bine timpii de parcurgere al traseelor.
Raspunde

calator

Acum 1 an

Vai de traducerile in engleza, atat cele scrise, cat si cele citite, prezente in noile mijloace de transport... Cine le-a facut este clar ca nu este familiarizat cu textele folosite in autobuzele din strainatate... Treaba romaneasca, amatoriceasca, din pacate, din nou.
Raspunde

tea

Acum 1 an

ar trebui sa fie schimbat sistemul de validare a biletului, in sensul ca urci intr-un autobuz compostezi biletul si e valabil 1 ora, pe orice alt autobuz.
Raspunde

dancp2

Acum 1 an

corect asa se face si in afara in unele tari,intre 60-90 min autobuze noi ok,asteptam si variante autob electrice,troleu,tramvai- toate antipoluante
Raspunde

dd

Acum 1 an

adica la ora de varf de la continental pana in capat de linie sa fac 2 bilete?
Raspunde

ANA

Acum 1 an

SIBIENII AR TREBUI SA FIE MAI RESPONSABILI - SA PASTREZE CURATENIA, SA NU ISI MAI SPRIJINE PICIOARELE PE SCAUN, SA SE ASEZE CIVILIZAT. AUTOBUZUL E MIJLOC DE TRANSPORT IN COMUN - NU E MASINA PERSONALA, SAU BAR, SAU RESTAURANT. SAU ALTCEVA . . .
Raspunde

Evi

Acum 1 an

Și cele electrice pe când???
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus