Luni,
21.09.2020
Innorat
Acum
11°C

Timpul liber al sibienilor de acum 100 de ani: vara la scăldat, iarna la schiat

27 Noiembrie 2018 21:08

Timpul liber al sibienilor de acum 100 de ani: vara la scăldat, iarna la schiat

Iarna pe pârtie, iar vara la băi, la Ocna. Așa își petreceau timpul liber sibienii de acum 100 de ani. Se schia la Bâlea Cascadă și la Păltiniș și numărul cabanelor care găzduiau turiști era într-o continuă creștere. Într-o evoluție completă era și Ocna Sibiului unde veneau la tratament atât sibieni, cât și oameni din afara județului. Nu doar stațiunea a suferit modificări până în prezent, ci și oamenii. Atunci, sibienii erau mai pudici: intrau mult mai îmbrăcați în lacuri.

Fie că vorbim de anotimpul călduros sau cel friguros, sibienii de acum 100 de ani au găsit modalități de petrecere a timpului liber.

„Militarii garnizoanei au fost cei care au utilizat schiurile pentru prima dată”, în 6 decembrie 1892, la câmpul Poplăcii, scrie în „Cronica Orașului Sibiu. 1100-1929”, a lui Sigerius. Cinci ani mai târziu, apare „un îndemn entuziast la practicarea schiului ca activitate recreativă, dar și instrucțiuni despre echipament: schiuri de peste doi metri lungime, legături pentru prins bocancul peste vârf, toiage de doi metri lungime prevăzute cu o șaibă de frânare. Talpa schiurilor era unsă cu ulei”, scrie Nan Ioan Dorin, în „Ineditul schiului sibian” (2016). Totodată, se pare că primii practicanți ai acestui sport au fost pasionații de drumeții din munții Făgăraș și Cindrel.

„Valea Bâlii a fost printre primele locuri pe care le-au explorat localnicii și sibienii pe schiuri”, iar toamna erau amenajate case - adăpost la Bâlea Cascadă și la Bâlea Lac, pentru a putea sta acolo iarna, se arată în aceeași carte.

schi acum 100 de ani

În 1883, Societatea Carpatină Ardeleană a Turiștilor a ridicat la Bâlea Cascadă o cabană numită de locuitorii din Cârțișoara „Casa Domnilor” „pentru că era căutată cu precădere de turiștii orășeni, care tot mai frecvent se abăteau pe potecile acestor minunați munți”. După 1907, o parte din schiorii sibieni au început să folosească două bețe. Iar acest lucru arată că schiorii și-au da seama că sunt utile la deplasarea și frânarea pe pantele domoale ale Cindrelului, reiese din aceeași sursă.

Primul concurs de schi de la Păltiniș 

Un an important pentru lumea sportului sibian îl reprezintă înființarea Clubului de Schi de la Sibiu (Hermannstadter Skiklub), în 28 februarie 1911. Și în scenă își face apariția Păltinișul, locul în care a fost organizat primul concurs de schi din Sibiu.

„Războiul a întrerupt activitatea schiorilor timp de patru ani. În 1912 stațiunea și împrejurimile erau folosite pentru schiat, întrucât s-a organizat și un concurs de schi între vf. Bătrâna - Dealul Poplăcii - Rășinari”, se arată în carte.

Mai mult decât atât, administratorii de cabane de la Păltiniș muncesc din răsputeri pentru a asigura condiții de cazare cât mai bune pentru schiori. „La începutul anului 1913, pe 26 februarie, o patrulă militară pe schiuri a reușit să atingă Vârful Negoiu, aniversând astfel 20 de ani la de la prima folosire a schiurilor în zona Sibiului, pe câmpul Poplăcii așa cum a precizat Emil Sigerius”, scrie în „Ineditul schiului sibian”.

schi acum 100 de ani1

În primii ani de război, militarii armatei austro-ungare au ajuns la Păltiniș pentru aplicații pe schiuri. „Spațiile de cazare, configurația terenului montan, drumurile existente, strategiile militare, pârtiile naturale și cele care au fost amenajate pe versantul nord-vestic al vârfului Oncești, i-au determinat pe conducătorii militari austro-ungari să programeze la Păltiniș cursuri de schi”, mai scrie în carte.

Acum o 100 de ani. „Turiștii erau mai pudici”

Încă de la 1 iunie, când avea loc deschiderea sezonului, lacurile de la Ocna Sibiului se umpleau. Turiști din Sibiu și nu numai veneau pentru a se răcori și pentru a profita de proprietățile apei sărate.

„Într-adevăr, se făcea baie în lacurile sărate de la Ocna Sibiului şi acum 100 de ani şi oamenii beneficiau de tratamentele naturale oferite de sărea de aici. Singura diferenţă între prezent şi trecut este faptul că acum lacurile sunt amenajate la un alt standard, plus faptul că acum 100 de ani turiştii erau mai pudici şi făceau baie îmbrăcați, cum se poate vedea și în pozele vremii ”, spune Ionuț Costea, director general al lacurilor de la Ocna Sibiului.

ocna 100 de ani

Deschiderea oficială a băilor reci a avut loc pe 2 septembrie 1846, iar până în 1852 s-au construit noi cabine și un restaurant pe malul lacului. „Lacurile au atras tot mai mulți oameni din localitate și împrejurimi, în special din Sibiu, pentru băi, dar numai în sezonul cald. Deschiderea băilor și dezvoltarea lor s-a înscris în moda europeană, când apar primele societăți turistice care încercau să valorifice muntele și apele pentru sănătatea oamenilor”, se arată în „Ocna Sibiului și împrejurimile”, de Victor Voicu Vedea, editată în 2011.

Se construiau drumuri pentru accesul turiștilor

Câțiva ani mai târziu a început construcția unei clădiri solide pentru băi la vană. „Până la deschiderea oficială, timp de doi ani, s-au făcut amenajările necesare și s-au ridicat alte construcții:s-a amenajat o promenadă în jurul lacurilor, s-a amenajat parcul băilor prin plantații de salcâmi și alți arbori (...). Deschiderea oficială a băilor calde a avut loc pe 20 iunie 1858”, mai scrie în aceeași carte.

ocna sibiului

Un lucru care dovedește interesul ridicat pentru această stațiune se observă în construcția drumului Ocna Sibiului - Șura Mică - Sibiu. Iar construcția gării din stațiune în 1885 este o altă dovadă.

„În 1862, sezonul băilor începea la 1 iunie și ținea până la 21 octombrie; a fost înregistrat numărul de 120 de familii care au venit pentru tratament la băi. În sec XX, stațiunea s-a extins și a atras tot mai mulți turiști, dar și atenția autorităților pentru dezvoltarea ei”, se mai arată în „Ocna Sibiului și împrejurimile”.

ocna sibiului 100 de ani

Sursa foto: Primăria Ocna Sibiului // schi: „Ineditul schiului sibian”, Nan Ioan Dorin,2016.

Articol publicat în cadrul unei campanii susținută de partenerii Transgaz Wenglor Sibiu și Marquardt.
Turnul Sfatului vă propune o serie de articole care readuc în prim-plan nu doar marile momente ale Sibiului din perioada 1918 – 1919, ci și detaliile care compuneau viața de zi cu zi a cetățenilor orașului. Cu atât mai mult cu cât o parte din acele ”detalii” nu mai există azi.

Alte articole scrise în această campanie găsiți AICI.

Comentarii

3 comentarii

Bz

Acum 1 an

Nu vreau sa fiu nihilist dar Ocna arata mult mai bine acum 100 de ani. Oare cum e treaba asta cu evolutia?
Raspunde

gigi contra

Acum 1 an

Si mie mi se pare ca nu s-a schimbat nimic la Ocna... e ca si acum 100 de ani, numai ca, vorba bancului, atunci era parca mai frumos...
Raspunde

rosu

Acum 1 an

Societatea Carpatină Ardeleană a Turiștilor se numea pe atunci Siebenbürgischer Karpatenverein (SKV).
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus