Vineri,
02.06.2023
Cer Senin
Acum
13°C

“Trăistuțe Culturale” au fost create și purtate prin tot orașul de către elevi (CP)

“Trăistuțe Culturale” au fost create și purtate prin tot orașul de către elevi (CP)

Proiectul „Trăistuța Culturală”, care și-a propus să ajute copiii la dezvoltarea unui bagaj minim de cultură generală referitor la identitatea culturală a Sibiului, a ajuns la final. Elevii din cadrul unităților de învățământ participante au beneficiat de concerte de muzică clasică, vizite la obiective culturale, tururi de arhitectură, ateliere de creație și de un spectacol de balet.

Evenimentul a debutat prin confecționarea și personalizarea trăistuței, un simbol care i-a purtat prin toate laturile vieții culturale de la nivel local. Având ca reper acest obiect al portului popular, cei mici i-au oferit o identitate nouă în urma atelierului de creație susținut de meșteri artizani de la Muzeul Astra din Sibiu. În paralel au fost organizate o serie de ateliere de creație - „Trăistuța în Sibiul Multicultural”, desfășurate pe fondul unor audiții de muzică clasică.

Turul Cooltural al Trăistuței

Odată pregătit „bagajul”, grupuri care însumează sute de copii au pornit în „Turul Cooltural al Trăistuței” - un traseu de o zi, adaptat elevilor din ciclul primar, care a prezentat într-un mod relaxant produse culturale autentice, dar și simboluri culturale și de patrimoniu ale comunității sibiene.

TraistutaCulturala2

Pentru început, copiii au făcut vizite la câteva dintre obiectivele reprezentative pentru identitatea culturală a orașului: Filarmonica de Stat, Teatrul Național „Radu Stanca”, Muzeul Brukenthal, Biblioteca Astra.

A urmat un circuit de descoperire a diversității arhitecturale a Sibiului, prin tururi la clădiri istorice de patrimoniu din centrul istoric al orașului (catedrale, biserici, monumente, case memoriale), susținut de De-a Arhitectura Filiala Sibiu.

Momente culturale pentru cei mici

Din program, nu au lipsit momentele culturale menite să cultive apetitul copiilor față de astfel de manifestări. Astfel, cei mici au fost invitați la un concert gratuit de muzică clasică cu tema „Călătorii în jurul lumii” - o producție interactivă, special concepută și adaptată nivelului lor.

La final de festival, copiii s-au bucurat de spectacolul de balet care a încheiat simetric periplul cultural al acestora. Tema centrală a spectacolului a fost muzica clasică și jazz din filmele de desene animate clasice Disney, iar momentele artistice au fost susținute de către un număr mare de balerini cu vârste cuprinse între 6 și 12 ani, de la Școala de Arte „Play”.

TraistutaCulturala3

În completarea activităților educative și recreaționale propuse, proiectul a mai implicat realizarea și distribuirea unui Ghid de Comportament la concerte, ce a fost împărțit copiilor, ca un suport care să întregească informațiile dobândite de-a lungul evenimentului.

Prin acest proiect, organizat de Asociația Culturală Play, s-a urmărit ca trăistuța, la un nivel simbolic, să devină un obiect-depozitar al bagajului cultural dobândit. Pe termen mediu și lung ea ar putea fi un stimul pentru copii, părinți și învățători de a deveni tot mai plină cu experiențe culturale și artistice. Proiectul a fost finanțat de AFCN. Evenimentul s-a desfășurat în parteneriat cu Muzeul Brukenthal, Muzeul Astra și De-a Arhitectura Filiala Sibiu.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus