Sâmbătă,
25.03.2023
Parțial Noros
Acum
17°C

Klaus Iohannis, Familia Regală şi peste 100.000 de români, aşteptaţi în Alba Iulia, de 1 Decembrie

Klaus Iohannis, Familia Regală şi peste 100.000 de români, aşteptaţi în Alba Iulia, de 1 Decembrie

La celebrarea Marii Uniri de la Alba Iulia sunt aşteptaţi peste 100.000 de oameni, mai mulţi decât au fost acum 100 de ani, când cei 1.228 de delegaţi au decis unirea Transilvaniei cu România, anunță Mediafax, citat de Ziarul Financiar.

Preşedintele Klaus Iohannis va veni la Alba Iulia după ce va participa la parada militară de la Bucureşti, cu elicopterul, dacă vremea va permite, sau cu avionul până la Sibiu. De asemenea, sunt aşteptaţi aproape toţi membrii Familiei Regale, Patriarhul României şi al Ierusalimului, mai mulţi comisari europeni, miniştri, parlamentari de la toate formaţiunile politice, primari din mai multe judeţe ale ţării, dar şi din Austria, Germania şi Italia.

Şeful statului va participa, la ora 15:00, la inaugurarea Monumentului Marii Uniri. Acesta a fost finalizat recent, construcţia fiind finanţată de Ministerul Culturii cu 10,2 milioane de lei. Tot cu această ocazie va fi inaugurat şi Podul Unirii, care face legătura între monument şi Catedrala Reîntregirii, în care au fost încoronaţi Regii Ferdinand şi Maria.

La ceremonialul militar, prin faţa oamenilor vor defila peste 2.000 de militari, din cadrul Ministerului Apărării Naţionale şi Ministerului Afacerilor Interne, dar şi foarte multe mijloace tehnice, între care Humvee-uri (High Mobility Multipurpose Wheeled Vehicle), Vamtac, TAB-uri Zimbrul, TAB-uri cu aruncător de cal. 82 mm, autocamioane DAC cu aruncătoare de calibru 120 mm, autospeciale pentru depistarea dispozitivelor explozive improvizate, autocamioane DAC cu tunuri antiaeriene 2×35 mm, sisteme de rachete HAWK, radare mobile, centre de comunicaţii transportabile tip container radioreleu îmbarcate pe camion.

Dacă vremea va fi favorabilă, de la Baza 71 Aeriană „General Emanuel Ionescu” Câmpia Turzii vor decola nouă elicoptere de atac IAR 330 PUMA, care vor zbura în celule de câte trei. Parada va fi deschisă de trei elicoptere cu steag tricolor.

De asemenea, potrivit ultimelor informaţii, cerul va fi brăzdat de şase avioane supersonice de luptă F16, două avioane de transport – C17 J Spartan şi C 130 Hercules – cinci avioane IAR Şoim.

Activitățile zilei de 1 Decembrie, la Alba Iulia

De la ora 7:00, va avea loc oficierea Serviciului Religios, la Catedrala Încoronării din Alba Iulia. De la ora 8:00 are loc Marşul Unirii. Zeci de mii de români din mai multe judeţe, Republica Moldova şi diaspora sunt aşteptaţi la un marş al Centenarului, organizat pentru unirea Republicii Moldova cu România. Traseul are şase kilometri, iar participanţii la marş vor veni cu steaguri ale României de la 1918, însemne tricolore şi vor intona cântece patriotice.

De la ora 10:30, în Sala Unirii din Alba Iulia, se va da citire “Rezoluţiunii Adunării Naţionale de la Alba lulia”. Sala Unirii reprezintă un simbol şi templu al României Mari, în care delegaţii românilor transilvăneni au votat Unirea Transilvaniei cu România, clădirea fiind proaspăt reabilitată.

La ora 10:45, în faţa Sălii Unirii are loc primirea Soliilor din Cetăţile de Scaun, iar cei prezenţi vor asculta mesaje emoţionante care vor aduce aminte de momentele petrecute la 1918.

De la ora 12:30 va avea loc sfinţirea Monumentului Unităţii Naţionale.

Masa populară va fi formată din circa 36.000 de porţii, număr record. Bucătarii vor găti pentru turişti şi localnici mămăligă cu brânză, fasole cu cârnaţi şi varză cu cârnaţi.

În ziua de 1 Decembrie vor avea loc numai concerte de muzică populară şi cântece patriotice, iar seara se va încheia cu spectacol de artificii şi un omagiu sunetului românesc, cu un recital de nai şi orgă.

Transport în comun gratuit de 1 Decembrie

Cu autobuzele Societăţii de Transport Public se va circula, gratuit, de 1 Decembrie, iar circulaţia rutieră va fi dirijată de sute de poliţişti, în speranţa ca traficul să nu fie paralizat.

De asemenea, întrucât majoritatea străzilor vor fi blocate, la intrările în oraş, dinspre Cluj-Napoca, Sibiu şi Munţii Apuseni se vor amenaja parcări imense, pe terenuri agricole, în care încap peste 8.000 de maşini şi 300 de autobuze.

 

Sursa: zf.ro

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus