Duminică,
22.05.2022
Acum
0°C

Președinta Cîmpean către ministrul Trif, despre Sibiu și gastronomie: “nu e nici o panglică de tăiat“

Președinta Cîmpean către ministrul Trif, despre Sibiu și gastronomie: “nu e nici o panglică de tăiat“

Protocolul de colaborare cu Sibiul pe care ministrul Turismului, Bogdan Trif, l-a scos la înaintare pentru a arăta că președinta CJ Sibiu, Daniela Cîmpean, minte, a “expirat“ între timp. Este una din ideile din replica scrisă de Cîmpean, replică ce împrumută elemente din stilul vindicativ al comunicatelor emise de Bogdan Trif. Care, în mai puțin de 12 ore a și venit cu o nouă replică.

Răbufnelilor contrariate ale ministrului Bogdan Trif pe tema programului Sibiu – Regiune Gastronomică Europeană, președinta Consiliului Județean Sibiu, Daniela Cîmpean, îi răspunde cu aceeași monedă. După ce Daniela Cîmpean a afirmat că nu există niciun protocol de colaborare între Minister și CJ Sibiu pe tema Sibiu – Regiune Gastronomică Europeană, Trif a jubilat într-un comunicat în care a dat publicității un act adițional semnat între Sibiu și Ministerul Turismului, tocmai pentru promovarea programului gastronomic din județul Sibiu. Acuzațiilor de minciună aduse de Trif (mai multe detalii citiți aici), Daniela Cîmpean le răspunde cu faptul că respectivul protocol a expirat din 22 septembrie 2018. În acest context, Cîmpean nu ezită să îl laude pe fostul ministru al Turismului, Mircea Titus Dobre, pe care îl caracterizează “o persoană real interesată de promovarea turistică a Sibiului“.

Daniela Cîmpean taxează și informațiile eronate emise de Bogdan Trif, care a caracterizat Sibiu RGE 2019 drept un proiect pe fonduri europene. “ Îl informăm pe dl. ministru că nu sunt acordate granturi sau sume de orice fel nici de către Uniunea Europeană pentru finanțarea acestui program, nici de către Guvern. Așteptăm desigur ca dl. ministru bine informat să anunțe public liniile de finanțare de care crede dumnealui că ar putea beneficia acest program, atât din fonduri europene, cât și din cele gestionate de dânsul“, își exersează retorica ironică Daniela Cîmpean.

După alte câteva laude ale modului în care s-a derulat până acum și a fost lansat programul Sibiu – Regiune Gastronomică Europeană și Daniela Cîmpean exagerează. “Evenimentul de la București a asigurat o vizibilitate maximă pentru Sibiu, sibieni și pentru program (nu e proiect, domnule ministru, e un program!), atât pe plan național, cât și pe plan internațional. Suntem mândri că împreună cu cei peste 200 de sibieni care au participat la organizare (cei mai mulți voluntari și din pură dragoste pentru aceste locuri) am reușit să arătăm că în anul 2019, ora exactă în turism și gastronomie se va da de la Sibiu“, apreciază Cîmpean în replica transmisă presei locale.

Însă “vizibilitatea maximă“ pe care o invocă Daniela Cîmpean este cel puțin o exagerare, cel puțin din punct de vedere al impactului mediatic. Asta deoarece, în urma lansării de la București la care a participat președintele României, în afară de presa locală din Sibiu, prea puține au fost instituțiile media care au relatat despre eveniment sau despre program. Din presa centrală, despre lansare a scris site-ul ziare.com și femeia.ro, romaniatv.net iar două zile mai târziu a preluat un comunicat emis de sibieni și agenția Agerpres. Din zona TV, singurul material vizibil a apărut pe Antena3, la rubrica “ Politikix“. Iar titlul materialului de pe Antena 3 este “Gurile rele spun că Iohannis mănâncă doar fineţuri: «Îşi ia şi bucătarul după el»”.

În final, Daniela Cîmpean arată că dacă Trif vrea să ajute Sibiul atunci să vină cu o ofertă. “Ministru și sibian fiind, dacă ne faceți o ofertă de parteneriat pentru programul nostru (în locul parteneriatului expirat din septembrie), ofertă care să conțină mai mult, și altceva decât dreptul de a folosi gratuit sigle, vă promit că o voi susține. Dacă nu, oricum noi vom promova România și Sibiul, Poarta de Sud a Transilvaniei. În încheiere v-aș ruga, în tradiția bunei cuviințe ardelenești, să lăsați pe viitor gazdei privilegiul de a-și alege oaspeții, așa cum e din moși strămoși, cu atât mai mult cu cât nu e nici o panglică de tăiat în cadrul acestui Program“, încheie Daniela Cîmpean.

Trif revine cu moșieri

Comunicatul Daniela Cîmpean a fost transmis presei în jurul orei 19:00 a serii de luni. Marți dimineața, înainte de 09:30, Trif își trimitea deja replica la replică. Însă tonul este mult mai agresiv. “Dânsa confundă Consiliul Județean Sibiu, o instituție publică unde ocupă temporar o funcție, cu propria-i moșie unde face exact ceea ce dorește și nu îi convine să fie deranjată de nimeni, cu atât mai puțin de cei care pun întrebări și ridică probleme. Această mentalitate de moșier ne duce cu gândul la felul în care PDL-ul a cotropit PNL Sibiu și ne reamintește de perioada în care PDL-ul lui Băsescu confunda instituțiile statului cu propriul buzunar“, crede de cuviință Trif că e potrivit să își înceapă mesajul.

În continuarea căruia, ministrul Turismului condamnă decizia de a lansa programul gastronomic la București, apreciază drept “sărăcăcios“ site-ul dedicat și susține plin de satisfacție că a așteptat două luni după actul adițional la protocolul expirat acum. Iar afirmației Danielei Cîmpean că așteaptă de la Minister următorul pas îi răspunde în exact același stil. “Vă invităm de data aceasta pe dumneavoastră la Ministerul Turismului să veniți cu o propunere de plan de promovare pe care Ministerul să-l pună în aplicare la târgurile naționale și internaționale, precum și la celelalte evenimente la care participă“, mai afirmă Trif.

Din lunga sa replică mai merită amintit episodul care, potrivit lui Bogdan Trif, a avut loc la București chiar cu o zi înainte de lansarea Sibiu RGE 2017. “Vă reamintesc că am introdus Sibiul printre cele șase județe care vor fi promovate cu ocazia Euro 2020. La invitația noastră, săptămâna trecută ați participat la București, la sediul Guvernului, la ședința Comitetului Interministerial Euro 2020, unde am încercat împreună să găsim cele mai bune soluții de promovare a Sibiului. Acest exemplu de lucru în echipă este cheia succesului în orice domeniu și este exact în antiteză cu exemplul pe care dumneavoastră l-ați dat imediat a doua zi, tot la București, cu ocazia lansării Programului «Sibiu Regiune Gastronomică Europeană 2019»“, mai spune Trif.

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

sb

Acum 3 ani

Doi penibili.
Raspunde

sibianca

Acum 3 ani

Mai potolestete mai baiete, cum crezi ca o sa traiesti in Sibiu dupa ce te da afara Dragnea. Nu ai limite. Rusine sa-ti fie.
Raspunde

dan

Acum 3 ani

Sa le fie rusine la amandoi! aici nu discutam despre ei si partidul lor, este vorba de SIBIU si cetatenii acestui oras .
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus