Miercuri,
04.08.2021
Innorat
Acum
24°C

Elevii din Sibiu află post-factum ce note primesc în catalog, dar nu transmit feedback profesorilor

Elevii din Sibiu află post-factum ce note primesc în catalog, dar nu transmit feedback profesorilor

Majoritatea elevilor din județul Sibiu nu sunt anunțați în prealabil de către învățători ce note primesc în catalog. Concluzia a fost făcută publică de Consiliul Județean al Elevilor Sibiu (CJES), care a organizat un sondaj online în rândul tinerilor sibieni.

În anul 2016 a fost adoptat Statutul elevului, în ultimii doi ani fiind evaluat modul în care se respectă prevederile documentului în instituțiile școlare. Una dintre întrebările la care au răspuns elevii sibieni a fost „Cât de des ţi-a fost consemnată nota în catalog înainte să fii informat cu privire la aceasta?”

„Deși este o metodă diametral opusă celei reglementate de Statutul Elevului lit. bb) “dreptul de a fi informat privind notele acordate, înaintea consemnării acestora”, situația actuală redată de răspunsurile elevilor sibieni demonstrează faptul că notele sunt în continuare consemnate în catalog fără ca elevul să fie anunțat în prealabil. În acest sens, doar 16,4 au fost întotdeauna anunțați”, concluzionează membrii CJES.
În ceea ce privește metodele de predare, 12,3% dintre respondenți consideră că acestea sunt modernizate într-o mare măsură și numai 3,2% reclamă lipsa totală a adecvării. Același sondaj mai arată că în școlile sibieni există o tendință spre subietivitate. Astfel, la întrebarea „Cât de des ai sesizat o evaluare subiectivă în acordarea notelor?”, peste 47% dintre respondenți au mărturisit că au întalnit o astfel de abordare des sau foarte des. Față de anul 2017 se produce înă o descreștere, anul anterior având un procentaj de 71,71% la sesizările de evaluare subiectivă, precizează reprezentanții CJES.

În același timp, 35,5% dintre elevii sibieni care au răspuns chestionarului menționează că nu au fost puși în situația de a-și exercita acest dreptul de a contesta rezultatele evaluărilor scrise, iar 21,8%, respectiv 20,5% demonstrează că își cunosc acest drept și acționează ca atare, exercitându-l o dată sau de mai multe ori. CJES amintește că anul trecut numărul elevilor care au contestat rezultatele evaluărilor scrise a fost cu 10% mai mic, doar 32,66% regăsindu-se în această situație. De asemenea, conform răspunsurilor primite, un procentaj de peste 41% a fost acordat direcției conform căreia elevul în cauză nu se consideră îndreptățit în urma contestării rezultatului, 37% dintre respondenți întâmpinând ulterior o atitudine ostilă din partea profesorului.

Elevii nu transmit feedback profesorilor

„Deși feedback-ul semestrial este o metodă ce susține viziunea îmbunătățirii calității învățământului, și o considerăm imperios necesară, 27,7% dintre elevi susțin că nu erau conștienți de acest drept ori că nu au avut posibilitatea să și-l exercite, în proporție de 15,9%”, menționează cei de la CJES.

„Este alarmantă și deopotrivă dezamăgitoare influența scăzută pe care formularele de feedback o au asupra profesorilor, elevii fiind convinși într-un procent de numai 7,6% că sugestiile lor au fost într-adevăr luate în considerare. Remarcăm însă faptul că respondenții care s-au aflat în situația de a-și anunța intenția de a trimite feedback semestrial nu au întâmpinat ostilitate din partea cadrelor didactice deloc (în proporție de 61,6%)”, au mai precizat reprezentanții Consiliului Județean al Elevilor Sibiu.

Statutul Elevului este primul document ce reglementează drepturile și obligațiile elevilor înmatriculați în instituțiile de învățământ de stat, particular sau confesional din România.

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

3 comentarii

@@@

Acum 2 ani

da, dar de belit ochii in telefon in timpul orelor ce parere are consiliul elevilor?
Raspunde

Duracell

Acum 2 ani

Elevii din ziua de azi au doar drepturi. Obligatii nu au..
Raspunde

scepticul

Acum 2 ani

Exact! Sa faca ce vor! Asta e important, nu sa respecte reguli si sa invete! Nu doar tara, ci totii mai marii lumii vor generatii tot mai slab pregatite ca sa le poata manevra dupa bunul lor plac!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus